Seriály a filmy

20. června 2012 10:10

Ondra Těšínský

O piškotech i suspenzoru

Do dalšího dílu Show Jana Krause přijali pozvání: umělecký ředitel baletu Národního divadla PETR ZUSKA, bankéřka SVETLANA DANKOVIČOVÁ a sedmnáctiletý autor kuchařky MARTIN ŠKODA.

K čemu je suspenzor na baletu? Jak vypadá Rotschild? Jaká hudba se poslouchá u vaření vajíček?

Premiéru dalšího dílu druhé série Show Jana Krause uvidíte v pátek 22. června ve 22.05 na Prima family.

Moderátor přivítal uměleckého šéfa baletu Národního divadla Petra Zusku. „Víte, že já kdysi skončil u baletu?" nadhodil moderátor. „Byl jsem u přijímaček, měl jsem improvizovat, cupital jsem tam, až jsem skočil z okna… Naštěstí jsem se tam nedostal, protože to je pěkná dřina," pronesl moderátor. Zajímalo ho, co se stane, když pan Zuska zjistí, že je partnerka v baletu moc těžká, nebo když spadne. „Tak se to musí udělat tak, aby si toho divák nevšiml," prozradil Petr Zuska. Vyprávěl o tom, že baletní řemeslo je řehole a že 35, 40 let je hranice a pak už to nejde. „Dříve byly pro tanečníky důchody ve 38 nebo ve 40," dodal. Povídali si o tom, jak pan Zuska jako šéf vybírá dvojice k sobě. „Když má kluk 170, tak nemůže tančit s holkou, která má taky 170," vysvětlil.

Pan Zuska předal moderátorovi dárek – baletní piškoty, které si pan Kraus hned vyzkoušel. Moderátora zajímalo, co se u baleťáků stane, když mají "okno". „Když je to sólista, tak se může chvíli zastavit a udělat něco jiného, než mu to naskočí. Horší je, když tančíte v páru, nebo když se tančí ve skupině…" Prozradil, že nedávno se mu při představení stalo, že při jednom skoku se ozvala strašná rána a praskly mu kalhoty od rozkroku až do pasu. „Cítil jsem pak, že docela dobře větrám," dodal. Vyprávěl také, jak se jedné tanečnici stalo, že jí prasklo ramínko. „Řezali jsme se, že to bylo slyšet do zadní řady," doplnil. Jana Krause zajímalo, co se bude dít, když na začátku představení zjistí, že ho to někde na noze dře. „Krvavě to řeže. Co krok, to hryzanec… Co s tím? Že bych to na chvíli zastavil?" vyptával se moderátor. „V nejhorším může tanečník na chvíli zmizet. Ale jinak to je na výpověď." Moderátora zajímalo, jaký je hlavní úkol suspenzoru. „Ten to mužství zvedne a zkompaktní a má to také medicínský důvod. Aby při zvedání partnerek muži nedostali kýlu. Pak to má taky ten důvod, že pod trikotem nosí muži při tanci jen tanga, aby nebyla třeba slipama narušena linie svalů pod trikotem," vysvětlil. Moderátora zajímalo, jestli by mohl tančit bez suspenzoru třeba aspoň zápornou roli. „To by záleželo na charakteru role," dodal Petr Zuska. Moderátor přivítal Svetlanu Dankovičovou, bankéřku z Rothschildovy banky, kterých je v Česku a na Slovensku šest. „Viděla jste někdy Rothschilda?" zajímal se moderátor. „Ano, jednou jsem ho viděla s manželkou i s dětmi," prozradila bankéřka. „Kdybych si k vám chtěl dát peníze, šlo by to?" ptal se moderátor. „Bylo by nám ctí," odpověděla paní Svetlana. Poté vysvětlila, že jejich banka je ultrakonzervativní a bezpečná a že krize se jich nedotkla. Prozradila, že má osmiletou praxi, která byla velmi tvrdá. „Co Rothschildové nesnášejí?" ptal se moderátor. Bankéřka nadhodila, že uvidí, co řeknou na toto její vystoupení. „Je to pro mne dobrodružství, že jsem tady," vysvětlila.

Moderátora zajímalo, v čem je podstata banky. „Naši klienti jsou velmi bohatí lidé, kteří se snaží hlavně ochránit majetek a pokud chtějí investovat, tak investují ve svém byznyse," vysvětlila. „Všichni klienti jsou výrazné osobnosti," dodala. Moderátora zajímalo, jestli se Svetlana někdy do někoho nezahleděla, když ví, kolik má u nich v bance. „Úspěšní a bohatí muži mají určitě sexappeal," přiznala Svetlana. Jana Krause zajímalo, jestli na jejím autě je napsáno Rothschild. Chtěl také vědět, jestli mezi klienty převažují Češi, nebo Slováci. „Čechů je u nás více. Jste bohatší," odpověděla Svetlana a dodala, že aby přijali nového klienta, musí disponovat pár miliony eur. Moderátor přivítal Martina Škodu, který ve svých 17 letech napsal speciální kuchařku. „U každého jídla je uvedena písnička, která má nějak ladit s tím jídlem," popsal Martin. „Tak si dáme muziku a můžete vařit… Jaký byl původní koncept? Hudba, nebo vaření?" vyptával se moderátor. „To k sobě ladí. Tady zkusím uvařit vajíčka. Mám speciální recept z Kavkazu," navrhl Martin a požádal moderátora o pomoc. Martin nasměroval kapelu, jakou hudbu mají hrát, aby to ladilo s vajíčky, a začali vařit. „Je to bezvadný. Ideální při kocovině," pochvaloval si moderátor vaření spojené s tancem. „Teď už budeme nandávat, tak to chce rokenrol," vyzval moderátor na závěr kapelu a rozloučil se s Martinem.

Petr ZuskaChoreograf, tanečník a umělecký šéf baletu Národního divadla. V roce 1994 vystudoval choreografii a režii na hudební fakultě AMU v Praze. Působil v Tanečním divadle souboru VUS Univerzity Karlovy, poté se stal členem souboru Pantomima Na zábradlí Ladislava Fialky. Významnou fází v jeho kariéře se stalo angažmá v Pražském komorním baletu, kde působil v letech 1989 až 1992 jako člen a od roku 1994 jako hostující umělec. V letech 1992 až 1998 působil jako sólista baletu v pražském Národním divadle. V roce 1998 přijal Petr Zuska angažmá v mnichovském baletu. V roce 2000 se stal sólistou v Les Grands Ballets Canadiens v Montrealu. Od července 2002 je Petr Zuska uměleckým šéfem baletu Národního divadla v Praze. Kromě své choreografické práce se zde představuje v mnoha sólových rolích současného tanečního repertoáru. Spolupracuje s řadou zahraničních baletních souborů (Augsburg, Kodaň, Perth, Düsseldorf, Moskva atd.). Představení Sólo pro tři na hudbu J. Brela, V. Vysockého a K. Kryla získalo v roce 2008 také Cenu „Za autorské dílo“.

Světlana DankovičováSvetlana Dankovičová pochází z Nitry. Vystudovala Ekonomickou univerzitu v Bratislavě. Vyzkoušela si sběr jahod a téměř rok pracovala jako servírka ve Velké Británii. Ještě v době studia na vysoké škole si založila vlastní společnost. Mluví anglicky a rusky.

Martin ŠkodaJe mu 17 let a studuje česko-španělské gymnázium v Českých Budějovicích. O gastronomii se zajímá asi od devíti let, kdy začal vařit díky pořadu Jamieho Olivera. Kromě vaření ho baví i umění, architektura, design, fotografie, hudba nebo cestování. Nedávno napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou pestrých receptů a hudby s názvem Škoda nevařit. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti -náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření.

Zdroje: petrzuska.cz; hnonline.sk; martinskoda.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 5. 2025

Něco, co si dnes přečtete, by mohlo mít dramatický dopad na váš život, Berani. Zvláštní pozornost věnujte psychologii snů. Možná najdete vysvětlení pro opakující se sny. Přesnost popisu by vás mohla zastavit a přimět vás k tomu, abyste si přečetli více. Jste právem zaujati, Berani. Při studiu této konkrétní oblasti se o sobě jistě dozvíte více.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.