Celebrity

14. února 2023 12:30

David Laštovka

David Matásek o své slavné roli Kendyho v Básnících. Kolik si vydělal a proč došlo k bitce?

Showtime (142): David Matásek

Herec David Matásek, který dnes slaví šedesáté narozeniny, během své kariéry ztvárnil desítky filmových rolí. Poprvé dal o sobě výrazněji vědět v komedii Jak svět přichází o básníky režiséra Dušana Kleina. V době natáčení mu bylo osmnáct let a stalo se pro něj velkým dobrodružstvím.

První díl básnické hexalogie režiséra Dušana Kleina spatřil světlo světa v roce 1982. Ústřední role Štěpána Šafránka a jeho nerozlučného kamaráda Kendyho měli původně obsadit Lukáš Vaculík s Ondřejem Vetchým. Režisér Klein ale nakonec vsadil na neokoukané tváře Pavla Kříže a Davida Matáska. „Na konkurzu byli výborní a navíc to byli opravdu velcí kamarádi, což jsem přesně potřeboval,“ prozradil Klein během života redaktorovi webu Prima Ženy.

Angažmá Matáska a Kříže však mělo jeden háček. Oba byli studenti maturitního ročníku a natáčení měli zakázané. Touha filmovat však byla větší. Za tento prohřešek pak na vysvědčení dostali trojky z chování.

Přečtěte si také: Život se s Pavlem Křížem nemazlil. Přišel o dítě i milovanou ženu

Inkasovali 120 korun za den

Odměnou jim za to byla obrovská zkušenost, nespočet zážitků a také příjemný honorář. Za jeden natáčecí den měli 120 korun, což tehdy byly velké peníze. „Byl to náš první velký film, tak jsme jako zvídaví mladí bažanti chtěli všechno vidět. Prosili jsme pana režiséra, aby nám ukázal denní práce. On nás k tomu nechtěl moc pustit, ale přemlouvali jsme ho tak dlouho, až nakonec svolil. Když jsme viděli, jak za kamerou vypadáme a co tam děláme, zhrozili jsme se. Oznámili jsme mu, že okamžitě končíme. Pan Klein nám s nadhledem a klidem odpověděl, že nemůžeme, neboť máme podepsané smlouvy. Zároveň nás ale uklidňoval, že je to úplně normální, že je to šok pro každého herce, který se na sebe poprvé dívá. Byl prostě úžasnej,“ zavzpomínal David Matásek v dokumentu o natáčení.

Rvačka s bodyguardy a policisty

S Pavlem Křížem v té době nadělali spoustu průšvihů. Jednou například požádali produkci, aby jim v Mělníku, kde se filmovalo, zajistili na jednu noc ubytování. A večer samozřejmě vyrazili do víru města. „Přišli jsme do vinárny, kde nás zastavili bodyguardi toho podniku a odmítali nás dovnitř pustit. Že prý v čemkoliv jiném ano, v džínách prostě ne. Jenomže my tam kromě pyžama nic jiného neměli. Tak jsme se vrátili na hotel, oblékli se do nich a vrátili se tam znovu. Táhli jsme to až do zavíračky, než nás ti ostří hoši vyhodili na mráz. Nám se to nelíbilo, došlo ke strkanici a my dostali pár pohlavků. Nechtěli jsme si to nechat líbit, tak jsme zavolali policajty. Ti přijeli, a ještě nám jich pár přidali. Další den z nás maskérky měly radost,“ přiblížil s úsměvem nestárnoucí herec, kterého můžete v poslední době vídat třeba v seriálu Polda.

Vstupte s námi do prima+ a užívejte si kvalitní české i zahraniční filmy a seriály:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.