Žena našla v bytě zbraně. Policii tvrdila, že neví, jak se tam dostaly

Policie v akci V (55) - Zbraně v bytě

Policisté dostali z dispečinku oznámení, že se mají vydat na adresu, na níž jistá paní Veselá údajně našla ve svém bytě zbraň. Oznamovatelka je prý v jednom úžasu a vůbec netuší, jak se tam pistole dostala. To ještě neví, že zbraní mají doma více.

Podobný nález si asi dokážeme představit na půdě nebo ve sklepě staré chalupy, ale v obývaném bytě panelového domu? Žena středních let, která na policii nález oznámila, už netrpělivě čeká na hlídku před domem. Cestou k bytu tvrdí, že neví, čí zbraň je, a že ji našla v zásuvce přímo v obývacím pokoji. Policisté se hned zajímají, jestli nepatří jejímu manželovi a zdali má zbrojní průkaz. Nemá.

Netrvá to dlouho a domů se z práce vrací manžel. Bude mít k nezvyklému nálezu logické vysvětlení? Muž vystupuje nejistě, chvílemi vystrašeně. Začne hlídce vyprávět o tom, že zbraň našel u svého otce, a protože se bál, aby si tatínek něco neudělal, přenesl ji domů.

Policisté jeho verzi moc nevěří a ještě se po bytě porozhlédnou. V zásuvce šatníku v ložnici objevují další pistoli – uzavřenou v kufříku i s náboji. „Kde ta se tady vzala?“ nevychází z údivu paní Veselá a manžel opět začíná s historkou, že i ta patří tátovi. To už se žena neudrží a zostra na manžela, který ji zřejmě doma chystá podobná překvapení častěji, udeří: „Ty ses snad už úplně zbláznil!“

Hlídka předá zbraň k expertize, aby se zjistilo, zda s její pomocí nedošlo ke spáchání trestného činu. Pan Veselý dále v případu z dokureality show Policie v akci trvá na tom, že zbraně jsou tatínkovy. Po chvíli se mu udělá špatně a jeho žena policistům sdělí, že manžel trpí schizofrenií. Přivolají mu rychlou záchrannou službu a vydají se případ došetřit ke zmiňovanému otci.

Co dělat, když najdete zbraň

Jak si v podobných případech poradit, najdete popsáno například na stránkách Ministerstva vnitra ČR. Podle nich je každý nálezce zbraně – ale i střeliva, munice anebo výbušniny – povinen neprodleně oznámit nález nejbližšímu příslušníkovi či útvaru policie nebo orgánu místní samosprávy, který toto oznámení předá nejbližšímu útvaru policie. S takovými nálezy rozhodně samostatně nemanipulujte, nikam je neodnášejte, a to ani tehdy, jste-li sami držitelem zbrojního nebo muničního průkazu.

Policisté musejí nalezenou zbraň zabezpečit a na půl roku uschovat. Během této doby se o ni může přihlásit majitel. Pokud tak neučiní, zbraň propadne do vlastnictví státu.

Sdílejte článek
Štítky policie FTV Prima zbraň manželé Ministerstvo vnitra České republiky Policie v akci docu reality kriminální případy dokureality

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.