Celebrity

20. února 2023 16:50

David Laštovka

Návrhářka Blanka Matragi obléká nejbohatší ženy planety. Děti však nikdy neměla

Skleněné šaty Blanky Matragi vstoupily do síně slávy

Světově proslulá módní návrhářka Blanka Matragi slaví 70. narozeniny. Její životní osud je velmi zajímavý. Začínala pracovat ve sklárně a za manžela si vzala Libanonce islámského vyznání. Proč se nikdy nestala matkou?

Blanka Matragi, rodným jménem Kyselová, se vyučila brusičkou skla a začala pracovat ve sklárně, kde byl její otec mistrem. Dělala na dvě směny a vstávala ve čtyři hodiny ráno. Už tehdy inklinovala k módě, a proto se rozhodla jít studovat dál. Vybrala si Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor oděvní výtvarnictví, kde získala titul akademická malířka.

Mohlo by vás zajímat: Líbí se mi vše, co navrhnu, říká oscarový Theodor Pištěk. Jeho uniformy nosí i Hradní stráž

V roce 1978 vyhrála návrh kolekce pro Olympijské hry v Moskvě. O rok později se provdala za libanonského inženýra, o 12 let staršího Makrama Matragiho, a odstěhovala se za ním. Ten sice vyznává islám, přesto se Blanka stala jeho jedinou ženou.

V roce 1982 si v Bejrútu otevřela vlastní salon a postupem let se vyšvihla mezi uznávané módní návrhářky v Perském zálivu a dnes obléká nejbohatší dámy planety. Jak sama tvrdí, její šaty si mohou dovolit nejen štíhlé modelky, ale klidně i maminky, babičky či tetičky, které mají přes boky 120 centimetrů. Večerní róby její značky se pohybují v rozmezí od 120 do 350 tisíc korun. Svatební šaty jsou dražší a jejich cena závisí na náročnosti zpracování.

Jaké šaty si vybírají Češky?

Úspěch světoznámé návrhářky byl vykoupen tou nejvyšší daní. Obětovala mu úplně všechno, včetně rodiny, proto se nikdy nestala matkou. „Samozřejmě jsem chtěla. Největší krize přišla, když mi bylo pětačtyřicet a biologické hodiny už tikaly. Najednou jsem si uvědomila: Komu to všechno předám? Dalo by se říct, že jsem profesi obětovala život. A že právě kvůli tomu není ani děťátko,“ uvedla pro deník Blesk.

Mohlo by vás zajímat: Hana Maciuchová, Helena Vondráčková, Jitka Zelenková. Proč tyto slavné ženy nikdy neměly děti?

Matragi navrhuje a šije luxusní šaty pro ženy z celého světa. České dámy vnímá spíše jako konzervativnější. Nejčastěji si podle ní pořizují černé nebo tmavě modré koktejlky, které jim vydrží celý život. „Moje šaty jsou jiné, ženy zeštíhlují a dodávají jim sebevědomí. Chci, aby se v nich cítily jistější, aby se rozzářily,“ prozradila návrhářka.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.