Celebrity

29. března 2024 07:30

Tomáš Durčák

Robert Paulat s životní láskou dítě nestihl. Syna mu porodila náhradní matka

Je to příběh velké životní tragédie a stejně velkého zázraku zároveň. Model Robert Paulat, jemuž se někdy přezdívá český Ken, si dítě přál mít odjakživa. S milovanou partnerkou už to však nestihl, protože mu ji vzala rakovina. Dnes je Paulat díky moderní medicíně single táta na plný úvazek, tříletého syna mu s pomocí jeho genetického materiálu porodila náhradní matka.

Využívání náhradních matek pro pořízení potomků je dnes velký trend, kterým jsou známy zejména slavné osobnosti. V minulosti se potomkem, jehož odnosila náhradní matka, pochlubila třeba herečka Rebel Wilson či dědička hotelového impéria Paris Hilton. V letošním roce zase moderní medicína a náhradní matka nalezená až v USA přinesly malého syna Maela podnikateli Martinu Hausenblasovi a jeho partnerovi Alexovi.

V některých „podezřelých“ případech však celebrity záměrně tají, zda potomka porodily samy, nebo využily služeb náhradních matek. Mlčela o tom například modelka Naomi Campbell, když v 51 letech přivítala na svět svou dceru. A ve stejném věku se nyní mateřstvím pochlubila také herečka Cameron Diaz, která je podruhé maminkou. I v jejím případě se vzhledem k věku silně spekuluje o tom, že dítě neporodila ona, ale náhradní žena.

Partnerku mu vzala rakovina, rozhodl se proto pro náhradní matku

To český model Robert Paulat nic netají, právě naopak – velmi hrdě se označuje jako single táta tříletého syna Andrease, za jehož narození vděčí rovněž náhradní matce. Děti původně plánoval s přítelkyní, s níž byl už od střední školy, ta však bohužel zemřela na rakovinu. „U Klárky to zjistili na můj svátek 29. dubna. Na Štědrý den zemřela. Pokaždé když letím letadlem, posílám jí do nebíčka pusu. Bylo to pro mě devastující,“ popsal Paulat v pořadu Na kafeečko.

Jak sám vysvětluje, stát se rodičem díky náhradní nebo také surogátní matce rozhodně není snadný ani bezproblémový proces. On sám na vhodnou dárkyni vajíček čekal zhruba rok. Na vědomí je podle něj rovněž potřeba mít, že tato praktika u nás sice není ilegální, avšak ani vysloveně legální.

„Chtěl jsem tím všem v České republice říct, že pro heterosexuální páry, gay páry či bisexuální páry je možné surogátní mateřství. Není ilegální, ale ani legální. Kdo nemá možnost mít samovolně děti, určitě do toho jděte. Existují soukromé facebookové skupiny, kde si můžete najít svoji surogátní maminku. Může to ale být třeba i někdo z vaší rodiny,“ popsal Paulat v kostce náhradní mateřství i důvod, proč se pro něj rozhodl, v pořadu Na kafeečko.

Robert je s matkou svého syna dobrý kamarád

Proces to podle něj není v našich podmínkách nezvladatelný, ale časově poměrně zdlouhavý. „V České republice jsou dárkyně vajíček. S partnerkou nebo partnerem zajdeš na kliniku, kde existuje výběr z parametrů – blond nebo tmavé vlasy, 180 centimetrů, výše IQ a podobně. Já jsem čekal rok, potom to ale vyšlo. Nejdříve jsem ale musel na spermiogram, aby se zjistilo, jestli mám aktivní spermie,“ popsal český Ken.

Na rozdíl od některých případů, kdy náhradní matka skutečné rodiče ani nesmí znát, se Robert Paulat s matkou svého syna seznámil, a byl dokonce přímo u porodu. „Přestřihnul jsem i pupeční šňůru, líbilo se mi to. Říkal jsem: ‚Jani, tlač! Bude to dobré, už to přichází!' Najednou vyklouznul Andreasek, já jsem přestřihnul šňůru a rovnou šel na moji hruď,“ pochlubil se Robert tím, že měl po narození syna možnost okamžitého bondingu, tedy kontakt kůže na kůži.

„Spal celou noc na mně, až mi sestřičky řekly, že si ho odmalička pěkně rozmazluju,“ dodal Paulat. Robert nakonec šestinedělí zvládl úplně sám bez pomoci chůvy či příbuzných. Jak ale přiznává, po roce a půl se i on rozhodl pro chůvu. Částečně i proto, že Robertova maminka se léčila se zdravotními problémy, měla špatnou motoriku, a nemohla mu proto pomoci.

Tříletému synovi o mamince nelže

A co malému Andreáskovi říká, když se ptá na maminku? „Už odmalička mu říkáme, že máme náhradní maminku Janičku, která ho nosila pod srdíčky, a ta vždycky přijde. S tou se jinak normálně kamarádím, je úžasná, Janička je holka do nepohody. Dokonce u mě bydlela. V České republice jsou matky, které darovaly vajíčko, anonymní, dle zákona se jejich jméno nikdy nedozvíte, ale my si takhle vyhovujeme,“ popsal Robert svůj specifický případ.

I když si na nedostatek zájmu rozhodně stěžovat nemůže, je od narození syna stále single táta. „Jsem single táta už tři roky. Moje surogátní maminka mi přinesla knížku, která se jmenuje Tajemství a přeješ si v ní do vesmíru. Malý se narodil zdravý a skvělý byl také průběh těhotenství. Do téhle knížky jsem si zapsal, že chci být single otec. Nabídky přicházejí stále, ale zatím nejsou adekvátní,“ uvedl na závěr Paualt s tím, že pohlaví partnera/partnerky pro něj není důležité a šanci má úplně každý.

Robert Paulat byl v minulosti také hostem v Show Jana Krause:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.