6. září 2023 07:30
Nikola ZatloukalováJak na bezlepkový jídelníček? Výběr potravin je velký, dieta se ale nevyplatí každému
Bezlepková dieta se dostává do podvědomí lidí stále víc a víc. Tato dieta spočívá ve vyloučení potravin obsahujících bílkovinu zvanou lepek z vašeho jídelníčku. Jde o obiloviny, jako jsou pšenice, žito, ječmen a další. Pro celiaky a alergiky je tento režim nezbytný. Má však smysl, aby ho dodržoval i zdravý jedinec?
Pěstování obilovin znamenalo pro lidstvo velký pokrok – najednou se objevila spousta pokrmů, které z nich šlo vytvořit. V posledních letech se ve světě objevila nová módní vlna. Lidé ve stále větší míře přestávají konzumovat potraviny s obsahem lepku.
Pro ty, kteří mají celiakii, je dodržování diety nezbytné. U zdravých jedinců však konzumace lepku potíže nezpůsobuje. Pokud se navíc nevyhnete všem bezlepkovým náhradám (pečivo, těstoviny, mouky), rozhodně se nejedná o dietu, při které budete automaticky hubnout.
Kdo musí vyřadit lepek ze svého jídelníčku?
Ačkoliv diagnóz, při nichž je vhodné stravovat se bez lepku je mnohem víc, mezi nejčastější patří:
- Celiakie
- Alergie na lepek
- Neceliakální glutenová senzitiva
Celiakie
U osob trpících celiakií dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, mizí zde klky (záhyby). V důsledku toho se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Porucha se může objevit v dětství, ale i v dospělosti.
Zatímco někteří mají po požití lepku nepříjemné příznaky (nevolnosti, ekzémy, potíže s hmotností), jiní viditelné příznaky nemají, a proto o své nemoci často ani nevědí. Jediným způsobem, jak „léčit“ celiakii, je bezlepková dieta do konce života. Celiakii nelze úplně vyléčit, dietou však lze zánět ve střevě zahojit.
Alergie na lepek
Alergie na lepek je častou potravinovou alergií – projevuje se krátce po požití lepku. V tomto případě nedojde k poškození tenkého střeva, ale k přehnané reakci imunitního systému na jinak běžnou látku – v tomto případě jde o lepek. Některé osoby nemusejí být alergické na lepek jako takový, ale pouze na pšenici.
Neceliakální glutenová senzitiva (NCGS)
Příznaky u neceliakální glutenové senzitivy jsou podobné jako u celiakie, nedochází však k poškození tenkého střeva, ani k alergické reakci na lepek. Pokud člověku činí lepek objektivní potíže, ale testy na celiakii i alergii má negativní, bývá to právě NCGS.
Vysazení lepku ze stravy zdravého jedince
Hodně lidí si myslí, že když se začnou stravovat bezlepkově, začnou zázračně hubnout. Pokud byste se zaměřili na čistě přirozenou bezlepkovou stravu (maso, ovoce, zelenina, luštěniny), nejspíš byste při této dietě opravdu zhubli.
Jestliže ale přidáte bezlepkové náhražky běžných potravin (bezlepkové těstoviny, pečivo či mouky – obsahující spoustu škrobů, tuků a cukrů), zjistíte, že přijímáte více kalorií, než kdybyste jedli běžnou stravu. Tím, že zdravá osoba vysadí ze své stravy všechen lepek, si může přivodit zdravotní potíže i sama.
Mohlo by vás zajímat: Fenomén mandlové matky. Toxickými řečmi a chováním ničí sebe i své děti
Představte si situaci, kdy budete jíst bez lepku několik let. A po čase se rozhodnete stravovat normálně. Vaše tělo může lepek přijmout bez problémů, u některých však může začít lepek vyvolávat opravdové zdravotní potíže. Jakmile navíc úplně vysadíte obilné výrobky, včetně celozrnných, můžete ze svého jídelníčku nechtěně odstranit zdroj komplexních sacharidů a důležitých minerálních látek i mastných kyselin.
I zdravým lidem se může po vysazení lepku udělat fyzicky lépe. Většinou za to ale nemůže lepek samotný, nýbrž vysazení přehnané konzumace pečiva, knedlíků a podobných potravin. Stejný efekt může mít zdravá pestrá strava.
Co jíst při bezlepkové dietě?
Lepek obsahují potraviny z běžných obilovin, jako jsou pšenice, žito, ječmen či oves (ten může být i bez lepku, pokud se pěstuje na zvlášť vymezeném prostoru a prodává se jako bezlepkový). Lepek těstu dodává na pružnosti, pro některé je však těžce stravitelný. Běžné obiloviny lidé s bezlepkovou dietou nahrazují potravinami z rýže, brambor, kukuřice, amarantu, pohanky či cizrny.
Potraviny vhodné při bezlepkové dietě | Potraviny nevhodné při bezlepkové dietě |
---|---|
Mléčné výrobky, tvrdé sýry | Pečivo s obsahem lepku |
Maso, vnitřnosti | Běžné těstoviny |
Vejce | Jíška, zahuštěné omáčky |
Ovoce a zelenina | Pivo a alkohol s ječným sladem |
Rýže, kukuřice, sója, pohanka, jáhly, quinoa | Cornflakes a vločky s lepkem |
Luštěniny | Některé sladkosti |
Bezlepkové mouky (rýžová, jáhlová, pohanková, kukuřičná) | Strouhanka |
Bezlepkové pečivo a těstoviny | Některá ochucovadla |
Bezlepkové pivo, vína, destilovaný alkohol | Běžné ovesné vločky, špalda, oves, pšenice, žito, ječmen, kroupy |
Podívejte se také na rozhovor s odbornicí na výživu Karolínou Fourovou o potravinách:
U těchto potravin musíte kontrolovat složení:
- Kukuřičné lupínky
- Bramborové hranolky a chipsy
- Popcorn
- Nakládaná masa
- Sójové maso
- Konzervované a kandované ovoce
- Marmelády
- Přepalované tuky
- Bylinkové oleje
- Majonéza
- Bujóny a směsi koření
- Moučkový a želírovací cukr
- Hotové nápojové směsi
- Pudinky
- Tavené a plísňové sýry
- Ochucené jogurty
- Nanuky
- Ochucené čokolády
Za jak dlouho se projeví první změny
Byla vám diagnostikována celiakie? Pak nemůžete čekat, že vám bude po nasazení bezlepkové diety dobře za dva dny. Zánět ve střevu probíhal pravděpodobně několik let. Lékaři uvádějí, že trvá 2 až 12 měsíců, než se vám uleví. Je to individuální – záleží na míře poškození střeva, ale i schopnosti regenerace vašeho organismu.
Pokud chcete, aby se váš organismus dal dokupy co nejrychleji, je vhodné na čas omezit i laktózu a těžká tučná jídla. Jakmile bude vaše tělo zase správně vstřebávat živiny, můžete laktózu opět zařadit.
Jídelníček bez lepku – Jak může vypadat
SNÍDANĚ:
- Chia puding s čerstvým ovocem a řeckým jogurtem
- Ovesná (jáhlová či pohanková) kaše s čerstvým ovocem a ořechy
- Vaječná omeleta s bezlepkovým pečivem
- Bezlepkový chléb, šunka, sýr a zelenina
SVAČINA:
- Ovoce – jahody, třešně, maliny, jablko (cokoliv, co máte rádi)
- Musli tyčinky bez lepku
- Jogurt s ovocem
- Hummus a zelenina
OBĚD:
- Kuřecí, hovězí nebo slepičí vývar
- Restované kuřecí maso, brokolice, brambory
- Papriky plněné mletým hovězím masem, rýže, rajská omáčka (bez zahuštění nebo jen bezlepkově)
- Bramboráky plněné kuřecím masem (zahuštěné bezlepkovou moukou či vločkami)
VEČEŘE:
- Palačinky z bezlepkové mouky
- Zeleninový salát a pečený camembert
- Tvarohová pomazánka se zeleninou a bezlepkovým pečivem
- Rýžový nákyp s ovocem
Zdroj: klubceliakie.cz, lidovky.cz, lekarna.cz, jimejinak.cz