Diety a hubnutí

29. ledna 2024 17:00

Jana Březinová

Jen rohlík a piškoty? Jídelníček při průjmu je pestřejší, můžete i některé polévky či ovoce

Rýže, dušená zelenina, obilná polévka či banány. Tak může vypadat základ vašeho jídelníčku při průjmu. Vyhýbat byste se měli smaženým a tučným pokrmům. Co dalšího jíst a pít při průjmu a jak dlouho držet dietu?

Jídelníček při průjmu? Hlavně nehladovět

Průjem s bolestmi břicha potká čas od času každého z nás. Možná i z toho důvodu se kolem něj objevuje řada mýtů a polopravd. Jedním z nejběžnějších omylů je držení hladovky. Opakovaná řídká stolice značí přítomnost virů nebo bakterií v zažívacím traktu. Aby s nimi vaše tělo dokázalo bojovat, musí mít dostatek energie. Navíc potřebuje doplňovat minerály, které v důsledku průjmu (a často i zvracení) ztrácí. Příjmem potravy přispíváte také k lepší regeneraci střevní sliznice. I když trpíte nechutenstvím a na jídlo se nemůžete ani podívat, příliš dlouho neotálejte. Hladovět byste měli nanejvýš během prvního dne potíží.

Jak snížit cholesterol: Se správným jídelníčkem můžete vidět změnu už za tři měsíce

Co jíst při průjmu a bolesti břicha

Z jakých potravin skládat jídelníček při průjmu? V počáteční fázi vynechte tuhé potraviny a konzumujte raději rozmixovanou stravu v podobě kaše či husté tekutiny. Doporučuje se například:

  • rýžový či mrkvový odvar
  • rýžová nebo obilná polévka
  • dušená mrkev
  • rozmixovaný banán
  • jablečné pyré

Polévky připravujte nemastné, jen mírně osolené. Pokuste se v malých porcích přijmout alespoň trochu jídla každé 2–3 hodiny. Pokud se váš stav začne zlepšovat, opatrně přidejte další pokrmy. Zkuste třeba bramborovou kaši (bez mléka), kuřecí nebo zeleninový vývar, starší bílé pečivo a dětské piškoty.

Při ustávání potíží postupně zařazujte tuhou stravu. Na začátek se hodí například dušená zelenina a vařené libové maso – ideálně kuřecí.

Podívejte se také na rozhovor s odbornicí Karolínou Fourovou. Poradila, jak správně skladovat potraviny:

Co nejíst při průjmu

Jaké potraviny do jídelníčku při průjmu nepatří? Problematické jsou zejména:

  • mastné a tučné pokrmy
  • mléčné výrobky
  • nadýmavé potraviny
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny
  • ostře kořeněné pokrmy

Příliš vhodné není ani ovoce – s výjimkou jablek a banánů. Odpusťte si hlavně švestky, hroznové víno, třešně a druhy se zrníčky (maliny, rybíz, jahody apod.). Vyhněte se také čerstvému a celozrnnému pečivu.

Vzorový jídelníček při střevních potížích

Podívejte se, jak může vypadat vzorový jídelníček při střevních potížích.

1. den rýžový či mrkvový odvar, případně kompletní půst s důsledným dodržováním pitného režimu
2. až 3. den rýžový či mrkvový odvar, obilná polévka, dušená mrkev s rýží, rozmixovaný banán, jablečné pyré, starší pečivo, dětské piškoty
4. až 5. den kuřecí nebo zeleninový vývar, bramborová kaše, dušená zelenina, nastrouhaná jablka
6. až 7. den při odeznění potíží postupné zařazování tuhé stravy – libové maso, brambory, rýže, dušená zelenina, bílé pečivo, libové uzeniny

Jak dlouho držet dietu při průjmu

Dodržujete upravený jídelníček při průjmu, ale váš stav se nelepší? Pokud potíže do týdne neodezní, je na čase navštívit lékaře. Průjem totiž může doprovázet vážnější zdravotní obtíže. Návštěvu odborníka neodkládejte ani při výskytu dalších komplikací (krev ve stolici, vysoké horečky).

Doba léčení průjmu je vždy individuální. Vzorový jídelníček proto berte spíše orientačně. Při léčbě se řiďte hlavně vývojem stavu a svým pocitem. Obvykle vás průjem potrápí jen pár dní. Ve většině případů tedy stačí upravit jídelníček zhruba na týden.

Dieta při průjmu: Jídelníček měňte pozvolna

Z dietního jídelníčku při průjmu okamžitě nepřepínejte na běžné stravování. Lehčí dieta je na místě ještě několik dní po odeznění potíží. V prvních dnech bez průjmu se stále vyhýbejte tučným a silně kořeněným jídlům, zrajícím sýrům, celozrnnému pečivu, luštěninám a dalším nadýmavým potravinám.

Do jídelníčku naopak zařaďte zakysané mléčné výrobky, které vám pomohou obnovit střevní mikroflóru. Střevní rovnováhu podpoříte také vhodnými doplňky stravy, jako jsou probiotika.

Přečtěte si také: Strava při kojení ovlivňuje zdraví a vývoj miminka. Zkuste náš vzorový jídelníček

Pitný režim: Co pít při průjmu?

Tělo při průjmu rychle přichází o tekutiny. Musíte se proto soustředit na dodržování pitného režimu. Co pít při průjmu:

  • čistou vodu
  • neochucené minerální vody (pro doplnění minerálů)
  • čaj (černý a bylinný)

Černý čaj si lehce oslaďte hroznovým cukrem – pomůže vám s rychlým doplněním energie. Uleví vám i některé bylinné čaje. V obchodech narazíte na speciální směsi při průjmu, případně sáhněte po heřmánku nebo mátě.

Dočasně vynechte kávu, alkohol, mléko a ovocné džusy. Nepomohou vám ani nápoje s vysokým obsahem cukru, které průjem ještě podpoří. Na začátku pro vás může být příjem většího množství tekutin problematický. Proto pijte častěji po malých doušcích nebo po lžičkách.

V případě těžkého několikadenního průjmu zvažte nasazení rehydratačního roztoku, kterým doplníte ztracené minerály. Svým složením navíc dokáže přimět sliznici střev k přijímání většího množství tekutin. Rehydratační roztok seženete v lékárně. Balení s deseti sáčky se prodává za méně než 100 korun.

Jídelníček při průjmu u dětí: Kojenci

I když má dítě průjem, kojení byste přerušovat neměla. Mateřské mléko představuje pro dítě hlavní zdroj potřebných živin, vitamínů a minerálů. Při kojení můžete dítěti podávat rýžový odvar. Obvykle se doporučuje 6× denně zhruba 50–100 ml před kojením. U dětí starších 6 měsíců lze nasadit i mrkvový odvar. Dítěti zajistěte zvýšený přísun tekutin. Ideální je slabý čaj slazený hroznovým cukrem.

Rýžový či mrkvový odvar nasaďte také u nekojených dětí na umělé výživě. Úplné vysazení mléčné výživy není nutné, zpravidla ale vede k rychlejšímu ústupu potíží. Kojenecké mléko vynechte maximálně 24 hodin. Při opětovném podávání ho nejprve připravte v poloviční koncentraci a rozmíchejte v rýžovém odvaru. Optimální je mléko se sníženým obsahem laktózy.

Pokud je dítě zvyklé na příkrmy, můžete bez větších omezení pokračovat v jejich podávání. Dítěti dopřejte například banánové a jablečné přesnídávky, brambory, mrkev nebo nemléčnou rýžovou kaši.

Jídelníček při průjmu u dětí: Batolata a starší děti

U větších dětí už je postup podobný jako u dospělých. Jídelníček při průjmu a zvracení by měl obsahovat například rýži s mrkví, přesnídávky, banány nebo starší bílé pečivo. Postupně zkuste přidávat dietní vývary, libové maso a další tuhou stravu. Jídlo podávejte v menších porcích a častěji. Zejména v úvodních hodinách dítěti stravu nenuťte, nechutenství je přirozenou reakcí těla. Nezapomínejte ale kontrolovat pitný režim.

Jako maminka nejspíš pocítíte potřebu malého maroda rozveselit a zpříjemnit mu zdravotní trápení. Ke zlepšení nálady ale rozhodně nevyužívejte slazené limonády, bonbony, sušenky a další sladkosti, stav dítěte jen zhoršíte. Vsaďte raději na oblíbenou pohádku.

Stačí dieta nebo sáhnout po lécích?

Upravení jídelníčku při průjmu je hlavní opatření, které musíte udělat. Běžné průjmové onemocnění se obejde bez nasazení léků. Jako podpůrný doplněk poslouží zmiňovaná probiotika. Nic nezkazíte ani živočišným uhlím. To na sebe naváže toxické látky ze zažívacího traktu a přispěje k rychlejšímu uzdravení. Živočišné uhlí mohou brát i děti od 3 let.

V určitých situacích vám uleví také protinadýmavé kapky či tobolky. Pokud průjem doprovází horečka, můžete ji snížit běžně dostupnými léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu.

Ostatní léky neužívejte bez konzultace s lékařem. Platí to především pro prostředky tlumící střevní činnost a léky proti bolestem břicha. Jejich užívání by mohlo zakrýt vážnější potíže, například zánět slepého střeva.

Jak střevním potížím předejít?

Střevní potíže a dodržování přísného jídelníčku při průjmu nikoho netěší, a proto je nejlepší potížím předcházet. Bakterie a viry se do těla dostávají různými způsoby. Nákazu vzduchem nebo kontaktem s nakaženou osobou neovlivníte, jiné možnosti nákazy se ale dají minimalizovat. Jaká pravidla dodržovat?

  • Vyhněte se zkaženému jídlu: Nejčastějším zdrojem nákazy je u průjmu zkažené jídlo. U potravin proto pečlivě sledujte data expirace. Pokud máte o čerstvosti suroviny jakékoliv pochybnosti, raději ji nejezte.
  • Nepijte rizikové nápoje: Bakterie a viry na vás mohou zaútočit i ze znečištěné vody nebo dlouho otevřených nápojů.
  • Zabraňte křížové kontaminaci: Předcházejte přenosu bakterií z infikovaných potravin na neinfikované. Typický příklad? Na prkénku v kuchyni nejdřív nakrájíte syrové maso a poté zeleninu na salát. Bakterie z masa sice zničíte při vaření, ale přes prkénko se dostanou na další potraviny, které už tepelně neupravujete.
  • Dodržujte základní hygienická pravidla: K nejčastějším prohřeškům patří konzumace jídla se špinavýma rukama nebo nedostatečné omytí zeleniny a ovoce. Průjem vám ale mohou způsobit i další zlozvyky, třeba telefon u jídla. Věděli jste, že na běžném mobilním telefonu je až 10× více bakterií než na záchodovém prkénku?

Zdroje: mojeambulance.cz, klubzdravi.czfnbrno.czskutecnylekar.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.