Móda a krása

25. října 2024 06:00

Ema Bártová

Padání vlasů je normální, ale někdy může jít o projev zdravotního problému

Zažil to asi každý. Po česání zůstalo v hřebenu víc vlasů než obvykle. Nebo jsme si jich všimli ve sprše, případně nám vlas tu a tam spadl do jídla při vaření. Než poběžíte pro zázračné šampony, zkuste v prvé řadě zjistit, proč se tak děje, a tuhle příčinu problému změnit.

Máme někdy tendenci myslet si, že vlasy řídnou jen mužům, ale tak to není - během života o ně postupně přicházejí i mnohé ženy. Nemáme hned na mysli plešatění, ale pomalé vypadávání, k němuž se někdy přidává i ústup vlasové linie nad čelem. Nebo si právě nad čelem můžeme všimnout, že máme vlasů méně než dříve, i když by nám to jinak ani nepřišlo.

Otázkou je, co je ještě v normě a co stojí za pozornost, protože by to například mohlo značit nějaký problém? Ztratit 50 až 100 vlasů denně je úplně normální, i když se to zdá být jako velké číslo. Vypadávání vlasů po pramenech nebo hrstech už úplně v pořádku není, zvláště pokud se nám to dříve nedělo.

Co přispívá k vypadávání vlasů

Než se pustíme do příčin skutečného nadměrného vypadávání vlasů, je dobré vědět ještě jednu věc. Pokud máte delší vlasy a nosíte různé několik dní či dokonce týdnů zapletené vlasy, jako například boxerské copy, buďte připraveni na to, že vám po jejich rozčesání zůstane na kartáči pořádná hrst vlasů. Není to tím, že by účesy snad vlasy ničily - děje se to proto, že se naráz uvolní všechny vlasy, jejichž životní cyklus mezitím skončil.

Pokud vám ovšem začaly ve větší míře padat vlasy, ačkoli jste s tím nikdy neměli problém, stojí za to zjistit příčinu. Může jít o nějaký zdravotní problém, většinou se však spouštěč najde ve vašem životním stylu či třeba nedostatečné výživě.

Jaký je životní cyklus pramene vlasů?

Není od věci přiblížit si, že cyklus růstu každého vlasu má tři fáze: anagenní, katagenní a telogenní, přičemž vlasy rostou a vypadávají průběžně, nejsou tedy nikdy všechny ve stejné části procesu.

  • Anagenní fáze: Může trvat dva až sedm let, v závislosti na genetických faktorech a dalších individuálních vlastnostech. Během této doby vlasy rostou z vlasového folikulu neboli cibulky. V této fázi obvykle je 85 až 90 procent všech vlasů na hlavě.

Přečtete si také: Tito krasavci se nebojí dlouhých vlasů a odvážných účesů. Přijdou vám sexy?

  • Katagenní fáze: Nachází se v ní jedno až tři procenta vlasů, je to přechodná fáze trvající dva až tři týdny. Během ní se růst vlasu zastaví, vlasový váček se zmenšuje, vlas přichází o zdroj výživy.

  • Telogenní fáze: Klidový čas, obvykle trvá tři až čtyři měsíce. Starý vlas se odděluje od vlasového folikulu, vypadne, ale nový vlas ještě aktivně neroste. Touto fází prochází zhruba deset až patnáct procent vašich folikulů na vaší hlavě, aby se znovu dostaly do fáze první.

Vlasy řídnou tehdy, když se objeví nerovnováha v růstovém cyklu, kdy vlasy více vypadávají nebo nové nerostou, případně může jít o kombinaci obojího.

Příčiny vypadávání vlasů

Za řídnoucí kšticí může být celá řada věcí, počínaje stresem až po nešetrné zacházení s vlasy v podobě přehnaného barvení, žehlení, neustálého nošení pevných gumiček a podobně. Nebo třeba to, že málo pijeme. „Lidské tělo tvoří z velké části voda, která je pro jeho fungování naprosto nezbytná. Pokud mu chybí, zásobuje přednostně životně důležité orgány a vlasy jsou až poslední v řadě. Jenže ty také potřebují hydrataci. Doplňovat tělu tekutiny se rozhodně vyplatí – výhodné jsou přírodní minerálky, které doplňují nejen vodu, ale i pro vlasy tolik potřebné minerální látky,“ vysvětluje kadeřnice Andrea Josková.

Nedostatek vody v těle má negativní vliv na prokrvování pokožky hlavy, výživu vlasového kořínku a tvorbu mazu. Sebelepší kosmetická péče pak mnoho nezmůže, stejně jako tehdy, když je za mizerným stavem vlasů nedostatečná výživa. Nemusí jít hned o padání celých vlasů, ale i o jejich lámání.

Pro pevné a zdravé vlasy jsou důležité bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, D a E, zinek, železo a hořčík. A naopak jim nedělají dobře extrémní diety typu nízkokalorická, nízkotučná, nízkoproteinová, vegetariánská či veganská.

Jaké jsou další možné příčiny zvýšeného padání vlasů?

Zdravotní problémy: „Zkušená kadeřnice odhalí cukrovku nebo také onemocnění štítné žlázy, protože vlasy se v těchto případech chovají úplně jinak – řídnou, lámou se a padají, u hlavy tvoří jen štětinky, mají na sobě skvrny,“ upřesňuje Andrea Josková. Řídnutím kštice se může projevit i syndrom polycystických vaječníků (PCOS) a některá autoimunitní onemocnění.

Hormonální výkyvy: Kolísání hladin hormonů může vést ke znatelné ztrátě vlasů, proto nám tak padají vlasy kolem těhotenství, porodu a v menopauze.

Stres: Stresem vyvolané vypadávání vlasů má dokonce odborný název - telogenní effluvium. Obvykle nastává několik měsíců po stresující události, jako je nemoc, rozchod nebo ztráta milované osoby.

Genetika: Dědičnost je častou příčinou vypadávání vlasů. U mužů to může mít za následek ustupující vlasovou linii a plešatění na temeni, u žen celkové řídnutí.

Léky: Některé léky, včetně těch proti zvýšené srážlivosti krve či na vysoký tlak, mohou způsobit zvýšené vypadávání vlasů. Typické je to pro chemoterapeutika používaná na léčbu rakoviny.

Věk: Stárnutí může také vést ke změnám ve struktuře a hustotě vlasů. Růst vlasů se může zpomalit a vlasy jsou často tenčí než dříve, takže i když vlasy třeba ani tolik nepadají, jejich celkový objem bude menší.

Podívejte se na rozhovor s Petrem Arenbergerem o alopecii:

Kdy je to na doktora

Takže, je dobré vědět, že každodenní vypadávání vlasů je normální, ale neměly by to být celé chomáče. Stejně jako to, že s postupujícím věkem vlasy řídnou více u obou pohlaví - mužům obvykle více, ale ani některé ženy nemusí mít tak hustou kštici jako v mládí.

Pokud vám však vlasy padají výrazně více než dříve, možná byste se měli obrátit na dermatologa, případně na trichologa, což je specialista na vlasy. "Když zaznamenáte náhlou nebo rychlou ztrátu vlasů, vlasy jsou znatelně tenčí, objevila se plešatá místa nebo máte problémy s pokožkou hlavy, jako je bolestivost či svědění a zároveň vám padají vlasy, měli byste vyhledat dermatologa," citoval web Women's Health americkou tricholožku Isfahan Chambers-Harris. Vyhledání odborné pomoci je zvláště důležité, pokud je vypadávání vlasů doprovázeno dalšími příznaky.

Zdroje: www.mayoclinic.orgwww.womenshealthmag.comwww.medicalnewstoday.com


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 10. 2024

Vášnivý dopis nebo telefonát může přijít od blízkého přítele nebo milostného partnera. Dotyčný může být zmatený a citově strádat. Buďte laskaví. Pokud jste přemýšleli o tom, že se pustíte do psaní, je to ten správný den. Vaše představivost se vznáší vysoko. Nechte slova plynout a příliš se nyní nezabývejte gramatikou a strukturou. Upravovat můžete později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.