Celebrity

26. prosince 2022 06:30

David Laštovka

Karel Heřmánek o pohádce S čerty nejsou žerty. Lucifer měl být původně někdo jiný

TOP STAR magazín 2019 (11): Karel Heřmánek

Bez pohádky S čerty nejsou žerty režiséra Hynka Bočana si vánoční svátky už snad ani nedokážeme představit. Hvězdné obsazení a nesmrtelné hlášky. Není divu, že baví už několik generací. Jaké bylo zákulisí slavné pohádky?

O tom, kdo ztvární postavu Lucifera se vedly dlouhé debaty. Původně se uvažovalo o Miloši Kopeckém, poté o Jiřím Sovákovi. Nakonec padla volba na mladší generaci a roli získal Karel Heřmánek. Jakmile padla první klapka, režisér Hynek Bočan nevěřil svým očím.

„Čerti pro mě byli naprosto nová zkušenost, nový žánr. A Lucifer Heřmánek mi moc pomohl. Byl první natáčecí den, řekl jsem – kamera – a on začal řádit. Doslova! Koukal jsem jako blázen. Šel jsem za ním a říkám mu: Karle, co to děláš? Ty jsi zešílel! A on: Co je? To je čert! Co čert? To je Lucifer. To takhle prostě musím. Nechal jsem ho tedy hrát a tu postavu udělal dokonale. Hned se toho chytl Nárožný a s gustem se vyřádil na svém přiopilém kaprálovi,“ přiblížil pro deník Aha! režisér Bočan.

Petra Máchala měl ztvárnit Miroslav Vladyka

„Bylo to příjemné, bavilo nás to. Pohádka byla výborně obsazená, výborná parta tam byla. Hynek Bočan bezvadný režisér, scénář krásný. Práce mě těšila,“ prozradil Karel Heřmánek letos novinářům na 62. ročníku zlínského filmového festivalu pro děti a mládež.

Natáčení v ohnivém pekle probíhalo za přísné asistence vojenských pyrotechniků. „Ohňů a sirných smradů tam bylo jako v pekle,“ poznamenal s úsměvem herec. Současné pohádky příliš nesleduje, raději má klasiku. „V roli čerta se mi nejvíce líbil František Filipovský v pohádce Hrátky s čertem. Hrál tam i pan Bek. To byla slavná pohádka, se kterou jsem vyrůstal,“ zavzpomínal Karel Heřmánek ve Zlíně.

Velký boj se strhl o hlavní roli Petra Máchála. Vysněného Vladimíra Dlouhého režiséru Bočanovi nechtělo vedení studia Barrandov dlouho povolit. Navržen byl Miroslav Vladyka, jako druhý pak Ondřej Vetchý. „Mirka Dlouhého mi nechtěli za žádnou cenu povolit, protože už je na to prý starý. Jeho jsem si musel skoro násilím prosadit,“ popsal Hynek Bočan deníku Aha! a přidal další zajímavost ze zákulisí. Vladimír Dlouhý se měl v pohádce jmenovat Mácha, dramaturgie to však nemilosrdně zatrhla. „Řekli, že si z Karla Hynka Máchy nikdo dělat srandu nebude, tak jsme ho předělali na Máchala,“ prozradil režisér.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.