První český nekonečný seriál slaví 20. výročí. Rodinná pouta skončila po 550 dílech

Rodinná pouta (1): Dana Morávková o roli Andrey

Přesně před 20 lety měl premiéru seriál Rodinná pouta (později Velmi křehké vztahy). Rodina Rubešových spolu drží v dobrém i zlém, poskytuje zázemí a kořeny, ale někdy také pohlcuje a své členy může zničit. S novinkou přišly sestry a scenáristky Kateřina a Jitka Bártů. Možná dnes už ani neuvěříte, kolik let se jejich seriálový hit natáčel.

Televize Prima oslovila několik tvůrců, aby vytvořili návrh na nový český seriál, který by se vysílal dvakrát do týdne a byl pro celou rodinu. Jako vítězové vyšla tehdy osmadvacetiletá dvojčata – scenáristky Kateřina a Jitka Bártů. „Pro nás to byla tenkrát výzva. Byly jsme mladé a nic nebylo nemožné. Nezalekly jsme se a šly do toho,“ vzpomíná na začátky Kateřina Bártů, která psala všechny díly se svou sestrou Jitkou.

Nic jiného tenkrát nedělaly, na nic jiného nebyl čas. „Mě moc těší, že i po dvaceti letech mají diváci seriál rádi. Jsem na to pyšná, protože v době, kdy se začalo natáčet, tomu všichni dávali různá jména, ale Rodinná pouta se stala rodinným seriálem, na který všichni vzpomínají. Udělá mi radost, když mi po dvaceti letech někdo řekne, že se celá jejich rodina sešla a dívali se na něj společně,“ popisuje Kateřina Bártů. Jakmile začala znělka, o kterou se postaral skladatel Karel Svoboda, lidé usedali k obrazovkám. Seriál se dočkal velké sledovanosti a také odstartoval kariéru mnoha herců. Nyní si můžete seriál připomenout online na prima+.

Čtěte také: Markéta Plánková slaví půlkulatiny. Za svou kariéru se nejednou pěkně vybarvila

„Tenkrát jsem šla na konkurz a sešla se tam s Romanem Štolpou, krásně jsme si sedli a tvůrcům jsme se asi líbili a obsadili nás. Hráli jsme pak manžele. Splnil se mi sen a vůbec jsem nedoufala v to, že to bude tak dlouhý a oblíbený seriál,“ vzpomíná na začátky seriálu Dana Morávková, která se na pět let proměnila v drsnou podnikatelku Andreu Rubešovou.

„Tenkrát mi diváci hodně posílali dopisy. Mysleli si, že jsem taková jako Andrea. Ambiciózní, bohatá, že všechno zařídím a že pro Andreu není nic problém. Chlapi mi psali, že mě zkrotí…“ vybavuje si dobu natáčení Morávková, která kvůli seriálu změnila i image. Byl to požadavek tvůrců. S Andreou trávila Morávková pět let a role jí nikdy nelezla na nervy. „Když něco hrajete, musíte mít tu postavu rádi. Občas jsem byla vykulená, když jsem byla na zájezdu s divadlem – a přijdou za vámi a řeší Andreu,“ přiznává herečka.

Nikdo z herců se nezalekl a šel do natáčení, které bylo nové a neprobádané. „My jsme to měli tak, že nikdo nevěděl, do čeho jde. Byla tu tradice tak 13dílných seriálů a nikdo si vůbec neuměl představit, jak by dlouhodobý projekt měl vypadat. Oslovovaly jsme neznámé herce, všichni byli mladí a nadšení,“ popisuje Kateřina Bártů, která se svou sestrou dávala seriál dohromady, podobně jako později další úspěšné seriály (Temný kraj, Půlnoční zpověď či Poslední oběť).

„Vždy jsme připravily seriál na rok, to bylo kolem 100 dílů, a pak se vždy jednalo o dalším pokračování. Nakonec jsme po šesti letech řekly, že v nejlepším se má přestat, a seriál po 550 dílech skončil. Všechno se potkalo ve správnou chvíli. Námět, načasování... Studovaly jsme v Americe a měly odvahu a důvěru televize. Zariskovaly jsme a společně něco vytvořily – a vyplatilo se, protože i po těch dvaceti letech si to všichni pamatují,“ uzavírá Kateřina Bártů.

Kdo je kdo v nejslavnějších seriálech televize Prima

1 22 Jak se jmenuje poručík Bříza (David Matásek) v seriálu Polda křestním jménem?

2 22 Petr Kraj (Lukáš Vaculík) byl specialistou na:

3 22 Pamatujete na Áčko, Béčko, Céčko, Déčko – dámy z Krejzových? Jakou barvou vlasů vynikaly?

4 22 Hlavními hrdiny seriálu Ohnivý kuře byli nejlepší kamarádi Michal „Mike“ Beneš a Jan „Burák“ Bureš. Jaká byla jejich profese?

5 22 Který ze seriálu z prostředí nemocnice v Rubavě běžel v televizi dříve?

6 22 Marek Němec ztvárnil na Primě roli legendárního doktora Hofbauera. Kdo byl jeho životní láskou?

7 22 Jakou poruchou trpí doktor Hofbauer?

8 22 Marek Lambora v minisériích Poslední oběť a Půlnoční zpověď ztvárnil postavu:

9 22 Kolik dětí spolu měli Janek (Marek Lambora) s Týnkou (Eva Burešová) ze Slunečné?

10 22 Čím vydělává Týna Popelková (Eva Burešová) na udržení statku ve Slunečné?

11 22 V seriálu ZOO vystupuje v baru tajemná Lady X (Eva Burešová). Kdo jí běžně dělá na pódiu hudební doprovod?

12 22 Chůva Viky (Eva Burešová) se v seriálu ZOO stala maminkou. Jak se její miminko jmenuje?

13 22 Který z herců hraje v ZOO Haďáka?

14 22 Jaká je pravá identita hlavního hrdiny z detektivní série Zákony vlka, kterého ztvárnil Stanislav Majer?

15 22 Jak se jmenuje trojice slavných černých vdov ve stejnojmenném seriálu?

16 22 Který z bratrů ztvárnil v minisérii Pod hladinou, která má premiéru na prima+, policejního potápěče Zacha?

17 22 Jak se jmenuje volné pokračování série Pod hladinou, právě natáčené v Chorvatsku?

18 22 Český romantický seriál Ošklivka Katka je moderní variaci pohádky:

19 22 Která česká kapela si zahrála v seriálu Agrometal?

20 22 Herec Roman Zach ztvárnil už několik postav lékařů. Na co se specializoval coby RNDr. David Salač v seriálu Zázraky života (2010 - 2012).

21 22 V dramatickém seriálu Modrý kód hraje Roman Zach tajemného lékaře Romana Nikolajeva Vilkina, kterému všichni přezdívají:

22 22 Prima chystá na podzimní sezónu velký seriál, který dostal jméno podle hlavních postav – Eliška a Damián. Která herečka ztvární právě Elišku?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

6 zajímavostí o seriálu Rodinná pouta

  1. Rodinná pouta měla premiéru v roce 2004.
  2. Seriál měl sedm sérií a celkem se natočilo 550 epizod.
  3. Jan Kačer šel do seriálu s tím, že jeho postavu nechají tvůrci po čase zemřít. Nakonec to vyřešili tak, že ho nechali upadnout do kómatu. Seriál byl ale natolik úspěšný, že Jan Kačer požádal o návrat.
  4. Seriálem prošlo mnoho známých tváří, jako Jiřina Jirásková, Hana Zagorová, Eva Pilarová, Simona Krainová, Vendula Pizingerová, Heidi Janků, Yvonne Přenosilová, Juraj Jakubisko, Marián Labuda, Vladimír Čech a spousta dalších.
  5. Po dvaceti letech se k Daně Morávkové vrátil její portrét, který byl vytvořen jako dekorace do seriálu. Herečka si ho po skončení natáčení chtěla odnést na památku, ale obraz nebyl k nalezení. Po letech se Jan Čenský potkal na moderaci s neznámou dámou, která se pochlubila, že onen obraz má. Jan Čenský nabídl, že si obraz odkoupí a předá ho kolegyni jako překvapení. Nakonec byl obraz darován a Jan Čenský ho jako překvapení předal Daně Morávkové, která v tu chvíli ztratila slova.
  6. Pro bývalou dětskou hvězdu Žanetu Fuchsovou znamenalo účinkování v seriálu návrat před kameru po 16 letech.

Takto dnes vypadají a žijí představitelky dvou hlavních rolí. Poslechněte si na videu herečky Markétu Plánkovou a Petru Špindlerovou:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 5. 2024

Berani, to, zda byste měli vynaložit určitý výdaj, by mohlo způsobit určité napětí mezi vámi a partnerem. Možná si myslíte, že to nyní není možné, zatímco váš přítel je rozhodnutý do toho jít. Dnes není vhodný den na to, abyste se v této záležitosti snažili dosáhnout dohody. Ani jeden z vás pravděpodobně neustoupí. Počkejte pár dní, až budete oba méně napjatí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.