Magická polární záře se objevila nad Českem. Může být vidět znovu, co se o ní říká?

Originální seriály právě online na prima+

Spatřit polární záři je velkým snem mnoha lidí. Ve střední Evropě je pravděpodobnost velmi malá, přesto se v noci na pondělí 27. února slabě objevila. Možnost vidět další a ještě výraznější by mohla nastat i v noci na úterý 28. února. Jak zvýšit šanci, abyste ji také zahlédli?

Slabou polární záři nad českým i slovenským severním obzorem zaznamenaly některé webkamery Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), a to přibližně ve 22 hodin a následně kolem půlnoci. „Včera byla viditelná ze severních Čech slabší polární záře,“ napsal ČHMÚ na Twitteru. „Aktuálně zuří geomagnetická bouře a za několik hodin očekáváme příchod dalších částic od Slunce. Pokud se tak stane, je šance na další, výraznější polární záři i dnes večer!“ uvedl.

Mohlo by vás zajímat: Využijte úplněk pro svou pohodu. Na co se zaměřit?

Samotný výskyt polární záře je podmíněn mnoha okolnostmi. Pro její spatření je třeba vyhlížet nad dokonale odkrytým severním obzorem, nejlépe daleko od světelného znečištění, které produkují především větší města. Světlo snižuje kontrast oblohy a přebije případnou polární záři. „Zároveň chci podotknout, že predikce polárních září je obtížná, nelze tedy garantovat její viditelnost na sto procent. Vzhledem k situaci (a již zaznamenaným zářím v průběhu noci na pondělí) ale šance v následující noci opravdu existují,“ popsal Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Základní podmínky pro pozorování polární záře

  • Zhruba od 5. září do 15. dubna (mimo polární dny)
  • Jasná obloha
  • Vysoká sluneční aktivita (ideálně sluneční erupce)
  • Pozice kolem 60. rovnoběžky
  • Maximum aurory asi od 23:00 do 3:00 hod.

Zdroj: časopis Lidé a Země, vydání 10/2013

Astronom Petr Horálek už dříve ČTK sdělil, že v podmínkách Česka lze záře statisticky pozorovat jednou ročně. V některých letech se však neobjeví vůbec, v jiných naopak několikrát do roka. Vyšší výskyt je v době kolem maxima jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity, které nastane v roce 2025. Poslední výraznou polární záři spatřili lidé z území Česka v březnu 2015.

Tajemství aurory

Ještě dlouho předtím, než byl úkaz polární záře vysvětlen, vznikla spousta domněnek a lidových pověr. Přestože je barevný jev na obloze svým způsobem krásný, naháněl lidem hrůzu a začali ho spojovat s tajemnými a strašidelnými příběhy. Skandinávská bájesloví například hovoří o polární záři jako o odrazu od štítů bojovnic Valkýr závodících na noční obloze cestou do Valhally.

Mohlo by vás zajímat: Magie bouřky. Když nebe potemní a křižují ho blesky, můžete začít čarovat

Podle starých vikingských pověr je aurora znamením krvavých konfliktů a válek. V mnohých zemích se rovněž rozmohl názor, že polární záře pochází z říše mrtvých a je předzvěstí válek nebo velkých výkyvů v počasí.

Nyní je polární záře jevem, který má spousta lidí zařazený na listu věcí, které chtějí v životě zažít a vidět. Pokud se vám letos v Česku nepoštěstí, vyrazte například do severního Norska, na Island, do Grónska nebo na Aljašku, kde je výskyt polárních září za určitých podmínek mnohem častější.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.