Životní styl

30. prosince 2024 07:00

Marie Makovská

Zdravé potraviny, které se hodí mít stále doma: Kvalitní olej, drcená rajčata i suché přílohy

Pár základních potravin, které mají dlouhou trvanlivost a můžete díky nim kdykoliv uvařit rychlé a zdravé jídlo. Co by nemělo chybět ve vaší kuchyni?

Trvanlivé potraviny nejsou jen ty v plechovkách – a nic proti plechovkám, i konzervované potraviny mohou být fajn a mít dobré složení. Při správném skladování ale můžete mít po dobu několika týdnů v zásobě i různé druhy zeleniny nebo sýrů. Nejprve se vrhněte na „inventuru“ a zjistěte, co už je doma skladem. Pak přijde ta zábavnější část – nákup. A nakonec pár tipů, po čem v nouzi sáhnout a co si uvařit.

1. Olej

Přesněji řečeno alespoň 2 různé oleje, například kvalitní řepkový a panenský olivový.

Na co použít: Jiný olej se bude hodit na tepelnou úpravu (v tomto případě řepkový) a jiný na salát (olivový). Kromě salátu můžete za studena lisované oleje přidávat téměř na každé hotové jídlo nebo do smoothie a kaší – obsahují totiž spoustu důležitých živin a také dobře zasytí.

2. Med nebo jiné sladidlo

Místo medu můžete mít v zásobě i nízkokalorické sladidlo, například čekankový sirup.

Na co použít: K oslazení snídaně či svačiny, k dochucení salátových zálivek, do dezertů. Pozor jen na velké množství cukru, který obsahuje většina sirupů i med.

Mohlo by vás zajímat: Jezte tuky včetně živočišných. Hlídejte ale množství a vybírejte kvalitní potraviny

3. Koření a dochucovadla

Sůl a pepř jsou základ, dále volte dle svých preferencí – bylinky, směsi koření nebo sójovou omáčku, u omáček obecně jen pozor na složení. Skvělý pomocník je také ocet či slano-kyselý umeocet, které využijete do některých jídel i zálivek.

Na co použít: Bylinky a koření mohou částečně nahradit sůl ve vašich pokrmech, protože jim dodají chuť. Dále můžete z octa či některých omáček dělat skvělé zálivky na salát, například smícháním s bílým jogurtem nebo marinády na maso či zeleninu.

4. „Suché“ přílohy

Rýže, těstoviny, kuskus, quinoa, pohanka, luštěniny, zkrátka cokoliv, co v sušeném stavu vydrží dlouhé měsíce.

Na co použít: Kromě příloh mohou skvěle posloužit i do salátů nebo různých rychlých zeleninových směsí. Z mnoha z nich se dá také uvařit snídaňová kaše, například s kousky ovoce a ořechů a vaším oblíbeným mlékem, které může být rostlinné a také ho můžete mít stále „skladem“.

5. Sušené ovoce a ořechy, semínka

Vyberte vaše oblíbené sušené ovoce, ořechy či semínka a udělejte si doma zásoby, abyste vždy měli po čem sáhnout.

Na co použít: Do snídaňových vloček a kaší, ale i na saláty a další jídla.

6. Mražené ovoce a zelenina

Nutričně jsou na tom velmi podobně jako čerstvé, ale vydrží o dost déle. Pozor jen na druhy, které obsahují hodně vody a k mražení se nehodí – například rajčata nebo okurky.

Na co použít: Mražená zelenina se příliš nehodí do čerstvých salátů, ale můžete ji přidat do trouby k masu, do polévky nebo na pánev jako zeleninovou směs. Mražené ovoce pak do různých koktejlů, kaší nebo dezertů.

7. Vejce

Čerstvá vejce vám vydrží v lednici až 5 týdnů a jsou super zdrojem živočišných bílkovin, který je o dost rychlejší na přípravu než maso.

Na co použít: Kromě samotných vajec na všechny možné způsoby také do nejrůznějších placek, moučníků nebo polévek. Vejce můžete klidně rozmíchat i do snídaňové kaše těsně před koncem vaření.

Podívejte se také, jak naložit se zbytky z Vánoc a co funguje na kocovinu:

8. Drcená rajčata nebo protlak

Tento základ pro zdravé omáčky musíte mít rozhodně po ruce!

Na co použít: Kromě těstovin se hodí i k masu, luštěninám nebo do zeleninových směsí. Spolu s tuňákem perfektně ochutí salát z čerstvé zeleniny.

Přečtěte si také: Chrápání se dá zmírnit i pomocí toho, co jíte. Dejte si sýr a trochu oříšků

9. Tvrdé sýry

Skladujte nejlépe v chladné místnosti, případně v lednici, kde vydrží až několik týdnů.

Na co použít: Můžete je průběžně přidávat do těstovin či salátů, na omelety nebo jen tak k svačině s kouskem chleba a zeleninou.

10. Kvašená zelenina

Máte rádi kysané zelí, kimchi nebo pickles? Chuťově i nutričně pozvednou spoustu vašich pokrmů a díky fermentaci při správném skladování dlouho vydrží.

Na co použít: Hodí se jako příloha k jakémukoliv jídlu nebo do salátu.

Stále čerstvé

Zbývající potraviny je potřeba nakupovat častěji, protože většinou vydrží jen pár dnů: čerstvé ovoce a zelenina, bílé jogurty a další fermentované mléčné produkty, čerstvé měkké sýry, maso, pečivo.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 1. 2025

Berani, právě teď možná přecházíte z jednoho zaměstnání do druhého. Může jít dokonce o úplnou změnu kariéry. Vaše tvrdá práce se vyplácí, i když se to na vašem bankovním účtu ještě nějakou dobu nemusí projevit. Možná je třeba nejprve uzavřít nějaké smlouvy. Váš společenský život může být pozastaven, dokud se nevyřeší všechny aspekty tohoto přechodu. Nenechte se však zastrašit. Rozhodli jste se správně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.