Zima vysušuje rty, ruce i tváře: 3 způsoby, jak si doma poradit s popraskanou kůží

Zima obecně nepatří mezi nejoblíbenější roční období. Nízké teploty zanechávají na lidech následky. Kromě nemocí můžeme bojovat i s vysušenou kůži, která leckdy praská až do krve a způsobuje bolest na hranici snesitelnosti. S tímto problémem si však můžete jednoduše poradit i doma a s minimem ingrediencí.

Na vysušenou pokožku se v lékárnách a drogeriích prodává celá řada přípravků. O těch skutečně účinných se ale nedá říct, že by stály pakatel. Mráz dává kůži v zimním období pořádně zabrat, a aby nevznikly bolestivé praskliny, je potřeba se o ni starat. Občas ale to nejlepší řešení nenaleznete v obchodě. Do kuchyně je cesta kratší.

Zelený čaj na tváře

Dermatologové z Brazilian Society of Dermatology ve své studii z roku 2017 prokázali, že zelený čaj jakožto zdroj antioxidantů může být efektivním pomocníkem v péči o pokožku a v léčení některých jejích onemocnění. Po jeho aplikování přímo na kůži navíc nehrozí, že by jakkoliv rozhodil její rovnováhu.

K domácímu vyléčení vysušené a červené kůže na tvářích postačí, pokud necháte 2 sáčky zeleného čaje vylouhovat v horké vodě. Aniž byste z nich následně vymačkali vodu, dáte je do misky a necháte je zchladnout v lednici. Sáčky si následně po dvě minuty poklepávejte po tvářích a pak se opláchněte.

Víte, jak správně uvařit čaj?

Domácí maska na ruce

Studie publikovaná v magazínu International Journal of Molecular Sciences prokázala, že nanášení rostlinných olejů na kůži může člověku přinést mnoho benefitů. Mezi ně patří například posilování kožní bariéry, hojení ran a redukce zánětlivých ložisek.

K vytvoření ideální masky na ruce stačí smíchat trochu rostlinného oleje podle vašeho výběru s dvěma lžícemi ovesných vloček. K zahuštění směsi poslouží banán v potřebném množství. Hmotu si naneste na ruce, nechte 10 minut působit a následně smyjte.

Balzám na rty z okurky

Okurky jsou z 96 procent tvořené vodou a jsou plné vitaminů a minerálů, které slouží jako antioxidanty. Aloe vera zase obsahuje protizánětlivé složky, které redukují otoky. Když tedy tyto dvě věci smícháte dohromady, mohou posloužit jako balzám na popraskané a bolavé rty.

Rozmixujte polovinu okurky a vyždímejte z ní veškerou vodu, jak jen zvládnete. Do okurky zamíchejte jednu velkou lžíci gelu z aloe vera. Balzám si dejte do malé nádobky a nanášejte ho na rty dvakrát denně.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.