Kartáč na vlasy i štětce na make-up vyžadují pravidelné čištění. Jak správně na to?

5 nejčastějších nešvarů v péči o vlasy

Každodenní česání vlasů je klíčem k jejich dokonalému vzhledu. Vliv na ně má ale nejen samotné česání, ale i stav kartáče, který by už jen kvůli množení bakterií měl být pravidelně čištěný. To samé platí o štětcích a houbičkách na make-up, u kterých zanedbávání péče může vést i ke kožním problémům. Jak tyto pomůcky správně čistit? Zabere to pár minut času a není na tom nic složitého.

Za předpokladu, že si vlasy rozčesáváte kartáčem jednou denně a stejně tak často používáte i štětce či houbičku na make-up, musíte těmto pomůckám dopřávat péči. Nejenže díky tomu vydrží déle, ale také nebudete riskovat, že se na nich rozmnoží bakterie, které by vám mohly zadělat na nepříjemné kožní problémy.

Odborníci doporučují provést čištění kartáče na vlasy alespoň jednou za dva týdny. Se štětci a houbičkami na make-up by měl být interval stejný, ne-li kratší. Zbývá na nich totiž používaný produkt a bakterie si tak mohou vytvořit hotové žně.

Jak správně čistit kartáč

Podle trichologa Williama Gaunitze, který o čistění kartáčů promluvil pro deník The New York Times, není potřeba si kupovat žádné speciální produkty. Ba naopak si bohatě vystačíte s obyčejným mýdlem, čistým kartáčkem na zuby, ručníkem a pinzetou.

Ručně nejprve odstraňte z kartáče všechny vlasy. Pokud se některým nebude chtít ven, hodí se právě pinzeta, díky které lze kartáč vyčistit od vlasů úplně. Poté si můžete do umyvadla napustit teplou vodu, dát do ní dostatek mýdla a kartáči udělat koupel, díky které z něj nečistoty půjdou lépe dolů.

Když kartáč vyndáte z vody, kartáčkem na zuby z něj vše vyčistěte. V průběhu čištění ho můžete opětovně namáčet. Některé nečistoty budete muset ven pravděpodobně znovu dostávat pomocí vlastních prstů nebo pinzety.

„Je důležité následně kartáč pořádně vysušit. Kdyby v něm zůstala voda, dalo by to bakteriím větší prostor k množení,“ řekl expert s tím, že kartáč je třeba ždímat a poté ho nechat vyschnout na ručníku štětinami dolů.

Jak správně čistit štětce a houbičky

Make-up artistka Kat Sketch doporučuje také čištění štětců a houbiček na make-up co nejčastěji. „Bakterie se na nich množí snadno, obzvlášť na těch, které používáte v oblasti očí,“ řekla magazínu Allure. Podotkla také, že se tím prodlouží doba jejich použitelnosti a že líčení s čistými pomůckami je výrazně lehčí.

Nejlepšími prostředky k čištění těchto pomůcek je teplá voda a buďto speciální přípravek na jejich čištění, nebo jemné mýdlo. Je ale možné použít také odličovací vodu nebo mléko. Pokud nemáte podložku k čištění, ničemu to nevadí. Bohatě vám postačí vlastní ruce.

Štětce stačí namočit v teplé vodě a kápnout si do ruky trochu vybraného čisticího prostředku. Štětiny pak rukou jemně masírujte a jakmile budou vypadat čistě, propláchněte je pod tekoucí vodou, kterou z nich pak jemně vyždímejte ručníkem. Štětiny pak vraťte do původního tvaru a štětce nechte uschnout tak, aby štětiny byly mimo podložku ve vzduchu a mohly tak proschnout řádně.

Houbičky myjte stejným způsobem pod tekoucí vodou a nechte proschnout na ručníku. Jejich životnost je ale výrazně kratší než u štětců a čištění po čase nebude efektivní. Proto je vhodné si každé tři měsíce koupit novou a starou už vůbec nepoužívat.

Sdílejte článek
Štítky bakterie mýdlo kosmetika ručník vzhled štětec čistění kartáč na vlasy teplá voda