Vánoce

1. prosince 2023 17:10

Tomáš Durčák

Ceny na vánočních trzích. Punč a klobása v Praze zdražily, trdelník je levnější než jinde

Začínající adventní období znamená, že náměstí všech velkých měst již zaplnily ozdoby, tradiční stánky a někdy i kolotoče. Vánoční trhy jsou tady a lákají do Prahy, Brna či Ostravy na výlety. V různých městech vás však čekají různé ceny oblíbených pochutin, a to včetně svařáku či punče.

První rozdíly lze nalézt už v samotném datu, kdy vánoční trhy v jednotlivých městech v Česku startují. Zatímco v Ostravě nebo Brně jsou již v plném proudu, největší české vánoční trhy, tedy ty konající se na Staroměstském náměstí, startují v sobotu 2. prosince.

Čtěte také: Vánoční triky obchodníků nutí k většímu utrácení. Lidi ovlivní barvy i falešné slevy

Zejména v Praze (ale nejen tam) patří k oblíbeným stánky nabízející trdelníky. Ty aspoň dle informací prodejců oproti loňsku zdraží o 10 Kč. „Klasický máme za 80 korun, ale už se nám stalo, že se lidi zeptali, kolik stojí, a šli pryč,“ přiblížil pro CNN Prima NEWS letošní cenu trdelníku jeden z jejich prodejců na pražském náměstí Míru s tím, že u leckteré konkurence je ještě vyšší.

Návštěvníci trhů si připlatí i za oblíbený svařák či punč. „Punč stojí 70 korun, grog 75, stejně jako svařené víno,“ informoval pražský prodejce David Šebek. Na Staroměstském (a Václavském) náměstí trhovci nabízejí tyto nápoje za ještě větší částky. Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která je pořadatelem vánočních trhů v Praze, redakci webu Prima Ženy informovala, že tradiční svařák ze svatovavřineckého vína bude stát stejně jako loni 90 Kč, přičemž nejvyšší zdražení (o 20 %) letos čeká masné produkty, tedy klobásy, za něž návštěvníci zaplatí 150 Kč oproti 120 Kč před rokem, a také kuřecí špízy, jejichž cena z loňských 150 korun vyšplhala na 180. Čepované pivo vyjde na 75 Kč a klasický trdelník na 90 Kč.

Mohlo by vás zajímat: Jak ušetřit na Vánoce? Svátky lze slavit i levně, zachovejte jednoduchost

Na Staroměstském (i nedalekém Václavském) náměstí návštěvníky čeká výzdoba inspirovaná legendární pohádkou Tři oříšky pro Popelku, jež letos slaví 50. výročí svého vzniku. Nejen rodiče s dětmi navíc budou moci na 22 metrů vysokém vánočním stromě pozorovat za zvuku známé filmové melodie Karla Svobody světelnou animaci, a to každý den v časech 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30 či 21:30.

Stejně jako v Praze mimo hlavní trhy v centru vyjde vánoční punč na 70 Kč i v Českých Budějovicích. Zde rovněž platí další „zákonitost“ cen na vánočních trzích, a sice fakt, že trdelník zde stojí více než v Praze, konkrétně 100 Kč. A s podobnými cenami je za oblíbenou pochutinu potřeba počítat i v dalších větších městech mimo Prahu. Stovku si připravte také všude tam, kde vánoční trhy doplňuje ruské kolo, budete-li se chtít svézt – třeba v Ostravě, Brně či Liberci.

Přečtěte si: Dárky k Vánocům se dají i levně vyrobit. Zkuste tělové máslo či ochucený olej

Na čem naopak návštěvníci mimo Prahu ušetří téměř jistě, je vánoční punč. Ten si dáte například v Olomouci, Brně nebo Ostravě již od 50 Kč za klasickou verzi, přičemž ti mlsnější, kteří mají v punči rádi ještě něco navíc, se zpravidla dostanou na 70–80 Kč za kelímek hřejivé tekutiny. Lidé se však vesměs shodují, že když už na trhy dorazí, nemají problém si pár korun navíc za tradiční alkoholické či nealkoholické nápoje připlatit. „Je to trošku dražší, ale ten svařák nebo grog si určitě dáme,“ citovala stanice CNN Prima NEWS jednoho z návštěvníků.

Řada Čechů vyráží každoročně na vánoční trhy i do zahraničí, například do Polska:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.