Celebrity

11. dubna 2022 06:15

Tomáš Durčák

Klusovi, Janda, Svěrák: Tyhle celebrity u sebe ubytovaly ukrajinské uprchlíky

Tomáš a Tamara Klusovi u sebe ubytovali ukrajinskou rodinu

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala mezi nespočtem obyčejných lidí obrovskou vlnu solidarity a chuti pomoci. Pomocnou ruku těm, kteří prchají před válkou, se rozhodla podat i řada českých celebrit. Kdo u sebe ubytoval Ukrajince a co všechno jim nabídl?

Petr Janda

Na zpěváka Petra Jandu (79) detaily o jeho pomoci ukrajinským uprchlíkům prozradila jeho dcera Marta (47): „Klobouk dolů, už jich tam má dvanáct. Žen a dětí, moc ho za to obdivuji a jsem hrozně šťastná. Je to veliká potřeba, já vím, že spousta lidí z toho má strach, když sem najednou přijde milion vlastně jakoby cizinců, ale je to veliká potřeba. Myslím si, že člověk, který se nebojí práce, se v životě neztratí. Mluvím z vlastní zkušenosti, i já jsem žila v zahraničí, i já jsem tam myla podlahy.“ Dodala, že tatínek uprchlíky ubytovává nikoli přímo ve svém domě, ale ve vedlejším domě, kde má hudební studio a několik pokojů.

Tomáš Klus

Dalším, kdo neváhal a nabídl své vlastní prostory k dispozici pětičlenné ukrajinské rodině, je Tomáš Klus (35) se svou ženou Tamarou (34). Ti rodině se třemi dětmi poskytli svůj zahradní domek, který stojí na jejich pozemku v Mníšku pod Brdy v sousedství rodinného domu, jež si postavili. „Minimálně mezi námi vzniklo přátelství na celý život a my se moc těšíme, až budeme na léto jezdit na Ukrajinu za svými kamarády,“ popsal své dojmy ze spolužití s uprchlickou rodinou pro Showtime Tomáš. „Od té chvíle, co k nám přijela tahle ukrajinská rodina, tak nám se hrozně ulevilo. Vedle toho koukání se na to zlo najednou vidíme i to dobro, které můžeme na vlastní kůži žít,“ dodala jeho žena Tamara.

Matěj Stropnický a Daniel Krejčík

Celkem tři velké rodiny z Ukrajiny mají to štěstí, že mohou aktuálně pobývat na zámku ze 17. století v Osečanech na Příbramsku, který již čtyři roky vlastní a rekonstruuje Matěj Stropnický (38) společně se svým partnerem Danielem Krejčíkem (27). Pár své zámecké prostory nabídl hned na samém začátku války a jak pro pořad Nový den na CNN Prima NEWS vylíčil Krejčík, už se v nich prostřídalo rodin víc: „Aktuálně u nás bydlí 12 lidí, tedy tři velké rodiny. Další dvě nás už opustily a pokračovaly v cestě do Holandska a Německa.“ Mezi ubytovanými byla i těhotná paní Maria ze Lvova. V pátek porodila.

„Musel se nainstalovat třeba 200litrový bojler na horkou vodu, který jede nonstop, aby se mohli všichni umýt. Je tu jedna koupelna pro všechny rodiny dohromady. Musel se opravit odpad, aby měl větší kapacitu. Náklady budou velké, proto jsme také zřídili transparentní účet. Jednu další místnost ještě doděláváme, máme limit 15 osob,“ dodal o situaci Stropnický.

Mirai Navrátil

Do pomoci obyvatelům Ukrajiny se prakticky hned na začátku konfliktu zapojil také frontman skupiny Mirai. Ten nejprve na svých sociálních sítích zveřejnil video s nabídkou ubytování v hotelu Afrika ve Frýdku-Místku a rovněž v Basketpointu. Posléze na svém Facebooku informoval o tom, jak se mu jeho záměr pomoci uprchlíkům aktuálně daří: „Ač se z počátku zdálo, že je Frýdek-Místek jenom přestupní stanicí, eskalující konflikt výrazně navyšuje počty prchajících lidí a v tuto chvíli jsou naše kapacity v hotelu Afrika plně obsazené desítkami ukrajinských uprchlíků. Tak nějak jsem pochopil, že teď už to není o guerilla nesystematických pokusech o první pomoc, ale o systémovém řešení stravování, pracovním uplatnění, kontrole zdravotního stavu, registraci uprchlíků do systému.“

Jan Svěrák

Své vlastní kanceláře se ve prospěch ukrajinských uprchlíků dobrovolně vzdal režisér Jan Svěrák (57), který na pražském Smíchově bydlí v prostorné vile společně se svým otcem Zdeňkem (85). Jan přichystal prostory pro ukrajinskou maminku s jedním dítětem. Vystěhoval počítače a do kanceláře nastěhoval dvě postele. Pro Blesk režisér popsal své první dojmy po zhruba týdnu soužití s dvojicí občanů Ukrajiny: „To, že se musíte trochu omezit, vám přináší pocit, že něco děláte, že nesedíme u stolu a nezoufáme si.“

Martin Maxa

Pomocnou ruku lidem v nouzi se rozhodl nezištně podat také hudebník Martin Maxa. Jelikož zrovna dokončil svůj nový hotel, mohl jako první zkušební hosty rovnou uvítat právě ukrajinské uprchlíky. S nabídkou ubytování neváhal. „Hotel je dokončený a připravený na provoz, ale otevření jsem si naplánoval až na letní sezonu, takže teď tady zkrátka to místo bylo. A je mi vlastně trapné o tom vůbec mluvit, protože poskytnout střechu nad hlavou lidem, kteří utíkají před válkou, to přece udělá každý, kdo tu možnost má. To je ostatně vidět všude kolem,“ popsal Maxa svou situaci s pomocí ukrajinským občanům pro Super.cz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.