Lékárnička na cesty vám může zachránit dovolenou. Sbalte si aspoň základní vybavení

Není nic horšího než dovolená zkažená úrazem nebo nevolností. Sbalte s sebou aspoň základní lékárničku na míru vašim potřebám. Na co nezapomenout a co se hodí přidat, pokud cestujete s dětmi?

Shodou náhod se často něco přihodí právě těm, kteří jsou nepřipraveni. I kdybyste tedy cestovní lékárničku sbalili jen pro jistotu a nakonec nevyužili, rozhodně se vyplatí ji mít. Navíc nezabere moc místa a nemusí být ani těžká. Výběr konkrétních léků a potřeb můžete přizpůsobit svým zkušenostem s vlastním organismem, není nutné s sebou vozit vše, na druhou stranu vás ale v opačném případě nic nezaskočí.

Základní výbava

1. Obal

„V každém případě by měl být měkký, žádná autolékárničková krabice. Snadno se pak přizpůsobí objemu do něj vloženého vybavení. Navíc pokud zvolíte kvalitní výrobek, bude obal z nepromokavého materiálu,“ radí odborníci z PrPom.

2. Léky

  • Léky proti bolesti a horečce, například paracetamol, ibuprofen nebo aspirin, jsou vhodné pro případy bolesti hlavy, zubů, svalů nebo horečku spojenou s nachlazením.
  • Léky na zažívací potíže, mezi které patří přípravky proti pálení žáhy, nadýmání, průjmu (například Endiaron, Imodium, Smecta), ale i zácpě (Guttalax, Fenolax,…), byste měli volit dle toho, s čím máte nejčastěji obtíže. Při návštěvě destinací, kde je například jiná kvalita vody než u nás a také jiné podnebí, se vždy doporučuje zabalit něco na průjem i zácpu. Dále můžete podpořit zažívání probiotiky, které začnete brát už týden před cestou a pak v průběhu celého pobytu.
  • Léky proti alergiím a svědění, tzv. antihistaminika, zmírňují příznaky alergických reakcí, jako je svědění, zarudnutí, rýma a slzení očí. I lidé, kteří netrpí žádnými alergiemi, mohou nečekaně zareagovat třeba na slunce nebo bodnutí hmyzem, proto se vyplatí antihistaminika (např. Zyrtex nebo Xyzal) sbalit. Hodí se i oční kapky (např. Livostin) a gel na ošetření bodnutí (např. Fenistil).
  • Léky na nachlazení a kašel pomáhají zmírnit příznaky nachlazení, bolest v krku, zlepšit odkašlávání nebo uvolnit ucpané dutiny. Můžete mít pocit, že v létě jsou k ničemu, ale nezapomínejte na klimatizované prostory hotelů, suchý vzduch v kabině letadla nebo rozdíly teplot mezi výchozí a cílovou destinací, na které mnoho lidí reaguje minimálně rýmou.
  • Léky na cestovní nevolnost, například starý dobrý kinedryl, potřebuje jen někdo a většinou to o sobě dobře ví. Navíc je přibalte třeba v případě, že plánujete poprvé cestovat lodí a ještě nevíte, jak bude tělo reagovat.

Tip: Na výběr konkrétních léků se nebojte zeptat v lékárně, kde vám určitě poradí. Do lékárničky nemusíte dávat celá balení, stačí vzít platíčko nebo ho kus odstřihnout, myslete ale na to, abyste z něj vždy poznali, o jaký lék jde. Příbalový leták s instrukcemi můžete k platu připevnit třeba malou gumičkou.

3. Pomůcky a obvazy

  • Sterilní gázy a obvazy jsou nezbytné pro čištění a krytí ran a zranění. Měly by být ve sterilních obalech, které zajistí hygienické použití. Vyberte gázy vhodného materiálu (například bavlna nebo netkaný materiál) a různých velikostí, aby pokryly různé typy ran.
  • Elastická obinadla slouží k fixaci obvazů a poskytují pohodlnou a pevnou oporu. Zvolte obinadla s dostatečnou pružností, která se snadno natáhnou a pevně se přidrží. Je dobré mít obinadla různých šířek, aby se přizpůsobila různým částem těla.
  • Kvalitní nůžky jsou nezbytné pro otevírání obalů léků, řezání obvazů a další manipulace. Zvolte nůžky s ostrými a bezpečnými hroty, které umožňují přesný a bezproblémový řez.
  • Pinzeta je užitečná pro manipulaci s malými předměty, odstraňování třísek a cizích těles z ran. Zvolte pinzetu s jemným a zakřiveným hroty, která umožňují dobrý úchop. Podle destinace se vám mohou hodit i speciální kleštičky na klíšťata.
  • Náplasti vyberte v různých velikostech a typech, včetně voděodolných náplastí pro ochranu ran při kontaktu s vodou.

Mohlo by vás zajímat: Cestovní zácpa trápí až polovinu žen! Nenechte si kazit dovolenou a zatočte s ní

4. Dezinfekce a ochrana

  • Dezinfekci na ošetření ran vyberte s dostatečnou koncentrací účinných látek a s praktickým balením pro snadné používání. Na rány je oblíbený například Betadine, který neštípe. Pro ty, kteří mají alergii na jód, je pak vhodný například Ajatin. Vždy a pro všechny případy se hodí také dezinfekce na ruce.
  • Rukavice jsou důležité pro ochranu před kontaminací a infekcemi. Nemusíte být zraněni jen vy, může jít o člena rodiny, známého nebo i neznámého, komu budete poskytovat první pomoc. „Je víc než rozumné nosit rukavice všude s sebou a ještě rozumnější je nezapomenout je použít. Nikdy neberte jen jedny, alespoň dvoje jsou nutnost,“ radí odborníci z PrPom.
  • Rouška nebo respirátor se může také hodit a nezabere skoro žádné místo navíc.

Stále je velkým tématem nedostatek léků v lékárnách. Uvažuje se o novele zákona:

Specifické potřeby

  • Na chronická onemocnění: Pokud máte chronické onemocnění, jako je diabetes, astma nebo srdeční choroba, přidejte do lékárničky léky a pomůcky, které potřebujete.
  • Na alergie a intolerance zahrňte do lékárničky antihistaminika nebo léky proti alergickým reakcím, stejně jako případné potravinové doplňky, které jste zvyklí užívat.
  • Sluneční ochrana: Pokud cestujete na slunečné destinace, nezapomeňte zahrnout do lékárničky opalovací krém s vysokým faktorem ochrany, opalovací balzám na rty a přípravek pro zklidnění pokožky, například s aloe vera či panthenolem.
  • Repelent a gel s antihistaminiky na ošetření bodnutí zabalte v případě, že cestujete v době výskytu hmyzu.
  • Při cestování do exotických destinací si zjistěte, zda jsou v cílové zemi potřebné specifické vakcíny nebo preventivní léky. Konzultujte s lékařem odbornou pomoc před cestou.

Přečtěte si také: Viagra zvyšuje prokrvení genitálií i u žen. Rizikem jsou ale nepříjemné vedlejší účinky

Důležité kontakty a dokumenty

  • Seznam důležitých kontaktů: Ujistěte se, že máte vždy po ruce seznam důležitých kontaktů, jako jsou číslo na lékaře, číslo pojišťovny, kontaktní osoby pro nouzovou situaci a místní zdravotnická zařízení.
  • Zdravotní a cestovní dokumenty: Nezapomeňte sbalit důležité zdravotní a cestovní dokumenty, jako jsou dokumenty k zdravotnímu pojištění, očkovací průkaz, lékařská potvrzení a předpisy na léky. Ujistěte se, že jsou zabalené voděodolně a chráněné před poškozením.

Co se může hodit pro děti

„I do dětské lékárničky určitě patří léky, je ale potřeba zdůraznit, že mnoho léků je dětem kontraindikováno. Vždy proto pečlivě čtěte příbalový leták a zaměřte se na dávkování pro děti,“ radí odborníci z PrPom s tím, že typickým příkladem léků, které nesmí být užívány před 16. rokem věku, jsou Aspirin a Acylpyrin.

  • Imazol (na opruzeniny)
  • Zodac, Zyrtec apod. (na alergie)
  • Opalovací krém pro děti s vysokým ochranným faktorem a Panthenol
  • Kleštičky na klíšťata a repelent
  • Gelita-spon (na krvácení z nosu)
  • Náplasti s obrázky
  • Rehydratační roztok Kulíšek
  • Odsávačka

Seznam je to dlouhý a vypadá děsivě, ale štěstí přeje připraveným a my vám přejeme, abyste si svou dovolenou užili v klidu a bez potíží!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.