Celebrity

25. ledna 2023 05:30

Tomáš Durčák

Válka je droga, úzkost mi teď způsobí i letadlo, říká reportérka Darja Stomatová

Darja Stomatová pokřtila svou knihu z válečné Ukrajiny

Dívat se na dění ve válečné oblasti jen v televizi, nebo skutečné boje zažívat na vlastní kůži, je prakticky nesrovnatelné. Své o tom ví také válečná reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová, která strávila nějakou dobu na Ukrajině a o svých zážitcích i reportážích nyní vydala knihu Pod štítem Charkova.

Darja Stomatová se společně s kameramanem Jánem Schürgerem na Ukrajinu vydala krátce po začátku konfliktu. Dostali se až do Charkova, kde na vlastní kůži zažili ofenzívu ruské armády s cílem prolomit ukrajinské linie a získat důležité město pod kontrolu. Odvezli si velmi silné vzpomínky nejen na neustávající ostřelování a nálety, ale i na osudy konkrétních Ukrajinců. Mnohým z nich se život ze dne na den změnil v hotové peklo.

Z Ukrajiny si přivezli vzpomínky i psychické problémy

Po návratu se dvojice rozhodla své vzpomínky na první týdny války ve formě zpovědi převést do knižní podoby. „Knížka je vlastně naše zpověď. Není to reportážní knížka, pokud lidé hledají nějaká fakta a informace, tak ty jsou tam opravdu jen okrajově, je to příběh nás dvou,“ popsal kameraman Schürger pro CNN Prima NEWS.

Jak Darja na křtu knihy přiznala, z Ukrajiny si přivezla i řadu psychických následků, které změnily její soukromý život. „Když zažijete nálety a potom třeba slyšíte tady jen zvuk letadel, tak se vám to vrací. Nebo třeba ohňostroj na Nový rok, neustále se to vrací,“ popsala reportérka dopad válečné vřavy na její každodenní život.

Nová kniha je fyzická i interaktivní

„Ale postupně jsou ty reakce klidnější a člověk si stále víc zase uvědomuje, že jsou to běžné zvuky, které nemají s válkou nic společného, ale jsou běžnou součástí života,“ dodala spoluautorka díla. Kniha je ve skutečnosti interaktivní, protože obsahuje QR kódy, jejichž naskenování čtenářům umožní podívat se rovnou na autentickou reportáž nebo živý vstup vztahující se k dané pasáži.

„Když to tehdy propuklo, spoustu lidí se dívalo a prožívalo to s námi. Svým způsobem je to tedy taková daň těm lidem. Chtěli jsme jim taky něco dát, aby měli jistou památku,“ vysvětlila Darja na křtu interaktivitu knihy. „Válka je svým způsobem droga, chcete se tam vrátit, je to vaše poslání, je to mise. A stále je potřeba držet tu osvětu,“ dodala.

Se zvláštními pocity a emocemi jí pomohl psycholog

V rozhovoru rovněž přiznala, že po návratu z válečných bojišť na Ukrajině musela vyhledat psychologa, aby jí pomohl vypořádat se se zcela novými, zvláštními pocity, o nichž se rozepsala i v knize. „Byly to dost zvláštní emoce, a hlavně jsem měla pocit, že mi vlastně nikdo nerozumí, jelikož nikdo neprožil to samé, co já,“ popsala Darja stav, který po návratu z válečných misí zažívá i řada vojáků.

„Zároveň mě to ale vrátilo zpátky na zem v tom smyslu, že každý máme svoje problémy, pro každého z nás jsou ty důležité problémy jiné a je potřeba to takto respektovat,“ svěřila se Darja, dle které nápad na vytvoření knihy určitě nevznikl před odjezdem, ale jako projekt až pár měsíců po návratu.

Darja Stomatová a Ján Schürger se v minulosti rozpovídali i v Show Jana Krause:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.