Celebrity

20. dubna 2022 17:20

Tomáš Durčák

K úspěchu i bez maturity. Tyto české celebrity mají pouze základní vzdělání

Vzdělání je základ života a k některým povoláním je zcela nezbytné. Nicméně nikde není řečeno, že vystudovaný člověk automaticky uspěje. A stejně tak neplatí, že lidé bez vyššího vzdělání jsou automaticky neúspěšní. Důkazem budiž tyto celebrity, které to dotáhly daleko, byť byl jejich školou především sám život.

Lucie Bílá

Studijní cesta zpěvačky Lucie Bílé (56) skončila, když se vyučila dámskou krejčovou. Poté však místo šicího stroje nebo myšlenek na další vzdělání a maturitu začala zářit spíš za mikrofonem, čehož si dle Aktuálně.cz ve správnou chvíli všiml producent Petr Hannig. Dnes je výsledkem nejúspěšnější česká zlatá slavice (19 zlatých a 2 stříbrní slavíci), která však na své původní řemeslo stále nezanevřela – velmi produktivně háčkuje a své výrobky rozdává či prodává, přičemž výdělek zpravidla putuje na dobrou věc.

Michal David

Hitmaker Michal David (61) zvolil místo maturity rovněž raději první krůčky své hudební kariéry, která začínala ve skupině Kroky. Později na konzervatoři dostal na výběr, zda vzdělání, nebo práce – a jak se svěřil Českému rozhlasu, škola dostala i podruhé košem. Ani v jeho případě rozhodně není pochyb o tom, že jít za svými vlohami byla správná volba. Hudebník ostatně v několika rozhovorech zmínil svůj nevalný prospěch, který zřejmě k jeho chuti opustit studium, hned jak to bylo jen trochu možné, přispěl.

Aňa Geislerová

Herečka Aňa Geislerová (46) se po základní škole dokázala dostat na Pražskou konzervatoř a začít zde studovat obor herectví. Ten však nikdy nedokončila, jelikož jí stále více času zabíral modeling, kterému se dle Kinoboxu věnovala již od 14 let a jenž ji mimo jiné zavedl až do italského Milána. Chybějící vzdělání se však na dalším vývoji její kariéry ani trochu nepodepsalo, právě naopak. Vždyť Aňa je dnes jednou z nejobsazovanějších českých hereček a o jejím úspěchu svědčí i to, že už má doma „smečku“ celkem 5 Českých lvů. Toho posledního za hlavní roli Olgy ve filmu Havel (2020).

Co řekla o maturitě herečka Petra Nesvačilová u Jana Krause?

Tatiana Dyková

Filmová a divadelní herečka Tatiana Dyková (43, rozená Vilhelmová) to měla podobně jako její kolegyně Aňa. První filmový debut si odbyla už v 16 letech, a jelikož se objevovaly stále další pracovní nabídky, které nechtěla odmítat, studium na Státní konzervatoři Praha zkrátka muselo stranou, jak píší Lidovky.cz. Vše dopadlo tak, že se herečka dostala až na práh maturity, ale krátce před šancí na její složení byla ze školy vyhozena. I v jejím případě šlo nicméně zpětně o správné rozhodnutí. Dnes má Dyková za sebou desítky filmových, divadelních i televizních rolí a doma na poličce jí mimo Českého lva stojí i Cena Thálie či Cena Alfréda Radoka.

Jan Antonín Duchoslav

Filmový Viky Cabadaj to měl v životě kvůli nedostatečnému vzdělání přece jen trochu složitější. Jan Antonín Duchoslav (56) se totiž na gymnáziu (podobně jako ve filmu Sněženky a machři) spíš než o studium zajímal o to, kde bude další party a co se bude podávat. To vyústilo až v jeho vyhození ze studií, načež si na živobytí vydělával mimo jiné jako rekvizitář, pomocník na dráze lyžařský instruktor nebo prodejce dámských vycpávek, což přiznal pro Krajské Listy. Po letech se mu nicméně podařilo na obrazovky opět vrátit a dnes je z něj úspěšný moderátor.

Tereza Pergnerová

Známá moderátorka Tereza Pergnerová (47) se rovněž pokoušela studovat konzervatoř, avšak nebylo jí dáno studia dokončit. Od roku 1991 tak dle portálu Osobnosti.cz pracovala jako servírka v kavárně, kde ji zasáhlo štěstí (nebo osud). Poznala zde totiž člověka, který jí dohodil možnost začít pracovat jako hlasatelka v rádiu Golem. Odtud už pak díky úspěchu vedla cesta do České televize k moderování hitparády MC1 a zbytek už je známá historie.

David Kraus

Syn moderátora Jana Krause David (42) se v oblasti vzdělání tak úplně nepotatil a až k maturitě to nakonec nedotáhl. Nebyl za tím až tak nedostatek času jako v mnoha výše popsaných případech, ale poměrně specifický osobní spor, který syn známého moderátora a herce měl dle iDnes.cz se svým profesorem Eduardem Klezlou. Ti dva si zkrátka vůbec nesedli a jejich vzájemné neshody eskalovaly až do chvíle, kdy David Kraus na svého profesora poslal inspekci. Zároveň se rozhodl, že toto už nadále nemá cenu a školu raději opustil. Velmi rychle jej však pohltila kariéra zpěváka, textaře, skladatele a herce, které se věnuje dodnes.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.