26. listopadu 2024 06:30
Ema BártováNěkteré nápoje byste při nachlazení pít raději neměli. Nepomůže vám káva ani šťávy
Mezi doporučeními, která slyšíte, jakmile se o vás pokouší nachlazení nebo chřipka, nikdy nechybí rada, abyste hodně pili. To rozhodně dává smysl, ale co si vlastně dát, kolik by toho mělo být a jakým nápojům se naopak vyhnout? A co pít, pokud nám například není dobře od žaludku?
Některé nápoje jsou na zmírnění příznaků lepší než jiné, přičemž existují i nápoje, které je naopak mohou zhoršit.
Je například nutné, abychom třeba při nachlazení pili nápoje teplé?
„Teplá či horká voda pro nás může být méně atraktivní, a v konečném důsledku tak můžeme vypít méně tekutin než v případě vody studené nebo o pokojové teplotě. Jako ideální teplota vody pro správný pitný režim se podle vědců jeví teplota zhruba 16 °C,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. Podle ní má nicméně pití hodně teplých nebo horkých nápojů nesporná pozitiva.
Kromě celkového prohřátí těla podporují pocení, což je podle ní jeden z procesů přirozené detoxikace organismu. „Na podzim a v zimě, období častých nachlazení a virových onemocnění s problémy v oblastech dýchací soustavy, je pití horké vody prospěšné pro uvolnění nosu a dutin. Teplo, které přináší do těla teplý či horký nápoj, může způsobit celkové uvolnění nahromaděného napětí, uvolnění svalových křečí nebo navození relaxace. Pití teplé či horké vody je také často příjemnější a vhodnější pro trávení v oblasti žaludku,“ dodala.
Nápoje, které pomáhají
Čaj bez kofeinu
Horký nápoj může zmírnit bolest v krku, uvolnit ucpaný nos či uklidnit podrážděný žaludek. Už samotné pití teplého čaje může být úlevné. Na nachlazení volte čaj lipový, mateřídouškový, zázvorový nebo tymiánový, žaludku bude svědčit mátový.
Přečtěte si také: Nachlazení? Známe fígl, jak se ho zbavit do tří dnů!
Voda s citronem
Voda s citronem, nikoliv ledová, je dobrým nápojem na zahnání žízně a doplnění tekutin, je dobrou alternativou k obyčejné vodě, obsahuje navíc vitamín C.
Polévka
Čiré polévky a vývary vám dodají kalorie, i když možná nemáte zrovna chuť k jídlu. Zároveň jde o další zdroj tekutin, kterých potřebujete dost například proto, abyste zředili hleny v nose a krku a snáze se jich zbavili. Některé výzkumy ukazují, že mohou pomoci zmírnit zánět v těle, teplo navíc pomáhá rozpouštět hlen.
Nápoje, které nepomáhají
Následující pití nijak nepřispívá k rychlejšímu uzdravení se z nachlazení ani k uklidnění žaludku, případně mohou dokonce způsobit více škody než užitku.
Isotonické sportovní nápoje
Mohou pomoci, pokud jste velmi dehydrovaní, ale jinak nepřispějí k tomu, abyste se cítili lépe. Navíc obsahují hodně cukru, stejně jako energy drinky, které se také v tomto případě doporučit nedají.
Ovocné šťávy
Džus se může zdát jako dobrý nápad, ale mnohé z nich obsahují spoustu přidaného cukru. Některé, jako je třeba pomerančový džus, mohou navíc zhoršit bolest v krku. Džusy navíc působí močopudně, což může být kontraproduktivní.
Mohlo by vás zajímat: Respirační nemoci útočí: Nakažených rychle přibývá. Ohroženi jsou hlavně předškoláci
Káva
Káva přispívá k dehydrataci, což je přesný opak toho, co potřebujete. I proto může zhoršovat bolesti hlavy. Na podrážděný žaludek to také není zrovna dobrá volba.
Zázvorové pivo
Zatímco zázvor například v čaji může mít určité výhody při nachlazení a chřipce, tento sycený sladký nápoj žádný léčebný efekt nemá. Slazené nealkoholické nápoje jakéhokoli druhu obsahují velmi málo živin a elektrolytů, které potřebujete k potlačení nemoci.
Alkohol
Dehydratuje organismus a může zhoršit některé příznaky, jako je nevolnost, bolest hlavy či kloubů a svalů. Navíc snižuje schopnost těla bojovat s infekcí, protože musí věnovat energii na to, aby zpracovalo třeba víno nebo svařák.
Horké pití rakovinu nezpůsobuje
Na druhou stranu, nemusíte se bát, že když budete pít horké nápoje kvůli nachlazení či jen tak, hrozí vám rakovina jícnu. Přesně takové tvrzení přitom v posledních letech opakovaně kolovalo médii, ale zdá se, že vycházelo z ne úplně dobře postavených výzkumů. Jedním z nich byla čínská studie z roku 2018, která tvrdila, že horký čaj několikrát týdně zvyšuje riziko vzniku jednoho typu nádoru jícnu a v tomto duchu se pak neslo i varování Světové zdravotnické organizace.
Později se však ukázalo, že jde o typ rakoviny, který se v Evropě či v USA moc nevyskytuje a hlavně, onemocněli lidé, kteří kromě pití horkého čaje hodně kouřili a pili alkohol. Což jsou skutečné rizikové faktory, pokud jde o vznik různých druhů rakoviny, včetně nádoru jícnu.
„Nikdy neexistovaly spolehlivé důkazy o tom, že samotné pití horkých tekutin zvýší riziko rakoviny jícnu,“ řekla k tomu onkoložka Smitha Joshi, která se specializuje na nádory trávicího traktu. Problémem studie podle ní byl také fakt, že skutečnou teplotu čaje nikdo neměřil.
Koronavirus, chřipka či nachlazení. Podívejte se, jaké jsou příznaky respiračních nemocí:
Zdroje: Symptoms WebMD, National Library of Medicine, Memorial Sloane Kettering Cancer Center