Horoskopy

20. března 2023 21:35

Petra Martišková

Jarní rovnodennost: Využijte energii jara pro své zdraví podle dávných rituálů

AURA - Týdenní horoskop od 20.3. - 26.3

Nastává jarní rovnodennost a s ní přichází více světla a nové začátky. Tento magický den je už od pradávna spojen se spoustou rituálů a pověr. Které byste rozhodně měli vyzkoušet?

Slunce vstupuje do znamení Berana

20. března, přesně ve 22:24 středoevropského času Slunce vstupuje do znamení Berana, zároveň také přechází přes rovník a putuje směrem k severní polokouli. Nastává jarní rovnodennost, což znamená, že den a noc jsou v tento den stejně dlouhé. I když to není úplně přesné, protože ve skutečnosti má den dvanáct hodin a deset minut a noc o deset minut méně. Každopádně právě 20. března startuje z pohledu astrologie nový rok a s ním přichází podle starých tradic oslavy nového začátku a obnovy. Není divu, že v dřívějších dobách byl tento den plný rituálů a magických obřadů. Mezi lidmi kolovala také celá řada pověr.

Otevřené brány do podsvětí i magické účinky rostlin

Staří Keltové zapalovali při východu slunce očistné ohně, které je měly očistit od všech negativních energií. Křesťané zase tvrdili, že právě v tento den je možné najít všechny předměty, které v průběhu roku ztratili. Prý se v den jarní rovnodennosti ukazují v jiném světle. Lidé také věřili, že první jarní květiny nasbírané v den jarní rovnodennosti mají speciální léčivé účinky. V tento den také pravidelně vysévali první semena, což jim mělo zajistit hojnou úrodu. Další pověra tvrdí, že jen dnes je možné postavit vajíčko na rovný povrch a to zůstane bez podpory stát. Symbolizuje tak rovnováhu mezi dnem a nocí, která právě nastává.

Najděte ztracenou rovnováhu

V přírodě panuje v tento den rovnováha, zkuste ji najít i vy. Popřemýšlejte nad tím, které části vašeho života nejsou v rovnováze, a těm věnujte svou pozornost. Nebojte se být odvážní, právě teď nastává ideální čas pro to, vykročit vstříc velkým změnám. Neotáčejte se zpět, minulost je za námi, poučte se ze svých chyb a posuňte se v životě dál.

Beran, do kterého Slunce vstupuje, je proslulý svou energičností, temperamentem, živelností, nadšeným objevováním všeho nového i rozhodností. Všechny tyto vlastnosti vám budou pomáhat, abyste udělali velký krok do neznáma a začali s prvními jarními dny úplně nově. Zaměřte se na to, co byste ve svém životě chtěli a co byste si přáli do něj přitáhnout.

Rituály pro lepší zdraví

Využijte stejně jako lidé v dřívějších dobách jarní rovnodennost k očistě a novým začátkům. Pokud toužíte po pevném zdraví, pak si dopřejte ranní koupel v potoce nebo se projděte bosky ranní rosou. Podle staré tradice byste tak měli učinit ještě před východem slunce a při koupeli nevydat ani hlásku. Představujte si přitom, jak voda odnáší všechno staré a nepotřebné, všechny starosti, problémy i potíže. Na oplátku s sebou přináší novou sílu, zdraví a energii, kterou po dlouhé zimě tak moc potřebujeme.

Očistěte také svůj domov. Dříve lidé symbolicky vynášeli Moranu, aby definitivně odešla dlouhá zima a spolu s ní vše špatné a staré a přišly dny plné tepla, světla a hojnosti. Vy Moranu vynášet nemusíte, ale pusťte se do úklidu. Vykliďte všechno, co nepotřebujete, zbavte se věcí, které nepoužíváte, projděte skříně a darujte věci, co už nenosíte, potřebným. Důkladně vyvětrejte a umyjte okna. Uděláte si pořádek nejen v bytě či domě, ale také ve svém životě. Díky tomu k vám může začít proudit hojnost a nové příležitosti. A když už budete u té čistky, udělejte ji také ve svém okolí. Odpoutejte se od lidí, kteří vám dlouhodobě berou energii nebo vás jen zneužívají. Tento čas nahrává navazování nových přátelství a odpoutávání se od všeho starého a nefunkčního.

Astronomické jaro začalo 20. března:

Cítíte se bez energie? Vyrazte na procházku

Nedostatek světla, krátké dny, dlouhé noci a nevlídné počasí se na nás podepsalo v podobě únavy, nevyspání a vyčerpanosti. Co s tím? Vydejte se do přírody, všímejte si jemných náznaků, že jaro je už opravdu tady, a zhluboka dýchejte. I krátká procházka vám vlije do žil zcela novou energii a chuť něco tvořit. Začínají se objevovat první bylinky, vyzkoušejte jejich mocnou sílu. Věnujte také pozornost tomu, co jíte, protože vaše tělo si zaslouží pořádnou očistu. Není však třeba šílet s dietami nebo detoxem, stačí, když si budete vybírat kvalitní a čerstvé potraviny, omezíte přísun rafinovaného cukru a alkoholu a místo toho zařadíte do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Vaše tělo vám určitě poděkuje.

Odstartujte nové projekty

Vypusťte ze svého života činnosti, které vám nepřinášejí radost, a naopak se zaměřte na to, co vás naplňuje dobrou náladou, smíchem a radostí. Síla, kterou jarní rovnodennost vládne, vám s tím pomůže. A bude také skvělým pomocníkem při odstraňování zlozvyků, se kterými se dlouhodobě potýkáte.

Jaro ve znamení tarotu. Co říkají karty?

Měsíc březen je ve znamení mužské síly, odvahy a také statečnosti. Tarotovou kartou je Císař, který sedí na trůnu a je připravený konat. V pracovní oblasti můžete očekávat stálou práci a finanční jistotu. Všechny spory, které se v minulosti odkládaly, se zdárně dořeší. V rodině a partnerských vztazích nastává zlepšení. S jarem přichází nová energie a příslib šťastného života.

Duben a květen rozkvétá pod vládou moudré Císařovny, která s láskou vytváří rodinné zázemí. Tvoří a udržuje rodinný krb v harmonii a lásce. Nádherné propojení mužské a ženské energie nabízí hojnost, štěstí, plodnost a také uzdravování. Přichází hojnost v oblasti práce a také mnoho různorodých příležitostí, které je dobré využít. Za dobře vykonanou práci náleží také dobrá odměna, proto je dobré neusnout na vavřínech a tvořit.

Zdroj: Wemoon.ws., twinkl.com, tarotové karty