Celebrity

22. listopadu 2022 11:20

Vanesa Havlíková

Lounová placentu zpracovala do posledního kousku. Lékaři nad pojídáním kroutí hlavou

Zpěvačka Olga Lounová (41) aktuálně prožívá jedno z nejkrásnějších období svého života. S partnerem Janem Kreglem (36) před pár dny přivítali na světě malou dcerku Arianne. Novopečená maminka se také pochlubila, že ctí současné trendy a nechala si zpracovat placentu, ze které mimo jiné vznikla tinktura. K výrobkům z tohoto dočasného orgánu se už v minulosti vyjádřila řada lékařů. Její pojídání považují za diskutabilní.

Olga Lounová o životním momentu informovala ve čtvrtek 17. listopadu prostřednictvím emotivních fotografií na sociálních sítích. „Zazněla pro mě ta nejkrásnější árie na světě, a to z tvých maličkých úst. Vítej, Arianne. Vítej do našich srdcí, kam jsi patřila odjakživa. Vítej do rodiny. Nemohla jsem se dočkat, až tě budu držet v náručí, a přesto mi došla slova, když se tak stalo. Jsi zázrakem, darem a nekonečnou láskou. Ty moje holčičko milovaná, udělala jsi mě maminkou a já si jen přeju, ať jsi ta nejšťastnější bytost ve vesmíru,“ napsala dojatá zpěvačka ke svému příspěvku, v němž prozradila, že se stala maminkou. Malá Arianne po porodu měřila 50 centimetrů a vážila 3 160 gramů.

Ještě v těhotenství Olga Lounová nafotila snímky pro pánský časopis:

Během víkendu spokojená Lounová přidala další podrobnosti ke svému velkému dni. Radost měla i z toho, že v porodnici prožila jen pár hodin a poté se mohla rychle přesunout do domácího prostředí. „Rodili jsme ambulantně, což znamená, že po pár hodinách po porodu a první kontrole miminka a maminky, pokud je vše v pořádku, jdete domů,“ prozradila zpěvačka na svém Instagramu a dodala, že pro každou matku by mělo být normální, aby si sama rozhodla, kdy půjde z porodince domů.

Placentu využila do posledního kousku

Zpěvačka se nyní svěřila, že na příchod dcery nechce nikdy zapomenout a že naplno využila také svou placentu. V současné době se objevují trendy, které ženám doporučují, aby dočasný orgán vznikající v těhotenství po porodu ještě zpracovaly.

Matka maličké Arianne využila placentu opravdu kreativním způsobem. Nechala si z ní udělat obtisk, který využije jako obraz. Hotové umělecké dílo pro ni vytvořila porodní asistentka Natálie Sedlická, které Lounová nezapomněla poděkovat prostřednictvím svého Instagramu.

Kromě obtisku ale placentu využila i na další věci. „Ptali jste se, jestli jsem si nechala udělat tinkturu z placenty. Ano, nechala. A také usušit na malé kousky, kdyby bylo potřeba,“ prozradila Lounová na Instagramu svým fanouškům. Zařadila se tak k ženám, které věří, že placenta může být zdraví prospěšná.

Tinkturu z placenty některé ženy používají k podpoře laktace, další věří, že placenta snižuje úzkost, pomáhá ve složitém období přechodu a funguje při výrazných hormonálních výkyvech. Na internetu lze dohledat i recepty, jak dočasný orgán zpracovat. Některé rodičky vedou diskuse, zda je vhodnější ji konzumovat sušenou, nebo zpracovat co nejdříve po porodu.

Odborníci kroutí hlavou

V živočišné říši je běžné, že placentu pojídá celá řada savců. U lidí se však tento trend rozmáhá až v poslední době. „S vlastní placentou mám jen výborné zkušenosti. Po domácím porodu mi moje porodní asistentka připravila koktejl z borůvek, malin, domácího jogurtu a kousků placenty. Po porodu jsem se cítila výborně a věřím, že i díky koktejlům. Pak jsem si nechala ze zmražené placeny vytvořit placentové kapsle. Ty užívám intuitivně, dle pocitu. Mám je v lednici, a když zacítím, tak si vezmu kapsli. Fungují na mě jako přírodní ‚red bull‘,“ popsala svou zkušenost jedna z rodiček pro Zdravotnický deník.

„Zpočátku jsem z toho byla velmi překvapená. Nyní už vím, že když mám před sebou náročnější den či se cítím lehce vyčerpaná, vezmu si kapsli a hned se srovnám do módu, ve kterém mi je nejlépe. Kus placenty mám naložený a brzy z něj bude připravena tinktura. Moc se těším. Za sebe mohu říci, že mne zkušenost s vlastní placentou hodně překvapila a jsem ráda, že si pomáhám svým vlastním materiálem,“ dodala.

Pojídání placenty (tzv. placentofágie) je však mezi odbornou veřejností přijímána s rozpaky. Je pravda, že tento orgán obsahuje velké množství hormonů. Ty ovšem při orálním podání a následném trávení ztrácejí biologickou aktivitu.

„Existuje mnoho subjektivních zpráv od žen, které vnímají přínos konzumace placenty, ale nebyl proveden žádný systematický výzkum benefitů či rizik jejího požití,“ vysvětlila ve své studii profesorka psychiatrie Crystal Clark, která působí na americké Northwestern University Feinberg School of Medicine a věnuje se zejména psychickým poruchám spojeným s lidskou reprodukcí.

„Závěry studií provedené na myších nemohou být převedeny ve výhody pro lidi,“ upozorňuje Crystal Clark. Vědci se domnívají, že divoká zvířata v přírodě požírají placentu, aby zamaskovala místo porodu před potenciálními predátory. Otázka, proč ji některé živočišné druhy konzumují, ale zůstává dál otevřená.

„Je překvapivé, že ženy rozhodnuté pro placentofágii, které jsou velmi opatrné ohledně toho, co se do jejich těla dostane během těhotenství a kojení, jsou ochotné spolknout něco, u čeho neexistují důkazy o přínosech a co je současně rizikem pro ně samotné i jejich děti,“ dodala psycholožka Cynthia Coyle, která také působí na Northwestern University a na studii profesorky Crystal Clark spolupracovala.

Řada slavných žen ale tvrdí, že jim placenta dává sílu a spoustu energie. Ke konzumaci se přihlásila například Kourtney Kardashian (43). Z českých hereček zpracované výrobky pojídala například Michaela Tomešová (31).


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.