Celebrity

22. října 2022 07:22

redakce Prima Ženy

Spisovatel Jan Váňa o lovení v popelnicích: Našel i steaky z argentinského býka

Show Jana Krause - spisovatel a potápěč do odpadu Jan Váňa

Spisovatel Jan Váňa se v křesle u Jana Krause rozpovídal o tom, jaké komplikace provázely vydání jeho knižní prvotiny, která ač se setkala s velkou kritikou, získal za ni také literární cenu. Zavzpomínal rovněž na dobu svých studií v Norsku, kde se uživil poměrně levně díky tomu, že se věnoval dumpster divingu (potápění v popelnicích).

Kulturní sociolog, publicista a spisovatel Jan Váňa vystudoval na Fakultě sociálních studií na Masarykově univerzitě. V roce 2017 vydal básnickou sbírku Horizont očekávání, ovšem vydání jeho prvního románu s názvem Křehkost provázely komplikace. Ty ovšem nakonec stály za to.

Kritika i ocenění

Stejně jako se J. K. Rowling nepodařilo na několik prvních pokusů udat Harryho Pottera, i Jan Váňa se při kontaktování vydavatelství setkával s odmítavým přístupem a poměrně odvážnou kritikou na konto svého románu, který Janu Krausovi přinesl jako dar.

„K neučtení, konzervativní, fádní, na to, že jsem mladý spisovatel, tak je to málo svěží a tak dál,“ vyjmenoval Jan Váňa drtivé výtky, se kterými se na adresu svého příběhu setkal v některých nakladatelstvích. Knihu se mu nakonec podařilo vydat a všechny nepříjemnosti přinesly alespoň poměrně příjemný výsledek.

„Z pěti nebo šesti vydavatelství, která jsem oslovil, odpověděla dvě nebo tři. Teď už vyšla i první recenze, a ta je tedy stejná jako ty odmítavé tóny. To je pro mě v tom literárním světě fascinující,“ zasmál se spisovatel, který byl za svou knihu i přes kritiku oceněn Literární cenou Knižního klubu.

Popelnicový lov

Jan Váňa část svých studií strávil v překrásné severské zemi, jakou je Norsko. Studenti často penězi příliš neoplývají, ale pokud si najdou správnou zábavu, byť společností většinou odsuzovanou, mohou na živobytí výrazně ušetřit.

„Když se řekne zbytky, tak si člověk představí nějaké okousané zbytky. Jenomže v Norsku se tehdy vyhazovalo neuvěřitelné množství jídla. Dnes už je to tedy lepší, podle toho, co jsem se díval. Ale stejně se plus minus 40 procent jídla vyhodí! A to, co jde do těch kontejnerů, ještě ani není prošlé nebo jen jeden den,“ zavzpomínal spisovatel.

V České republice je tato činnost nelegální, přitom měsíčně se díky ní dá výrazně ušetřit. Jan Váňa prozradil, jak nacházel v popelnicích i dražší, zbytečně vyhozené zboží. „Tím, že je tam chladné klima, najdete v popelnici třeba steaky z argentinského býka. My jsme našli třeba dvacet balení, která byla naprosto v pořádku, a tím jsme nakrmili třeba dvě patra lidí na koleji...“

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.