Potraviny, které vám při nachlazení udělají dobře: Zkuste kuřecí polévku, řepu či fenykl
Bolest v krku, kašel nebo ucpaný nos nejsou nic příjemného, a navíc je často doprovází ještě ztráta chuti k jídlu. Podívejte se, jaké potraviny jsou v takovém případě doporučovány kvůli jejich antivirovým a protizánětlivým účinkům.
Možná jste během nemoci v pokušení objednat si něco nezdravého, ale infekce může způsobit dočasný nedostatek základních živin – hlavně bílkovin, vitaminů skupiny B, vitaminu C, mědi, železa a zinku. Proto byste měli myslet na jejich doplnění.
1. Kuřecí polévka
Na kocovinu, „spravení“ žaludku i na nachlazení. Kuřecí vývar je zkrátka klasika. Nejenže poskytne tělu tekutiny, které při nachlazení nutně potřebujete, ale je také dobrým zdrojem sodíku, draslíku, zinku a bílkovin. Konzumace teplé tekutiny vám navíc může ulevit při bolesti v krku a ucpaných dutinách.
2. Fenykl
Fenykl obsahuje esenciální oleje, jejichž aroma nemusí vyhovovat tomu, kdo nesnese lékořici. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení díky antivirové aktivitě. Vyberte spíše menší hlízy fenyklu, které bývají šťavnatější a chutnější. Svrchní listy můžete využít do polévky, nať se hodí do fenyklového salátu.
3. Citrusy
Citrusy patří mezi plody, které jsou u nás v obchodech v podzimním a zimním období dobře dostupné. Kromě antioxidantu vitaminu C obsahují také vlákninu a dost vody – to samozřejmě platí v případě, že sníte celé plody (např. pomeranč nebo mandarinku), což doporučujeme. Dobrými zdroji vitaminu C jsou také kiwi, červená paprika, brokolice, růžičková kapusta nebo rajčata.
4. Cibule a česnek
Cibule, česnek, ale i jejich příbuzní jako jsou pažitka, pórek a jarní cibulka pomáhají bojovat proti nachlazení. Například česnek obsahuje látku zvanou allicin, která má antibakteriální, antivirové a antioxidační vlastnosti. Pokud ale víte, že vám zrovna čerstvý česnek či cibule nedělají dobře na žaludek, který můžete mít navíc kvůli nemoci podrážděný, raději si je dávkujte opatrně.
5. Kefír
Fermentované mléčné výrobky by měly mít kvůli pozitivním účinkům na zdraví trvalé místo ve vašem jídelníčku, pokud je snesete. Kefír má navíc vyšší množství bílkovin než mléko a většina jogurtů a probiotika v něm obsažená mohou pozitivně působit na vaše nachlazení a zkrátit jeho trvání. Na probiotika, vitaminy a minerální látky jsou ale bohaté i další fermentované potraviny, nejen ty mléčné – například kysané zelí nebo kimči. Ale pozor, aby opravdu obsahovaly živé prospěšné bakterie, nesmí být pasterované. Například takové kysané zelí v sáčku ze supermarketů pasterací prochází.
Fermentované mléčné výrobky by měly mít kvůli pozitivním účinkům na zdraví trvalé místo ve vašem jídelníčku. Zdroj: iStock
6. Zázvorový čaj
Zázvor už je dlouho znám jako „superpotravina“, nejen při boji proti nachlazení. Obsahuje takzvané seskviterpeny, látky, které působí proti virům, ale také protizánětlivý gingerol. Až si budete dělat čaj, přidejte do něj pár polévkových lžic nastrouhaného zázvoru. Pokud máte chuť na studenější nápoj, můžete strouhaný zázvor vylouhovat i ve vlažné vodě a přidat citronovou šťávu. Pozor na některé zázvorové výrobky z obchodů, které mohou zázvoru ve skutečnosti obsahovat jen velmi málo a na vaše nachlazení by nijak nezabraly.
Tip: Věděli jste, že čerstvý zázvor se nejlépe loupe hranou čajové lžičky?
7. Zelený čaj
Většina lidí při nachlazení sahá po bylinkových čajích a určitě to není špatně. I kvalitní zelený čaj má ale něco do sebe – konkrétně vysoký obsah antioxidantů, například katechinů. Pokud vám nevyhovuje intenzivní hořká chuť zeleného čaje, přidejte lžičku medu.
8. Červená řepa
I červená řepa obsahuje antioxidanty (konkrétně betalainy), které mohou pomoci snížit zánět způsobený infekcemi. Můžete ji konzumovat syrovou, když ji dobře omyjete, oloupete a nastrouháte například na salát nebo na obložený chléb. Případně ji krátce povařte. Výborně chutná třeba v kombinaci s kozím sýrem, medem a vlašskými ořechy.
9. Houby
Houby jsou už odpradávna základem čínského léčitelství. Jejich antivirové vlastnosti mohou být dány například obsahem vitaminu D. Produkují také cytokiny, buněčné proteiny, které pomáhají při boji proti infekcím. I polysacharidy obsažené v houbách napomáhají s posílením imunity. Proto existuje spousta doplňků stravy s tzv. medicinálními houbami, patří sem například reishi, čaga, cordyceps nebo shiitake.
10. Polysacharidy
Když už byla řeč o polysacharidech, je potřeba je vyzdvihnout jako důležitou složku stravy (nejen) při nachlazení. Zatímco bílkoviny jsou takto vyzdvihovány mnohem častěji, sacharidy tvoří nejpodstatnější část našeho příjmu energie. Kombinujte různé sacharidové přílohy a myslete na dostatek vlákniny – v tom vám pomohou celozrnné výrobky. Pokud vám ale zrovna není dobře, nebojte se sáhnout po krekrách nebo pečivu s nižším obsahem vlákniny (pozor dejte na vysoký obsah tuku), které je snáze stravitelné.
11. Tučné ryby
Vitamin D je nejčastěji skloňovanou látkou ve vztahu k imunitě. A protože tučné ryby jsou jeho významným zdrojem, doporučuje se jejich pravidelná konzumace. Vzhledem ke zhoršujícímu se stavu oceánů a potažmo i kontaminaci rybího masa (a také horší dostupnosti těchto ryb u nás), můžete klidně sáhnout po doplňku stravy. Některé doplňky jsou vhodnou kombinací nenasycených mastných kyselin omega-3 a vitaminu D.
Tučné ryby jsou zdrojem vitaminu D, ale najdete ho i v dalších potravinách nebo doplňcích stravy. Zdroj: iStock
12. Jehněčí maso
Kromě vitaminu D je to také zinek, který přispívá k posílení imunity. Tato studie zjistila, že konzumace zinku na začátku nachlazení jeho dobu zkrátila o jeden den a konzumace preventivní tablety denně snížila závažnost nemoci. Kromě jehněčího (a dalšího červeného) masa obsahují zinek i luštěniny, obiloviny a semena obecně.
13. Rajčata
Rajčata jsou zdrojem antioxidantu lykopenu a studie z The Journal of the American College of Nutrition zjistila, že osm týdnů suplementace lykopenu snížilo markery oxidačního stresu (nerovnováhu volných radikálů a antioxidantů v těle, ke které dochází během infekce). Vařená rajčata navíc obsahují více lykopenu a mají větší antioxidační účinky než syrová, můžete si tedy připravit například rajčatovou polévku.
14. Listová zelenina
Pravděpodobně nejméně oblíbená, ale velmi zdravá listová zelenina je zdrojem silného antioxidantu, vitaminu E. Tato studie například zjistila, že doplnění stravy o 200 IU vitaminu E denně může významně snížit frekvenci a závažnost infekcí dolních a horních cest dýchacích. Pokud chcete zeleninu tepelně upravovat a zároveň v ní uchovat co nejvíce vitamínů, je lepší sáhnout po metodách jako je dušení, vaření v páře nebo blanšírování. Pro lepší vstřebávání vitaminu E přidejte do pokrmu kvalitní olej nebo jiný zdroj tuku.
15. Černý bez
Bobuloviny jsou další „superpotravinou“. Černý bez obsahuje anthokyany a podle studie z Journal of International Medical Research zejména extrakt z černého bezu účinněji chrání před chřipkou a zkracuje dobu trvání respiračních onemocnění o čtyři dny oproti placebu. Čaj z černého bezu vám navíc může přinést úlevu při bolestech v krku, alergické i klasické rýmě, kašli a zánětu dutin.
16. Nanuky
Dostávali jste jako malí na bolest v krku zmrzlinu? V některých případech opravdu mohou pomoci zklidnit podrážděné hrdlo. Vodové nanuky se navíc počítají i pro jejich schopnost hydratovat. Nanuky si můžete jednoduše vyrobit i doma – například z bílého jogurtu či kefíru a rozmixovaného ovoce.
17. Hořká čokoláda
Hořká čokoláda obsahuje alkaloid zvaný theobromin, u kterého bylo v některých studiích prokázáno, že snižuje zánět způsobený nachlazením. Pokud ji navíc máte rádi a máte na ni chuť, určitě vám během nemoci dokáže zlepšit náladu.
Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny)