Sváteční prime time na Primě ovládne malý Kevin a poctivý český Petr Máchal s čerty

Sám doma na Štědrý den večer na Primě

Že s Mokrými bandity a čerty nejsou žerty se o vánočních svátcích přesvědčí jak malý Kevin, tak chamtivá Dorota Máchalová. Hlavní vysílací čas těchto tří dnů bude na Primě patřit divácky oblíbené klasice. Na Štědrý den uvízne Kevin Sám doma, na Boží hod zůstane Sám doma 2: Ztracen v New Yorku a na Štěpána večer peklo schvátí všechny hříšníky v české pohádce S čerty nejsou žerty.

„Mám pocit, že jsme doma nechali něco důležitého," znejistí již tradičně paní McCallisterová na palubě letadla směřujícího přes Atlantik do Paříže, kde plánují s rodinou prožít romantické Vánoce. To ještě netuší, že to, co doma zapomněli, je nejmladší člen jejich početné rodiny – Kevin zůstane Sám doma Na Štědrý den (od 19:50 na Primě) a ani na první svátek vánoční to s ním nebude lepší, bude pro změnu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (od 20:15 na Primě).

Sám doma a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku jsou již vánoční hity, které patří k celosvětově nejoblíbenějším rodinným komediím.  A oba filmy s malým bonďáčkem Kevinem se již zařadily k takřka neodmyslitelným vánočním snímkům také v Česku.

Podívejte se také, jak po letech vypadají „Mokrý banditi“ ze Sám doma? Harry a Marv jsou stále vitální

Film Sám doma pronikl do Guinessovy knihy rekordů jako nejvíce výdělečná komedie v kinech. Celkem vydělala 533 milionů dolarů. Za srdce dál chytá nové a nové generace, které si ho vychutnávají se svými rodiči.

Víte, že Kevin ze Sám doma je dvojnásobný otec. Se snoubenkou tajili narození syna tři měsíce?

Také se pokaždé musíte smát, když malý Kevin listuje Playboyem a odhodí ho se slovy, trapas, všichni jsou tu nahatý. (Je to číslo z července 1989 s Erikou Eleniak na obálce, schválně jestli si toho stačíte všimnout?)

Nebo máte raději okamžik, kdy provádí osobní hygienu coby dospělý muž? Nebo se bavíte hlavně u scén, kdy Kevin rafinovaně trápí oba zloděje? Co třeba ta, v níž Marv přechází přes vánoční ozdoby? Ve skutečnosti zase o tak bolestivou scénu nešlo. Ozdoby totiž byly kvůli bezpečnosti vyrobeny z cukru a hercovy nohy ještě chránily gumové ponožky tělové barvy. K zajímavostem z natáčení jistě patří také ta o ohledech na ve filmech obsazená „zvířátka". Při pořizování obrazu s tarantulí, která probíhá po tváři Daniela Sterna, muselo být naprosté ticho. Proto i řev zloděje byl k obrazu přidán později. Pavouka totiž nesmělo nic vyplašit.

Bojový plán, který Kevin rozvine v legendární scéně, ve skutečně opravdu namaloval sám Macaulay Culkin.

S čerty nejsou žerty 26. prosince na Primě

V úterý 26. prosince se opět můžete přesvědčit v nádherné české pohádce z roku 1984, že S čerty nejsou žerty.

Chamtivá macecha v ní připraví svého nevlastního syna Petra (Vladimír Dlouhý) o všechno, včetně dědictví po jeho otci. Petr se mezitím seznámí s dcerami místního knížete, když je zachrání při projížďce, při které se jim splašili koně, a zaujme ho vyzývavá Angelína (Dana Bartůňková). Petr však pro ni nic neznamená. To její sestra Adélka (Monika Pelcová), hodná a skromná, se do Petra hned zamiluje. Petrova macecha, kterou skvěle ztvárnila Eva Kretschmerová, se neštítí ničeho, a aby se ho zbavila, spikne se s místním správcem, společně proti Petrovi kují pikle a pošlou ho do vězení a poté i na vojnu. Petr však uteče a protlouká se světem. Když už neví kudy kam, potká věrného a spravedlivého přítele – samotného čerta (Ondřej Vetchý).

Čtěte také: Herečku Jaroslavu Kretschmerovou nepotkáte nikdy nenalíčenou

Věděli jste o pohádce S čerty nejsou žerty, že...

  • při natáčení nesmrtelné pohádky režiséra Hynka Bočana došlo mezi hlavními hrdiny k milostným zápletkám. Ondřej Vetchý a Vladimír Dlouhý se spolu vsadili, kdo sbalí představitelku princezny Adélky, kterou ztvárnila tehdy šestnáctiletá Monika Stará, dnes Pelcová.
  • velký boj se strhl o hlavní roli Petra Máchála. Vysněného Vladimíra Dlouhého režiséru Bočanovi nechtělo vedení studia Barrandov dlouho povolit. Navržen byl Miroslav Vladyka, jako druhý pak Ondřej Vetchý.
  • filmové peklo nebylo točené v ateliérech, ale v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních blízko města Česká Lípa. V současné době zde najdeme motorkářský klub s názvem Pekelné doly. Peklo se natáčelo v jeskyni, kde okupační sovětská armáda skladovala brambory. Režisér Hynek Bočan si do jednoho záběru s čerty přál černé koně, když ale dorazila hnědá zvířata, nechal je přebarvit na černo. Jenže začalo pršet a déšť černou barvu začal smývat.

Co prozradil Karel Heřmánek o pohádce S čerty nejsou žerty? Lucifer měl být původně někdo jiný

  • Monice Pelcové (58) bylo v době natáčení jen šestnáct let. Role princezny Adélky v pohádce S čerty nejsou žerty byla její první a zároveň poslední. Původně chtěla být herečkou, hlásila se na DAMU, ale když to nevyšlo, vrátila se do rodné Olomouce, vystudovala pedagogickou školu (obor čeština –⁠ hudební výchova) a stala se učitelkou. Do Prahy před světla kamer už se nikdy nevydala.
  • Dana Bartůňková na svoji životní roli, princeznu Angelínu v pohádce S čerty nejsou žerty, vzpomíná dodnes ráda. Nevěřila, že by ji mohla dostat právě ona, konkurence byla obrovská. „Když jsem šla na konkurz, kde bylo dalších sto adeptek, a mezi nimi například Libuše Šafránková nebo Ivana Andrlová, chtěla jsem se rovnou otočit a jít domů. Šla jsem mezi posledními, takže už jsem z toho čekání byla docela unavená. Jakmile jsem navíc vešla na scénu, zakopla jsem o nějaký kabel. Z pusy mi nechtěně vyklouzlo sprosté slovo ‚do prd...' a režisér Hynek Bočan se na mě tak zvláštně a přísně podíval. A za tři týdny volali z produkce, že si vybrali mě,“ vylíčila herečka.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.