Mikronevěra ničí vztahy. Co to je, jaké má příčiny a jak ji řešit?

Lásce navzdory (1) - upoutávka

V minulosti byl za nevěru považován především nevhodný fyzický kontakt mezi partnerem a třetí osobou, ať už šlo o polibek nebo přímo o sex. V posledních letech ale vzkvétá takzvané mikropodvádění, k jehož rozšíření přispěly hlavně sociální sítě a možnost snadného kontaktu, s kýmkoliv si jen usmyslíme. Nedopouštíte se ho vy nebo váš partner?

Mikronevěra je termín označující chování, které by mnozí jako skutečné podvádění nevnímali. Jedná se například o tajnůstkářství, neupřímnost a chování na sociálních sítích, které by se dalo ve vztahu považovat za nevhodné. Tím je třeba lajkování fotografií sexy žen z okolí či přímo flirtování s nimi prostřednictvím zpráv. Podle někoho jde o neškodné odreagování, ale je tomu tak?

Ačkoliv mikronevěra není podvádění tak, jak ho obecně známe, je překračováním určitých hranic a může značně narušit důvěru, kterou si mezi sebou partneři vybudovali. Mnohdy jde přitom o porušování pravidel nahlas nevyřčených, tedy takových, na které druhá strana neměla potřebu upozorňovat a považovala je za automatická.

Příklady mikronevěry

  • flirtování prostřednictvím zpráv
  • lajkování fotografií na Instagramu či Facebooku, jejich komentování nevhodnými slovy
  • lhaní o vztahové situaci na sociálních sítích
  • udržování profilu na seznamce
  • předání telefonního čísla osobě, pro kterou je dotyčný atraktivní
  • snaha vypadat atraktivně před někým konkrétním
  • konverzace o sexu či přímo sexting se třetí osobou
  • častá komunikace s někým, kdo jeví větší než přátelský zájem
  • sundávání zásnubního či snubního prstenu před večírkem

Náznaky

Mikronevěru není vždy lehké pozorovat. Lézt partnerovi do telefonu se nevyplatí a je to také v rozporu s morálními zásadami. Právě v online světě ale mikronevěra většinou probíhá. Jak jinak tedy poznat, že se vás tento problém týká a že vztah skutečně není tak růžový, jak si ho třeba představujete?

Základními znaky, že k mikronevěře ze strany vašeho partnera dochází, je tajnůstkářství. Pokud před vámi zničehonic začal schovávat telefon a bere si ho s sebou i do koupelny přesto, že dřív nic takového nedělal, je to důvod k pochybám. Stejně tak pokud vám nyní věnuje méně pozornosti a při konfrontaci se začne agresivně bránit.

Obzvlášť na pozoru byste se měli mít v případě, že zjistíte, že váš partner je pravidelně v kontaktu s někým, koho před vámi dosud nezmiňoval. Zatajování přítomnosti konkrétní osoby v jeho životě nikdy není bezdůvodné.

Jaké jsou důvody?

Pokud ve vztahu dojde k mikronevěře, nelze obecně říct, co je jejím důvodem. To je pro každého individuální a rozdíly jsou i mezi pohlavími. Může jít o nudu ve vztahu nebo třeba také o zvyšování sebevědomí. Partner možná ani nemusí vědět, že flirt prostřednictvím internetu je za snesitelnou hranicí.

Čtěte také: Žena podezírala manžela z nevěry. Z Facebooku zjistila, že pravda je ještě horší

Přijdete-li na to, že ač váš partner s nikým přímo nespí, navázal vztah jiného druhu, volba je na vás. Budete se chtít snažit vztah zachránit, ať už kvůli lásce k němu, nebo třeba i proto, že už máte jeden vůči druhému větší závazky? Nebo se naopak rozhodnete, že s tímto partnerem už svou cestu životem pokračovat nechcete?

Milostný trojúhelník Kolečko, Vignerová a Nesvačilová. Jak to s nimi bylo?

Co dělat při mikronevěře

Přestože víte, že váš partner s nikým neměl sex, cítíte se podvedeni emocionálně. Jako by váš vztah nestál za to, aby se obešel bez flirtu s někým jiným. Jak ale naložit s něčím, co se obecně za nevěru nepovažuje? Připravte se na dlouhé konverzace a hlavně zachovejte chladnou hlavu. Křik a práskání dveřmi nic nevyřeší.

Odolejte nutkání přehánět

Je zcela pochopitelné, že jakkoliv podváděný člověk, jehož důvěra byla zklamána, se nechá snadno ovlivnit emocemi. Pokud ale chcete partnera konfrontovat, ujistěte se, že jste v klidu. Zpracujte své pocity, vystřízlivějte z návalu vzteku a rozmyslete si, co chcete partnerovi sdělit. Snažte se, aby vaše konverzace nesklouzla do hádky.

Volte slova

Místo křiku v návalu emocí je lepší si naplánovat, jak přesně chcete s partnerem problém probrat. Není od věci si na papír napsat záchytné body, od kterých se může konverzace odvíjet. Můžete si spolu promluvit o příčině mikronevěry i o tom, co ve vás vyvolalo její zjištění. Nemluvte jen vy, předejte slovo i partnerovi a naslouchejte.

Zvažte vztah

Během konverzace o mikronevěře by měla přijít řeč i na samotný vztah. Jak v něm chcete pokračovat? Chcete v něm pokračovat oba, nebo si jeden z vás uvědomil, že to není to pravé ořechové? Můžete si promluvit i o návštěvě manželské poradny, která by mohla napomoci k tomu, aby se vztah vrátil do starých kolejí.

Nastavte si hranice

Pokud oba partneři chtějí ve vztahu pokračovat, je potřeba se navzájem ujistit, že už se podobná situace nebude opakovat. Oba si řekněte, co si ve vztahu nepřejete prožívat, co je pro vás tabu a nepřijatelné. Naopak si ale popovídejte i o možnostech, jak společný čas zkvalitnit a jaké maličkosti jeden pro druhého dělat.

Zdroj: Choosing Therapy

Sdílejte článek
Štítky nevěra vztah sex sociální síť podvádění