Zdravé potraviny, které se hodí mít stále doma: Kvalitní olej, drcená rajčata i suché přílohy
Pár základních potravin, které mají dlouhou trvanlivost a můžete díky nim kdykoliv uvařit rychlé a zdravé jídlo. Co by nemělo chybět ve vaší kuchyni?
Trvanlivé potraviny nejsou jen ty v plechovkách – a nic proti plechovkám, i konzervované potraviny mohou být fajn a mít dobré složení. Při správném skladování ale můžete mít po dobu několika týdnů v zásobě i různé druhy zeleniny nebo sýrů. Nejprve se vrhněte na „inventuru“ a zjistěte, co už je doma skladem. Pak přijde ta zábavnější část – nákup. A nakonec pár tipů, po čem v nouzi sáhnout a co si uvařit.
1. Olej
Přesněji řečeno alespoň 2 různé oleje, například kvalitní řepkový a panenský olivový.
Na co použít: Jiný olej se bude hodit na tepelnou úpravu (v tomto případě řepkový) a jiný na salát (olivový). Kromě salátu můžete za studena lisované oleje přidávat téměř na každé hotové jídlo nebo do smoothie a kaší – obsahují totiž spoustu důležitých živin a také dobře zasytí.
2. Med nebo jiné sladidlo
Místo medu můžete mít v zásobě i nízkokalorické sladidlo, například čekankový sirup.
Na co použít: K oslazení snídaně či svačiny, k dochucení salátových zálivek, do dezertů. Pozor jen na velké množství cukru, který obsahuje většina sirupů i med.
Mohlo by vás zajímat: Jezte tuky včetně živočišných. Hlídejte ale množství a vybírejte kvalitní potraviny
3. Koření a dochucovadla
Sůl a pepř jsou základ, dále volte dle svých preferencí – bylinky, směsi koření nebo sójovou omáčku, u omáček obecně jen pozor na složení. Skvělý pomocník je také ocet či slano-kyselý umeocet, které využijete do některých jídel i zálivek.
Na co použít: Bylinky a koření mohou částečně nahradit sůl ve vašich pokrmech, protože jim dodají chuť. Dále můžete z octa či některých omáček dělat skvělé zálivky na salát, například smícháním s bílým jogurtem nebo marinády na maso či zeleninu.
4. „Suché“ přílohy
Rýže, těstoviny, kuskus, quinoa, pohanka, luštěniny, zkrátka cokoliv, co v sušeném stavu vydrží dlouhé měsíce.
Na co použít: Kromě příloh mohou skvěle posloužit i do salátů nebo různých rychlých zeleninových směsí. Z mnoha z nich se dá také uvařit snídaňová kaše, například s kousky ovoce a ořechů a vaším oblíbeným mlékem, které může být rostlinné a také ho můžete mít stále „skladem“.
5. Sušené ovoce a ořechy, semínka
Vyberte vaše oblíbené sušené ovoce, ořechy či semínka a udělejte si doma zásoby, abyste vždy měli po čem sáhnout.
Na co použít: Do snídaňových vloček a kaší, ale i na saláty a další jídla.
6. Mražené ovoce a zelenina
Nutričně jsou na tom velmi podobně jako čerstvé, ale vydrží o dost déle. Pozor jen na druhy, které obsahují hodně vody a k mražení se nehodí – například rajčata nebo okurky.
Na co použít: Mražená zelenina se příliš nehodí do čerstvých salátů, ale můžete ji přidat do trouby k masu, do polévky nebo na pánev jako zeleninovou směs. Mražené ovoce pak do různých koktejlů, kaší nebo dezertů.
7. Vejce
Čerstvá vejce vám vydrží v lednici až 5 týdnů a jsou super zdrojem živočišných bílkovin, který je o dost rychlejší na přípravu než maso.
Na co použít: Kromě samotných vajec na všechny možné způsoby také do nejrůznějších placek, moučníků nebo polévek. Vejce můžete klidně rozmíchat i do snídaňové kaše těsně před koncem vaření.
Podívejte se také, jak naložit se zbytky z Vánoc a co funguje na kocovinu:
8. Drcená rajčata nebo protlak
Tento základ pro zdravé omáčky musíte mít rozhodně po ruce!
Na co použít: Kromě těstovin se hodí i k masu, luštěninám nebo do zeleninových směsí. Spolu s tuňákem perfektně ochutí salát z čerstvé zeleniny.
Přečtěte si také: Chrápání se dá zmírnit i pomocí toho, co jíte. Dejte si sýr a trochu oříšků
9. Tvrdé sýry
Skladujte nejlépe v chladné místnosti, případně v lednici, kde vydrží až několik týdnů.
Na co použít: Můžete je průběžně přidávat do těstovin či salátů, na omelety nebo jen tak k svačině s kouskem chleba a zeleninou.
10. Kvašená zelenina
Máte rádi kysané zelí, kimchi nebo pickles? Chuťově i nutričně pozvednou spoustu vašich pokrmů a díky fermentaci při správném skladování dlouho vydrží.
Na co použít: Hodí se jako příloha k jakémukoliv jídlu nebo do salátu.
Stále čerstvé
Zbývající potraviny je potřeba nakupovat častěji, protože většinou vydrží jen pár dnů: čerstvé ovoce a zelenina, bílé jogurty a další fermentované mléčné produkty, čerstvé měkké sýry, maso, pečivo.