Zaručený způsob na vyčištění hlavy? Vědci odhalili proces detoxikace mozku

Detoxikace lidského těla je už léta velké a rok co rok diskutované téma. Zatímco na jedné straně se objevují stále nové očistné kúry, odborníci mnohdy varují před tím, že tělo má přirozené mechanismy pro detoxikaci a žádnou velkou pomoc nepotřebuje. Chcete-li však od toxinů vyčistit mozek, musíte přiložit ruku k dílu.

Dneska už díky vědě mimo jiné víme, že chronická nespavost nebo nedostatek nijak nepřerušovaného, hlubokého spánku může zvýšit riziko, že onemocníte Alzheimerovou chorobou. A studie z Boston University, kterou provedla Laura Lewis, odborná asistentka pro biomedicínské inženýrství, odhalila důvod, proč tomu tak je. Zároveň by výsledky její studie měly být zdviženým prstem pro každého, kdo pravidelně „přežívá“ na čtyřech až šesti hodinách spánku denně. Zde se hodí připomenout, že řeč je o skutečně nepřerušovaném spánku v noci, nikoli o denním šlofíku.

Aby tým pod vedením Laury mohl odhalit, jaký přesně existuje vztah mezi nedostatkem spánku a Alzheimerovou chorobou, jeho členové nařídili účastníkům studie, aby do výzkumného centra dorazili až pozdě v noci. Druhou podmínkou bylo, aby předešlou noc spali méně hodin než standardně. Vědci totiž potřebovali mít dobrovolníky tak akorát unavené. A pak už přišla na řadu magnetická rezonance v kombinaci se speciální čepicí, která zaznamenávala časové změny elektrického potenciálu způsobeného mozkovou aktivitou – tzv. elektroencefalografie (EEG).

Spící mozek jako „vánoční stromeček“

Díky zkoumání fungování mozků lehce nevyspaných a unavených účastníků studie vědci nakonec našli odpověď na to, proč lidé, kteří málo spí, musí počítat s vyšším rizikem vzniku neurologických poruch a onemocnění. Stručně řečeno – jejich mozek není dostatečně detoxikován. Aby přitom k jeho správné detoxikaci vůbec mohlo dojít, člověk se musí dostat do fáze hlubokého spánku neboli non-REM spánku. Pouze v něm totiž vědci vypozorovali, jak mozek, respektive naše neurony začnou dělat něco, co nikdy jindy během celého lidského života nedělají.

Zcela synchronizovaně se začnou ve zhruba 20sekundových intervalech „zapínat“ a „vypínat“. Na EEG tak mozek trochu připomíná vánoční stromeček plný žárovek, které se všechny neustále společně zapínají a vypínají. Tento proces má velmi dobrý důvod – když jsou neurony „vypnuté“, automaticky se snižuje průtok krve do mozku, který rázem potřebuje méně kyslíku (podobně jako stromeček s vypnutými světly rázem potřebuje méně elektřiny).

Co dělat, aby váš mozek i paměť fungovaly co nejdéle a nejlépe?

Čas na „vyplachování“ mozku

Úbytek krve uvolní prostor pro mozkomíšní mok (čirá, bezbarvá tekutina, jež obklopuje mozek, vyživuje ho a chrání jej před infekcemi), který se v této chvíli místo krve dostane do prostoru mozku. Jakmile ale opět dojde k „zapnutí“ neuronů a krev se do mozku vrátí, znovu roztažené krevní cévy mozkomíšní mok vytlačí ven.

A teď to nejdůležitější. Mozkomíšní mok s sebou při tomto procesu z mozku odvádí pro tento orgán toxické látky. Mimo jiné i amyloidy beta, což jsou látky, jež se v mozku běžně a neustále shromažďují a jsou považovány za možného původce Alzheimerovy choroby. Laicky řečeno je tedy náš mozek během fáze hlubokého spánku skrz zcela unikátní proces zapínání/vypínání neuronů doslova „vyplachován“ mozkomíšním mokem, který zajišťuje jeho detoxikaci a odplavuje pryč toxiny. Zde je důležité znovu připomenout, že pouhé zdřímnutí po obědě ani kdykoli jindy vám žádnou mozkovou detoxikaci nepřinese.

S věkem se tento proces zkracuje

Mozek zároveň není tak specifického procesu ani náhodou schopen, zatímco jsme vzhůru a zavaluje ho hromada jiných aktivit. Proto evoluce zmíněné „vyplachování“ mozku posunula až na noc a až do fáze hlubokého spánku. Tehdy má mozek prakticky zcela volno, a může se tak věnovat své údržbě a čištění (podobně jako v hlubokém spánku regeneruje i zbytek těla).

Nyní už si tedy umíte živě představit, jak nedostatek spánku mozku znemožňuje tuto detoxikaci provádět, kvůli čemuž se nebezpečné toxické látky v mozku hromadí a mohou časem způsobit problémy. A na závěr ještě jedna věc. Věda už dnes také ví, že jak mozek postupně během lidského života stárne, dostává se během spánku do hluboké fáze stále méně a méně. To znamená, že pro stárnoucí mozek je stále obtížnější zbavovat se toxinů a roste pravděpodobnost, že jejich hromadění může způsobit zdravotní komplikace.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.