Celebrity

22. února 2023 05:30

Tomáš Durčák

Co nevíte o představiteli poručíka Columba? Peter Falk měl dvě paní i české předky

Upoutávka - Zákony vlka od března na prima+

Všichni jej znají jen jako lehce nesoustředěného detektiva, který tradičně na místo činu přijíždí v ojetém peugeotu, z něhož vždy vystupuje ve stejném umolousaném baloňáku. Představitel poručíka Columba měl však mnohem barvitější život a své největší úspěchy slavil ve zcela jiných rolích.

Peter Michael Falk se sice romu 1927 narodil jako Američan v New Yorku, kořeny měl ale v Maďarsku či Polsku a velmi pravděpodobně vedou až na české území. Jeho dětství nebylo jednoduché – měl totiž zhoubný nádor na pravém oku vyskytující se u dětí, kvůli němuž mu lékaři již ve třech letech museli orgán zraku odstranit. Po zbytek života tak nosil oko skleněné, byť to častokrát jeho věrní diváci ani netušili.

Skleněné oko bylo v mládí jeho prokletím

První ochutnávku herectví zažil v divadle již ve 12 letech, následně však musel veškerou pozornost věnovat studiím. Po nich se marně snažil v závěru druhé světové války vstoupit do bojových jednotek armády, kam jej nepřijali právě kvůli chybějícímu oku. Ze stejného důvodu se o pár let později nedostal ani do služeb CIA. Místo toho v armádě působil jako kuchař či pomocná úklidová síla.

Mohlo by vás zajímat: Nejoblíbenější jídla slavných detektivů. Na čem ujíždějí sběratelé kostí, Columbo nebo český polda?

K herectví se znovu vrátil až v devětadvaceti letech a velmi rychle začal být pravidelným vystupujícím na Broadwayi, kde si rovněž vysloužil divadelní ocenění Tony. Filmoví producenti jej zpočátku – opět primárně kvůli skleněnému oku – ignorovali. Když však konečně dostal v roce 1960 poprvé serióznější šanci v kriminálce Murder, Inc., všem vytřel zrak. Za svou vedlejší roli byl dokonce nominován na Oscara.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

Zpětně je bizarní, že Petera Falka od herectví odrazovala celá řada osob v jeho okolí, včetně jeho vlastního manažera. Všichni mu neustále namlouvali, že se svým handicapem zkrátka prorazit nemůže. Tvrdohlavý herec si však svou kariéru nenechal rozmluvit – a dobře udělal. V roce 1962 vyhrál první cenu Emmy za hlavní roli v televizním filmu Hodnota rajských jablíček. Ve stejném roce se rovněž dočkal druhé nominace na Oscara za roli ve filmu Plná kapsa zázraků.

Poručík Columbo mu vynesl čtyři ceny Emmy

O tom, že se nesmazatelně zapíše do historie televizních kriminálek, se rozhodlo v roce 1968, kdy poprvé oblékl pomačkaný vybledlý kabát a stal se poručíkem Columbem v pilotním díle. Ten zažil takový úspěch, že o tři roky později začalo natáčení celého seriálu, přičemž jeho historicky první epizodu dokonce režíroval Steven Spielberg (76).

Mohlo by vás zajímat: Dabér Dalimil Klapka, hlas poručíka Columba, se těšil na devadesátku. Co před smrtí plánoval?

Jako Columbo se Peter Falk na obrazovkách pravidelně objevoval až do roku 2003 a o jeho roztěkaném, fanoušky milovaném detektivovi vzniklo celkem 69 dílů. Za tuto životní roli Falk získal další celkem čtyři ceny Emmy a šest nominací navrch. Když natočil svou poslední epizodu, bylo mu již 76 let a v následujících letech točil stále méně.

Peter Falk se svou první manželkou Alyce a jejich adoptovanými dcerami Jackie a Catherine:

Mohl za to mimo jiné fakt, že v posledních letech života bojoval se stále se zhoršující Alzheimerovou chorobou, k níž se posléze přidala i demence. V roce 2009 jeho lékaři rodině konstatovali, že už si milovaný manžel a otec nic a nikoho nepamatuje. Peter Falk zemřel roku 2011 ve věku 83 let.

Mohlo by vás zajímat: Bruce Willis přestal mluvit. Jeho rodina oznámila, že trpí demencí

A kdo že byla jeho tajemná paní Columbová v reálném životě? Ve skutečnosti byly dvě. Poprvé se Falk oženil v roce 1960 s Alyce Mayo, s níž se seznámil už na studiích. Neměli spolu žádné biologické děti, adoptovali ovšem dvě dcery, Catherine (ze které se shodou okolností stala soukromá vyšetřovatelka) a Jackie. Falk a Mayo se rozvedli po 16 letech manželství.

Již o rok později se ale herec oženil podruhé, a to za herečku Sheru Danese. Potkali se při natáčení seriálu Columbo, v němž si Shera zahrála v jednom dílu. Manželé spolu rovněž bez biologických potomků žili až do Falkovy smrti. I téměř 12 let od jeho skonu a více než 55 let od odvysílání prvního dílu Columba se však tato legendární detektivní postava stále těší nemalé celosvětové slávě – a bude tomu tak zřejmě ještě dlouho.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.