Celebrity

21. dubna 2024 09:12

David Laštovka

Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer. V minulosti čelil nařčení, že spolupracoval s StB

Zemřel Josef Laufer

Ve věku 84 let zemřel zpěvák, herec a moderátor Josef Laufer. Poslední čtyři roky života byl v umělém spánku, poté co se po operaci srdeční chlopně neprobral z narkózy. Po revoluci v roce 1989 čelil obvinění ze spolupráce s StB, to ale vždy popíral.

Josef Laufer zemřel na zástavu srdce, pro Blesk.cz to uvedl ředitel Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. Zprávu, že tatínek odešel, rozeslala přátelům také Lauferova dcera Ester.

Josef Laufer se narodil ve Francii

Josef Laufer se narodil ve Francii jako Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer. Matka byla Španělka, otec Čech židovského původu, který pracoval jako lékař. Až do svých osmi let Josef vyrůstal v Anglii, kde tatínek působil jako vojenský doktor u RAF. Poté se přestěhovali do tehdejšího Československa.

Čtěte také: Zemřel herec se španělskými kořeny Josef Laufer. Život mu zkrátil banální zákrok

Josef se vyučil ve vrchlabské Tesle a začal pracovat ve výzkumném ústavu. Při vojenské službě začal hrát ochotnické divadlo a některá představení režírovat. Po vojně nastoupil do Divadla ABC a ve volném čase si přivydělával tlumočením a překlady ze španělštiny.Ve 26 letech absolvoval DAMU, založil divadelní soubor Radar a začal pravidelně vystupovat v muzikálech. Kromě toho vyučoval pantomimu na taneční konzervatoři.

Manželka zemřela dva dny před Štědrým dnem

Postupem let se mu dostávalo i příležitostí před kamerou, ať už ve filmech, seriálech, nebo v televizních estrádách. Prosadil se i jako sólový zpěvák, píseň Sbohem lásko, já jedu dál, kterou si sám otextoval na hudbu Vladimíra Severy, se stala neoficiální hymnou řidičů kamionů.

Čtěte také: Jaroslav Hutka má mladší partnerku a šest dětí. Je mi úzko, že je opustím, říká

Jeho životní láskou se stala stejně stará kostýmní výtvarnice Irena Greifová, s níž se v roce 1969 oženil a měl s ní dceru Ester. Spokojené manželství utnula Irenina smrt dva dny před Vánoci v roce 2022. V té době už byl Josef druhým rokem v umělém spánku poté, co se po operaci srdeční chlopně neprobral z narkózy.

Po roce 1989 Lauferovu kariéru výrazně zbrzdila kaňka z předešlého režimu, kdy pro komunistický režim v roce 1976 nazpíval píseň Dopis Svobodné Evropě, která oslavovala činy tajného agenta StB Pavla Minaříka. Po roce 1989 také čelil nařčení, že spolupracoval s StB, což ale popíral.

„Nikdy jsem nebyl v komunistické straně a nikdy estébákem. Krista pána! Já jsem byl zarputilý antibolševik, vždyť mě kvůli tomu málem vyhodili z DAMU, když jsem odmítl vstoupit do strany. Já mám čisté svědomí. Nikdy jsem nikomu neublížil, naopak pomáhal. Nedonášel jsem,“ přinesl jeho slova web Blesk.cz.

Operaci bral jako banalitu, měl spoustu plánů

Když šel na osudnou operaci, hýřil optimismem. Měl to být zdánlivě běžný zákrok. Jednalo se o plánovanou operaci srdeční chlopně. Tehdy osmdesátiletý Josef Laufer byl v dobré kondici a měl před sebou řadu pracovních plánů. S kamarádem zrovna dopsal nový muzikál, který se měl hrát v pražském Divadle Broadway. Při operaci však došlo k nečekaným komplikacím a Josef se z umělého spánku už nikdy neprobral.

Dcera Ester ho chodila pravidelně navštěvovat. Pouštěla mu vzkazy od kamarádů a kolegů, vyřizovala povzbuzující slova od fanoušků. Dokonce mu na nahrávce pouštěla hlas své matky, Josefovy manželky Ireny. K jeho probuzení však bohužel nic nepomohlo. Josef Laufer pozemskou pouť ukončil v 84 letech.

Josef Laufer v show Nikdo není dokonalý:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.