Celebrity

16. listopadu 2022 05:30

David Laštovka

Wabi Daněk řídil sanitku a zklamal rodiče. Co jste nevěděli o folkové legendě?

Od smrti zpěváka, folkové legendy Wabiho Daňka, který zemřel ve věku 70 let, letos uplynulo smutných pět let. Jeho život rozhodně nebyla procházka růžovou zahradou. Překonal závislost na alkoholu i těžkou mrtvici. Pojďme si připomenout největší zajímavosti z jeho soukromí.

Zklamal své rodiče

Wabi Daněk se během života ženil dvakrát a měl čtyři děti. Z prvního manželství dvě dcery Markétu a Renátu, ze druhého syny Stanislava a Šimona. Když opouštěl svoji první rodinu a stěhoval se ze Zlína do Prahy, jeho rodiče mu to měli za zlé. Trvalo dlouhou dobu, než mu dokázali odpustit.

Živil se jako řidič záchranky

Jeho pravé jméno bylo Stanislav Jan Daněk. Přezdívku Wabi si vysloužil proto, že na začátku kariéry rád hrával na kytaru skladby od trampského písničkáře Jiřího Wabiho Ryvoly (†59). Vyučil se strojním zámečníkem a vystřídal řadu zaměstnání. Svářel, prodával zkapalněný plyn, ale nejdéle vydržel jako řidič záchranné služby. U té pracoval ještě několik let poté, co napsal svůj největší hit Rosa na kolejích.

Alkohol ho přivedl do léčebny

Když se dostal na vrchol slávy, žil velmi bouřlivě a jeho životospráva dostávala zabrat. A nakonec se podepsala i na jeho zdraví. Potýkal se se závislostí na alkoholu a hrozila mu cirhóza jater. Byly doby, kdy popíjel litry tvrdého alkoholu denně. Nakonec skončil v protialkoholní léčebně, abstinovat se mu však podařilo až na druhý pokus. Radikálně navíc změnil životní styl – najel na redukční dietu, upravil si jídelníček a začal jíst zdravě. Věděl, že bez alkoholu a tučné stravy se bude muset obejít až do konce života.

Zavřeli mu tátu

Když bylo Wabimu šest let, jeho otec, strojní obuvník u Bati, skončil ve vězení. Důvod byl až úsměvný. Sehnal levnější obutí pro náklaďáky a peníze rozdělil mezi dělníky na prémiích. Zpěvák tak vyrůstal s bratrem a maminkou, která se musela pořádně otáčet, aby je uživila. Po práci chodila na brigády a umývala okna na stavbách.

Po mrtvici se na svět díval jinak

Wabi Daněk prodělal vážnou mozkovou mrtvici, která ho málem stála život. „Přijel jsem domů z příjemného koncertu a udělalo se mi špatně. Zničehonic motolice. Seděl jsem a řekl manželce, že tohle nesignalizuje nic dobrého, ať zavolá pohotovost. Cítil jsem, jak mně v hlavě něco křuplo, praskla žilka. V nemocnici jsem zůstal čtyři měsíce. Lékaři mi sdělili, že jsem měl velké štěstí. Stačilo málo a byl by konec. Tehdy jsem si uvědomil, že jsou důležitější věci než sláva a peníze. Od té doby se na svět dívám trochu jinak,“ popisoval Wabi v pořadu 13. komnata.

Umíral doma obklopen rodinou

Osudnou se mu nakonec stala zákeřná rakovina, se kterou statečně bojoval čtyři roky. „Už to vypadalo, že to bude úspěšný boj, nakonec ho ale ta hnusná nemoc stejně dohnala. Byl jsem u něho pár týdnů předtím, než zemřel. To už jenom ležel a tušil jsem, že to nebude mít dlouhého trvání. Je dobře, že odešel v kruhu rodinném, tedy doma, a ne v nemocnici,“ prozradil po jeho smrti deníku Blesk bavič Milan Pitkin (72).

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.