Velikonoce

23. března 2024 06:45

Vanesa Havlíková

Velikonoční trhy jsou tady. Vyrazte nasát jarní atmosféru do Prahy, Plzně či Olomouce

Velikonoce už jsou za dveřmi, a není tedy divu, že celé Česko ožívá pravou velikonoční atmosférou. Stejně jako k Vánocům, tak už i k Velikonocům patří stánky s řemeslnými produkty, dobrým jídlem a tradičními výrobky. Na jakých místech v Česku trhy najdete a jak dlouho probíhají?

Malované kraslice, pletené pomlázky, beránci, jarní květiny, zábava, ukázky tradičních zvyků a řemesel i dobré jídlo a pití. To všechno se nám vybaví pod pojmem velikonoční trhy. Právě ty už začaly na několika místech v Praze a další jsou poté k vidění ve všech velkých městech po celé České republice. Jaké z nich patří mezi vaše nejoblíbenější?

Čtěte také: Otevírací doba na Velikonoce 2024: Kdy a kde si budete moci nakoupit?

Velikonoční trhy v Praze

Staroměstské náměstí

Největší a jedny z nejpopulárnějších velikonočních trhů probíhají již tradičně na Staroměstském náměstí. Navštívit je můžete od 16. března do 7. dubna 2024. Výzdoba se letos nese v duchu okouzlující ptačí říše. Náměstí oživí pestrobarevná bříza, jarní barvy i malebné motivy ptáčků. Centrem veškerého dění bude tradičně velikonoční zdobená bříza, pod kterou si v odpoledních hodinách můžete užít kulturní program.

Václavské náměstí

Další již velmi tradiční trhy se konají také od 16. března do 7. dubna na Václavském náměstí. Ani zde nechybí bohatá jarní výzdoba, typické velikonoční zboží, jarní dárky, bohatý sortiment dobrého jídla a pití, ale i autentické ukázky tradičních zvyků a řemesel. Kromě klasických specialit se můžete těšit na velikonoční beránky, zdobené perníčky, sladké mazance, několik druhů vajíčkových pomazánek či na speciální zelené pivo, které se tradičně pije na Zelený čtvrtek.

Náměstí Míru

Opomenout nesmíme ani oblíbené trhy na Náměstí Míru. Ty každoročně přilákají čím dál tím více návštěvníků. Konají se od 16. března do 1. dubna a nabízí především rozmanitou nabídku občerstvení ve formě tradiční české i mezinárodní kuchyně. Součástí budou také stánky s moravským vínem a prodej květin a keřů.

Přečtěte si: Volna a prázdniny školního roku 2023/24 PŘEHLEDNĚ: Kratší „Vánoce“, ale i tak si děti přilepší

Mariánské náměstí

Velikonoční trhy, které se staly v posledních letech také velmi oblíbené, jsou ty před Novou radnicí a městskou knihovnou na Mariánském náměstí. Konají se od 15. března do 7. dubna a návštěvníky lákají především na řemeslné produkty a originální výrobky sociálních podniků a neziskových organizací.

Velikonoční trhy v dalších českých městech

Ostrava

Velikonoční trhy se nekonají pouze v Praze, ale samozřejmě i v dalších (nejen) velkých českých městech. K populárním patří ty na ostravském Masarykově náměstí, jež se konají od 25. do 29. března. K vidění zde budou nazdobené velikonoční vozy, dvoumetrové velikonoční vejce, na které bude každé odpoledne malíř malovat obrázky, či farma se zvířátky.

Olomouc

Jedny z nejkrásnějších trhů nabízí město Olomouc. Odehrávají se přímo v centru a těšit se můžete kromě krásné výzdoby a velikonočního zboží na farmářské trhy, stánky s jídlem a pitím, bohatý kulturní program i na tradiční obří Kraslice od srdce vystavená na Horním náměstí, kterou Olomouci věnovala chorvatská velvyslankyně Ines Trohová. Trhy zde probíhají od 22. března do 1. dubna.

Plzeň

Tu pravou velikonoční atmosféru můžete nasát také od 21. března do 1. dubna na plzeňském Náměstí Republiky. Na trzích můžete ochutnat typické velikonoční pokrmy a nápoje jako nádivku, beránka, medovinu, mazanec či zelené pivo. Dále nebude chybět ani pletení pomlázek, barvení vajíček,  výroba svíček a bohatý doprovodný hudební program.

České Budějovice

Jarní atmosféru nabídne také náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Návštěvníky potěší především řemeslným jarmarkem, keramickými výrobky, ručně vyráběnými šperky, kraslicemi či pletením pomlázek. Samozřejmě nebude chybět ani tradiční občerstvení a kulturní program. Trhy se zde konají od 21. do 23. března.

Čtěte také: Radost i ponížení. Kubelková, Něrgešová a další slavní popsali, jak vnímají Velikonoce

Liberec

Tradiční velikonoční trhy nabízí také od 22. do 31. března náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Těšit se zde můžete na stánky s velikonočním zbožím, místní speciality, dílničky pro děti, zdobení velikonoční břízky i zajímavý kulturní program, o který se postará několik zpěváků a kapel.

Inspirujte se receptem na tradiční velikonoční nádivku:

Sdílejte článek
Štítky jaro Velikonoce kraslice tradice velikonoční dekorace atmosféra pomlázka Velikonoční pondělí Zelený čtvrtek velikonoční trhy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.