Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Trpíte po jídle bolestí hlavy? Toto bývá 6 nejčastějších důvodů

Když si dáte lahodnou večeři, ze všeho nejmíň pak chcete řešit, proč vás zase začala třeštit hlava. Vždyť k tomu přece není jediný důvod! Nicméně přesto se pár „kulinárních“ viníků najde. Kteří to mohou být?
Vydáno: 19.02.2019
Trpíte po jídle bolestí hlavy? Toto bývá 6 nejčastějších důvodů
Trpíte po jídle bolestí hlavy? Toto bývá 6 nejčastějších důvodů Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dopřáváte si příliš cukru najednou

Sladké latte s čokoládovým muffinem po jídle a pak ještě třeba dvě deci vína? Po takové náloži můžete mít pocit, že jste pomalejší, nafouklí a navíc vás bolí hlava. Proč?

Pokud není na vině nekvalitní víno, určitě je příčinou nadměrný příjem cukrů, což zapříčiňuje rychlý vzestup a následně poměrně rychlý pokles hladiny cukru v krvi. To může způsobit reaktivní hypoglykémii neboli snížení hladiny cukru po jídle. Kvůli tomu můžete pociťovat závratě a malátnost. V horším případě si budete připadat slabí, budete se více potit, a dokonce se můžete začít trochu třást.

Jíte hodně slaná jídla

Konzumujete extra slané pokrmy? A tím nemáme na mysli jenom brambůrky, ale také mražená jídla, omáčku na těstoviny, rajčatovou šťávu anebo třeba tavené sýry. Tyto potraviny mohou způsobit, že se vám bude zdát, jako by vám pulzovala celá hlava.

Britské statistiky tvrdí, že lidé, kteří si dopřávají velké množství sodíku, denně cca 8000 mg, trpí až o 33 % více bolestmi hlavy než ti, kteří denně přijímají cca 4000 mg sodíku.

Dali jste si jídlo, které má tendenci vyvolat migrénu

Co mají společného například zralé sýry a červené víno? Kromě toho, že jsou lahodné a tvoří perfektní kombinaci, také obsahují tyramin. Tedy aminokyselinu známou tím, že může vyvolat migrénu u lidí, kteří jsou na ni náchylní.

Potraviny obsahující chemické konzervanty, mezi něž patří např. dusičnany, siřičitany nebo glutaman sodný, mohou způsobit migrénu tak, že zvýší průtok krve do mozku. Kde tyto přísady najdete a jaké potraviny byste měli tedy raději konzumovat v omezeném množství? Třeba zpracované masné výrobky (uzeniny), alkohol, sójovou omáčku nebo polévku v sáčku.

Můžete trpět nějakou potravinovou intolerancí

Máte problém s trávením lepku nebo mléka? Některé poznatky naznačují, že celiakie může být spojena s migrénami. Existují také důkazy, že bolesti hlavu, ale ne migrény, mohou souviset s nesnášenlivostí laktózy. Proč tomu tak může být? Na tom se vědci ještě neshodli. Většina z nich se domnívá, že se to ani nikdy neobjasní, protože mezi intolerancemi a bolestí hlavy prý žádná souvislost neexistuje. Přesto si někteří pacienti a zdravotničtí pracovníci myslí, že nějaké spojení mezi potravinovými intolerancemi a bolestmi hlavy je.

Moc žvýkáte nebo koušete

Jestliže během konzumace potravin, které jsou žvýkavé a křupavé, máte pocit, jako by vám tepala hlava, můžete trpět myofasciálním dysfunkčním syndromem nebo mohou být nějakým způsobem postiženy svaly pohybující čelistí.

Jako vás mohou bolet svaly po náročném tréninku, tak vás může zasáhnout stejný typ bolesti v případě, že začnete namáhat svaly čelistí náročným žvýkáním, kousáním a křupáním. To pro ně představuje velký nápor. Dokonce až takový, že může způsobit bolest hlavy.

Chcete-li si ulevit, dejte si na čelist něco studeného nebo ledového. Jestliže se bolest objevuje pravidelně, začnete užívat nějaké protizánětlivé léky. Měli by vám poradit v lékárně. O vašem problému si také promluvte se zubním lékařem.

Pokud vás postihl myofasciální dysfunkční syndrom, může vás bolest zasáhnout i během spánku, kdy často míváme zaťatou čelist. Řešením mohou být ale chrániče na zuby.

Máte „zmrazený“ mozek

Nepříjemný pocit mrznoucího mozku snad už zažil každý. Přichází tehdy, když si pochutnáváme na něčem ledovém. Najednou nám připadá, že nám projela ledová vlna mozkem a nechce se jí z něj zase ven.

Jakmile se něco hodně studeného dotkne horního patra úst, vaše cévy se prudce stáhnou. Tím se zmenší průtok krve do mozku. Výsledkem je prudký mrazivý záblesk v oblasti čela. Nebojte se, za pár vteřin nebo minut nelibá bolest pomine.

Tip na závěr: Co dělat, když vás přepadne bolest hlavy po jídle?

Kdykoliv udeří nepříjemná bolest hlavy poté, co jste jedli, zkuste si vždy zapsat, co přesně jste si dali k snědku. Zároveň si zaznamenejte, jaké konkrétní příznaky se u vás projevily. Možná zjistíte, že se podobné symptomy objevují po stejném pokrmu nebo nápoji. Zkuste se proto těchto věcí příště vyvarovat. Jestliže se ovšem situace nezmění, případně i zhorší, raději se obraťte na svého lékaře.

-šp-

Článek je zařazen v: jídlo, bolest hlavy, sůl, víno, sýry, migréna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama