24. ledna 2015 18:20
Martina ČerňanskáRecepty pro teplo a pohodu od Karolíny
Recepty pro teplo a pohodu od Karolíny
Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.
Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.
Zimní recepty od Karolíny pro teplo a pohodu:
Boršč:
Poctivý domácí boršč Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Suroviny:
400 g předního hovězího masa2 bobkové listy5 kuliček černého pepře3 kuličky nového koření3 červené řepy3 brambory, velikosti řepy2 lžíce másla1 cibule2 mrkve a menší kus celerustejné množství bíléhohlávkového zelí1 lžička mleté sladké papriky2 lžíce rajčatového protlaku2 lžíce octa1–2 lžíce krupicového cukrusůl a mletý pepřzakysaná smetana a zelenápetrželka na ozdobu
Postup:
Do hrnce nalijte zhruba 1,5 litru studené vody a vložte do ní hovězí maso.
Přidejte sůl, bobkové listy, pepř a nové koření a vařte na velmi mírném plameni doměkka. Bude to trvat minimálně dvě hodiny. Hotový vývarpřeceďte do druhého hrnce.
Přidejte do něj brambory a červenou řepu,obojí oloupané a nakrájené na kostičky a opět přiveďte k varu.
Zatímco se brambory a řepa vaří, rozpusťte si na pánvi máslo. Nechtena něm zesklovatět cibuli, pak přidejte i mrkev, celer a zelí, vše očištěnéa nakrájené a za občasného promíchání opékejte dozlatova, těsně před koncem vmíchejte sladkou papriku.
Zeleninu z pánve přidejte do polévky a s ní i protlak, oceta cukr a společně vařte ještě zhruba půl hodiny, až jsou všechny surovinyměkké a jejich chutě se propojí.
Před dokončením boršč ochutnejtea dolaďte ho solí, octem, cukrem i pepřem tak, aby vám vyhovoval.
Hotový boršč na talířích ozdobte kopečkem kysané smetany a petrželkou.
Medové kotlety s pivem a zeleninovými hranolky z trouby
Medové kotletky s pivem a zeleninovými hranolky Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Suroviny:
4 vepřové kotletysůl2 stroužky česneku, prolisované3 lžíce másla200 ml piva2 lžíce medučerstvě mletý pepřkousek čerstvého zázvoruodrhnuté lístky ze snítky tymiánu nebo rozmarýnu
Zeleninové hranolky z trouby:
1 větší celer3-4 větších mrkví2 červené řepy3 lžíce olivového olejesůl
Postup:
Kotlety vykostěte, na okraji nařízněte aby se při pečení nekroutily, osolte a potřete prolisovaným česnekem.
Pak si rozpusťte na pánvi máslo a když je horké, dejte na něj kotlety a opékejte je z každé strany cca 4 minuty.
Na prkénko si položte alobal a do něj zabalte upečené kotlety a nechte takto v teple odpočívat - mezitím si připravte omáčku.
Do pánve s výpekem nalijte pivo, přidejte med, sůl a pepř a zázvor.
Chvilku povařte, dokud šťáva nezíská požadovanou konzistenci.
Pak přidejte lístky bylinek a vypněte plamen.
Kotlety vraťte na pánev do připravené šťávy, nechte je dvě minuty odpočívat a podávejte.
Zeleninové hranolky z trouby:
Troubu si rozpalte na 200°C.
Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké hranolky, o hraně 1 – 1,5 cm.
Hranolky přesuňte do větší mísy nebo rovnou na plech vyložený pečícím papírem, zakapejte je olivovým olejem, osolte a důkladně promíchejte, tak aby se všechna zelenina obalila olejem.
Pak hranolky na plechu rozprostřete v jedné vrstvě a pečte asi půl hodiny - dokud nebudou mít správný poměr měkkosti a křupavosti. To samozřejmě nejlépe zjistíte ochutnáním...
Zimní salát tří vůní
Suroviny:
500 g kysaného zelí2 velká červená jablka2 lžíce citronové šťávy2 mrkve, oloupané2 cm křenu, oloupaného2 lžíce sezamového nebo ořechového oleje2 lžíce medu½ lžičky mleté skořicešpetka mletého zázvorušpetka drceného hřebíčku½ lžičky solisušené brusinky na ozdobení
Postup:
Kysané zelí propláchněte, tedy pokud nemáte rádi moc kyselé (kdo to má rád – může zelí jen vyždímat a šťávu přidat do salátu nebo vypít) a nechte okapat v cedníku.
Mezitím si nakrájejte omytá jablka zbavená jádřince na kostičky (i se slupkou) a promíchejte je v míse s citronovou šťávou.
Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a jemně nastrouhaný křen, obojí předem oloupané.
Vykapané zelí nakrájejte na prkénku na menší kousky.
Vmíchejte kysané zelí a pak i olej, med, skořici, zázvor a hřebíček.
Osolte a nechte alespoň půl hodiny odležet v chladničce (ale klidně i několik hodin, chutě se krásně prolnou).
Při podávání ozdobte sušenými brusinkami.
Čokoládový dort s mořskou solí
Čokoládový dort s mořskou solí Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Suroviny:
450 g hořké čokolády, nalámané450 g másla, pokrájeného + na vymazání formy200 g třtinového cukru250 ml smetany 12%8 vajecsůl
Na polevu:
175 g čokolády na vaření30 g másla3 lžíce mléka2 lžíce meduasi lžička mořské vločkové soli (Fleur de sel),
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C, Dortovou otvírací formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (vystřihněte kolo ve velikosti dna formy a proužek o výšce boků).
V kastrole se silným dnem zahřívejte na mírném plameni smetanu, máslo a cukr do rozpuštění. Přidejte čokoládu a dále míchejte tak dlouho, až bude čokoláda rozpuštěná a směs hladká. Pak odstavte na prkénko.
Pokud nemáte kastrol se silným dnem, rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
Ve velké míse rozšlehejte metlou vejce a za stálého míchání postupně přilévejte teplou (ale ne horkou!) čokoládovou směs. Osolte podle chuti a použitého druhu soli (max. malou lžičku). Nalijte ji do dortové formy a uhlaďte povrch.
Pečte asi 45 minut. Pak do dortu zapíchněte špejli 5 cm od okraje formy, a pokud po vytažení bude čistá, máte dopečeno. Přesuňte z trouby na mřížku a nechte ve formě zcela vychladnout.
Pak objeďte kulatým nožem boky formy, jestli není dort někde přichycený ke stěně a formu přetáhněte folií.
Dejte důkladně vychladit do chladničky, alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc.
Připravte si polevu: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo dohladka. Odstraňte z ohně, přidejte mléko a med, a dobře rozmíchejte.
Z vychlazeného dortu opatrně sejměte postranní kruh formy, papír a poté dort opatrně sundejte ze dna formy a přesuňte na podložku nebo dortový tác.
Potřete ho polevou, dokud je ještě teplá. Ve chvíli kdy poleva tuhne, ale není ještě úplně tuhá, ji poprašte trochou soli. Až ochutnáte pochopíte, že tato kombinace je božská.
Autorka receptů: Karolína Kamberská