Celebrity

14. srpna 2023 17:50

Eliška Reiglová

Soukupovi promluvili o vzniku i rozpadu kapely Nightwork. Vyúčtování odhalilo drogy

Ondřej Soukup a František Soukup v 7 pádech Honzy Dědka

V křesle Honzy Dědka se skladatel Ondřej Soukup a jeho syn František rozpovídali o tom, jak vznikla a po letech také zanikla skupina Nightwork. Podíl na jejím vzestupu ke slávě měli oba. Otec byl pyšný, že se syn neoddává drogám, a syn se kapelu nakonec rozhodl rozpustit právě proto, že je nebral.

Pražský rodák Ondřej Soukup je uznávaný hudební skladatel, s nímž spolupracovali i nejvýznamnější interpreti české scény a který složil hudbu k desítkám filmů. Jeho syn František Soukup stál za zrodem skupiny Nightwork, v níž hrál na klávesy a zpíval. Nyní se ale věnuje podnikání v oblasti nemovitostí.

Hudební počátky

František Soukup dobře ví, že dlouholetá práce na hudbě si na člověku vybere daň. Proto se v tomto oboru původně angažovat vůbec nechtěl. Nakonec se tak ale stalo a česká hudební scéna byla obohacena písněmi skupiny Nightwork. Tu založil s kamarádem, který celý záměr pohřbil, aby odjel do zahraničí. A tak ji hudebník začal budovat sám.

Čtěte také: Michal Malátný o bujarých devadesátkách. Prohibice kapele zachránila život, tvrdí

„Nechtěl jsem být muzikant a omylem se mi to povedlo. Kapelu jsem začal dělat s Emilem Koptou, synovcem Václava Kopty. On ale řekl, že už nebude hrát žádný buzerantský funky, že končí a bude dělat thrash metal a odjel do Británie dělat někam do kuchyně. Jediný další kytarista, kterého jsem znal z gymnázia pro méně talentované děti, byl Jakub Prachař. Potkal jsem ho na Národní třídě a oslovil jsem ho,“ řekl v talkshow 7 pádů Honzy Dědka, kterou uvidíte v úterý od 22:05 na Primě.

„My jsme se na gymplu neměli moc rádi, jenže on říkal, že když se dozvěděl, že mám počítač s hudebním programem, že jsem asi udělal pokrok a že by to chtěl zkusit. Protože neměl kde nahrávat ty svoje nápady. Takhle vznikl Nightwork. Pak se tam různě lidi točili a šest let jsme se trápili, až jsme se finálně dali dohromady v téhle sestavě,“ popsal Soukup trápení se zrodem kapely.

Otec a rádce

Jako uznávaný hudební skladatel byl Ondřej Soukup pochopitelně nadšený, že se jeho syn věnuje bohulibé a jemu dobře známé činnosti. „Dal jsem mu k dispozici studio. Měl jsem radost, že chlapec nebere drogy, tak čert vem školu, hlavně když komponuje. Mně se líbily věci, které z něj lezly,“ řekl otevřeně.

Mohlo by vás zajímat: Lucia Šoralová o Ondřeji Soukupovi. Vnitřně jsem starší já, přiznala

Když se otec vyzná v hudebním odvětví, je pochopitelné, že rád čas od času kromě nahrávacího studia poskytne synovi také cennou radu. Ta nejzásadnější se týkala frontmana kapely, kterého lidé začali pro jeho hlas nazývat nástupcem Karla Gotta. Dva členové Nightwork totiž byli po konkurzu skeptičtí ohledně jeho přijetí.

Vojta Dyk k nám přišel na konkurz. Tenkrát ho nikdo neznal. On zazpíval a dobře. A my jsme se s Jakubem jako dva velcí producenti houpali na židlích a říkali jsme: ‚My se ti ozvem zpátky.‘ Vojta prošel bytem z domácího nahrávacího studia. A táta říkal: ‚Vy debilové, okamžitě ho berte, já to slyšel, jaký ozvem zpátky?!‘“ zasmál se při vzpomínce František Soukup.

Byl to nakonec právě Ondřej Soukup, kdo kapele kvůli nezájmu jiných vydal její prvotinu. „Obešel jsem s jejich první deskou všechna vydavatelství. Mám tam kamarády. Ale nikdo to nechtěl vydat. Tak jsem jim to vydal sám. Za půl roku mi volali, že by si je vzali, ale já už jsem si je nechal,“ pochlubil se.

Drogové peníze

Skupina Nightwork se rozpadla v podstatě v období jejího absolutního vrcholu v roce 2013 a každý z jejích členů se pak vydal vlastním směrem. František Soukup už se o hudbu zajímá jen okrajově, nyní především podniká v nemovitostech. Na konec kapely pochopitelně nevzpomíná zrovna v dobrém, tvrdí, že za ním stály drogy.

Přečtěte si: Janek Ledecký promluvil o smrti bratra Davida. Předávkoval se drogami

„Když jsme dělali poslední koncert v O2 areně, spoluprodukovali jsme to. A když jsem projížděl s produkčním rozpočet, ptal jsem se, co znamená položka ‚ostatní‘. Byla to položka za desítky tisíc. A on říkal: ‚To jsou drogy.‘ Tak jsem se ptal, kdo to měl. A on: ‚Všichni kromě tebe.‘ A takhle skončil Nightwork, to bylo poslední vyúčtování,“ dodal František Soukup.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.