Otevírací doba obchodů v květnové svátky: Pozor, stále trvá nouzový stav

V následujících dvou víkendech nás čekají významné státní svátky. Pracující je bohužel nijak na extra volnu nepocítí, ale budou je moci pocítit na zavřených obchodech. Ty však stejně jako o Velikonocích nemusí letos zavírat ze zákona, jelikož je platný nouzový stav, který od této povinnosti osvobozuje.

Tuto neděli 1. května oslavíme Svátek práce a hned o týden později nás čeká 8. května, tedy Den vítězství a ukončení 2. světové války. Žádné extra volno se tedy nekoná, ale stále jde oficiálně o státní svátky, což znamená, že se otevírací doba obchodů může lišit od té běžné.

Ve hře je však také stále platný nouzový stav. Jeho efekt jsme pocítili již o Velikonocích, kdy velké obchody nad 200 metrů čtverečních zůstaly zavřené pouze na Velikonoční pondělí. A ani v případě letošních květnových svátků to nebude jiné. Naprostá většina obchodních řetězců se totiž rozhodla první květen nezavírat a zavřít až příští týden k příležitosti výročí konce války.

Podívejte se, proč jezdí Češi nakupovat do Polska

Na výročí konce války si nenakoupíte

„V neděli 1. května platí pro všechny prodejny Lidlu běžná otevírací doba. Jinak tomu ale bude o týden později, 8. května budou prodejny uzavřeny,“ uvedla pro web Prima Ženy mluvčí řetězce Lidl Iveta Barbášová. „Dopředu by si tak měli nakoupit především zákazníci, kteří chtějí potěšit své maminky, protože na druhou květnovou neděli připadá i jejich svátek,“ dodala.

Stejný plán má Albert, který se ke květnovým svátkům vyjádřil takto: „Prodejny Albert zůstanou 1. května otevřené, naopak 8. května budou zavřené. Nouzový stav nám umožňuje svobodnou volbu, které jsme využili tak, aby si naši kolegové na prodejnách i distribučních centrech mohli odpočinout se svými rodinami.“

Albert plánuje nechat 8. května otevřenou jedinou pobočku, a to svůj hypermarket DOC Mercury v Českých Budějovicích, který se nachází v místě nádraží, tedy v místě důležitého dopravního uzlu.

Identický přístup, tedy prvního května otevřeno jako normálně a osmého zcela uzavřeno, plánuje také Tesco, Penny Market, Kaufland či Globus. „Plánujeme mít otevřeno jako v běžné neděle, nebudeme nouzového stavu využívat,“ vyjádřil se Lukáš Němčík ze Skupiny COOP. V prodejnách COOP si tak (jako standardně) nenakoupíte ani tuto, ani příští neděli.

Zavření obchodů 8. května neplatí pro všechny prodejny i obchodní centra

„V neděli 1. května si zákazníci budou moci nakoupit ve všech prodejnách BILLA podle běžné otevírací doby. Při příležitosti Dne vítězství v neděli 8. května pak bude většina našich prodejen uzavřena,“ sdělila pro Prima Ženy mluvčí řetězce Dana Bratánková. I v případě marketů BILLA však zůstanou některé prodejny otevřeny i 8. května.

„V neděli 8. května zůstanou otevřené prodejny BILLA na Letišti Václava Havla, na Hlavním nádraží v Praze a centrálním nádraží v Brně. Tyto prodejny budou mít pro zákazníky otevřeno podle své obvyklé otevírací doby. Vedle toho zůstanou také otevřeny všechny obchody BILLA stop & shop na čerpacích stanicích Shell,“ dodala Bratánková.

Nouzový stav umožňuje obejít povinné uzavření také velkým obchodním centrům. Ty doposud dle svých vyjádření zvolily veskrze stejný přístup jako řetězce prodejců potravin. Takže například v pražském Palladiu, brněnské Galerii Vaňkovka či ostravském Foru Nová Karolína si prvního máje nakoupíte jako běžně o víkendu, avšak o týden později 8. května zůstanou tato centra zcela zavřená.

Stejnou otevírací dobu plánují i hobby markety jako Bauhaus, Baumax, OBI nebo IKEA.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.