Celebrity

30. září 2022 14:00

Tomáš Durčák

Legendární komisař okouzlil celý svět. Jeho představitel se přitom k hraní dostal náhodou

Francouzský herec a režisér Yves Rénier, známý svou přes 30 let trvající rolí komisaře Moulina, by letos v září oslavil 80. narozeniny. Loni v dubnu jej však postihla srdeční příhoda, které podlehl a ve věku 78 let zemřel. K herectví se svého času dostal úplnou náhodou.

Rénier se narodil roku 1942 během druhé světové války v tehdy neutrálním Švýcarsku. Jeho matka byla původem z USA, jeho otcem byl autor a herec Max Régnier. Umělecké nadání po tatínkovi však žádným způsobem nerozvíjel, místo toho ho od malička fascinovala letadla. I proto měl v plánu kariéru pilota. Vše se změnilo, když jej jeden z kamarádů vzal na kurz herectví.

Původně nevinná návštěva tehdy mladému Rénierovi zcela změnila život. Až zde si totiž uvědomil, že zřejmě má pro herectví vlohy. Nakonec tak přehodnotil svou budoucí kariéru a místo letectví se přihlásil na francouzskou Akademii dramatických umění, kterou úspěšně vystudoval.

První úspěchy v televizi a životní role

Po studiích se primárně angažoval v divadelních představeních a v televizi se poprvé ukázal až v roce 1961 ve snímku Hrabě Monte Cristo. Jeho prvním seriálem se o dva roky později stal Belphégor, díky němuž si jej televizní režiséři začali více všímat. Začal se rovněž věnovat dabingu.

Jeho životní role pařížského komisaře Moulina mu byla nabídnuta až ve 34 letech. První řada seriálu se objevila v roce 1976, měla 13 epizod a na obrazovky se na tu dobu nezvykle dostal už o tři roky později. Jeho hlas tehdy nadaboval Miroslav Moravec (†70), kterému se později přezdívalo „Král dabérů“ a s jehož hlasem je Moulin dodnes na našich obrazovkách spjat.

Proč s dabingem skončila Jiřina Bohdalová?

Seriál měl už od samého začátku velký úspěch. Na svou dobu byl v mnoha ohledech netradiční, Rénier v něm například během natáčení naplno popustil uzdu svému improvizačnímu talentu. Mnoho vět a reakcí, které se tak nakonec do seriálu dostaly, byste původně vůbec ve scénáři nenašli.

Komisař Moulin se nakonec dočkal celkem osmi řad, u nichž však jeho příběhy nezůstaly. Od roku 2000 začaly kromě seriálových dílů vznikat také filmy vyprávějící o šarmantním francouzském detektivovi, který si získal srdce mnoha divaček po celé Evropě. Některé filmy o Moulinovi včetně toho úplně posledního s podtitulem Malý uprchlík Yves Rénier dokonce i sám režíroval nebo k nim psal scénáře.

Yves Rénier byl pětinásobný otec

Rénier si své soukromí vždy chránil. I přesto je známo, že byl dvakrát ženatý. S první manželkou Virginií se vzali v roce 1973 a měli spolu jedno dítě. Datum jejich rozvodu není známo, nicméně v roce 1996 se Yves oženil podruhé s Karin, s níž měl dvě děti a se kterou byl ženatý až do své smrti, tedy 25 let. „S Karin jsme spolu už třicet let, vzali jsme se 20. července 1996,“ prozradil Yves teprve v roce 2021 – pouhé čtyři dny před svou smrtí – v pořadu TV 7 Days.

Dohromady je však otcem celkem pěti dětí, což ukazuje, že v sobě náturu francouzského playboye rozhodně nezapřel. Se svou druhou manželkou Karin měl dva syny – Julese a Oscara. Kromě toho byl otcem dvou dcer – Samanthy a Loly – stejně jako dalšího syna Julese, kteří mají rozdílné matky (jednou z nich je jeho první žena).

I přes různé matky se mu dle svých slov podařilo celou rodinu sjednotit do jednoho celku, za což byl nejvíce vděčný své ženě Karin. „Ona je nejsilnějším sloupem naší jednotné rodiny. Má velmi silný rodinný instinkt. Od svého narození nikdy nestrávila Vánoce mimo svou rodinu. To jsem předtím neznal. Můj otec a matka se rozvedli, když mi byly čtyři,“ svěřil se Yves v roce 2018 webu Gala.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt rodina manželka Švýcarsko život narozeniny seriál kariéra Jiřina Bohdalová děti soukromí USA herectví detektiv Komisař Moulin Yves Rénier Druhá světová válka Miroslav Moravec Max Régnier

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.