Prima maminka

29. září 2017 06:00

Anna Kopečková

Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!

Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!

Jsou syté, plné zeleniny, bylinek a koření. Provoní vám celý být, zahřejí vás na těle i na duši, díky své pikantnosti povzbudí vaše smysly a co je hlavní – pochutnáte si. A taky nebudete muset v kuchyni trávit moc času, protože tyhle polévky budete mít hotové během půlhodinky.

Rychlá vietnamská polévka

Je sytá, ale nepřiberete po ní ani gram. Ideální večeře!

Co budete potřebovat:

• 3 hrnky kuřecího vývaru

• 2 hrnky vody

• 1 lžíci sirupu z agáve

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 1 lžíci sójové omáčky

• 2 balení nudlí shirataki (viz tip níže)

• 2 lžíce limetkové šťávy + několik měsíčků limetky na ozdobení

• sůl a čerstvě mletý pepř

• 250 g čerstvé hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky

• 1 lžičku sezamového oleje

• 1/2 hrnku nakrájené bazalky

• 1/4 hrnku nakrájeného koriandru

• 1/4 hrnku nasekané jarní cibulky

• 1 hrnek výhonků mungo

• omáčku Sriracha nebo podobnou ostrou omáčku na dochucení

1. V hrnci přiveďte k varu vývar s vodou, agáve sirupem, nastrouhaným zázvorem a sójovou omáčkou. Přidejte propláchnuté nudle a na mírném plameni je povařte 2 minuty. Přidejte limetkovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.

2. Nudle rozdělte pomocí dvou vidliček do misek nebo talířů, přidejte tenké plátky hovězí svíčkové a vše zalijte vařícím vývarem z hrnce. Každou porci pokapejte sezamovým olejem, posypte bazalkou, koriandrem, cibulkou a mungo výhonky a podávejte doplněné měsíčky limetky a pálivou omáčkou na dochucení.

Tip:

Těstoviny shirataki sice vypadají jako těstoviny, ale vlastně to žádné těstoviny nejsou. Vyrábějí se z kořene asijské zeleniny zvané konnyak. Neobsahují žádné sacharidy, tuky, jsou bez lepku a plné vlákniny. Pomáhají při snižování cholesterolu, regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí. I jejich příprava je jednodušší než u těstovin – stačí je opláchnout pod tekoucí vodou (prodávají se v nálevu) a dát na chvilku do vroucí vody.

Polévka z pečeného květáku s kari

Bude chutnat i těm, kteří jinak květák moc nemusí, protože když ho upečete, získá tahle zelenina mnohem lepší chuť.

Co budete potřebovat:

• 1 květák

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 1 cibuli

• 2–3 lžíce thajské červené kari pasty

• 1 lžičku strouhané citronové kůry

• 1/2 hrnku suchého bílého vína (lze vynechat)

• 1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru

• 1 plechovku kokosového mléka (asi 400 ml)

• 1/2 lžičky cukru

• 1 lžíci rýžového octa

• sůl a mletý pepř

• 1/4 hrnku nasekané zelené cibulky

• 1 lžíci nakrájené bazalky

• tenké proužky chilli papriček (nemusí být)

1. Květák rozeberte na růžičky, stonky nakrájejte na menší kousky, vše pokapejte asi 3 lžícemi oleje, promíchejte, rozložte na plech s papírem na pečení a dejte asi na 30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, až začnou lehce hnědnout (občas je promíchejte).

2. Nasekanou cibuli orestujte v hrnci na lžíci oleje, osolte, přidejte kari pastu a lžičku nastrouhané citronové kůry a promíchejte. Zvyšte plamen, přilijte víno a vařte za průběžného míchání, až se většina vína odpaří. Přidejte nakrájené pečené stonky květáku a asi polovinu květákových růžiček, vývar, kokosové mléko a cukr a za občasného zamíchání polévku krátce povařte.

3. Polévku dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek nebo talířů, přidejte zbytek pečených květákových růžiček a každou porci posypte bazalkou, cibulkou a případně i chilli papričkami.

Pikantní rajčatová polévka s cizrnou

Je neuvěřitelně jednoduchá, sytá, ale přitom zdravá. Zahřeje vás a když vydržíte, nejlépe chutná až druhý den, když se hezky rozleží.

Co budete potřebovat:

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 cibuli šalotku

• 3–4 stroužky česneku

• kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)

• sůl a mletý pepř

• 1 čerstvou červenou chilli papričku

• 1 lžičku kurkumy

• 1 lžičku římského kmínu

• 3–4 tobolky kardamomu

• nastrouhanou kůru z 1 limetky nebo citronu

• 1 plechovku sekaných loupaných rajčat

• 250 ml kokosového mléka

• 1 plechovku cizrny (400 g)

• nasekanou zelenou petrželku na posypání

1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor, osolte, opepřete a chvíli restujte, až cibule začne lehce hnědnout. Přidejte semínek zbavenou a nasekanou chilli papričku a znovu chvíli restujte. Pak vmíchejte kurkumu, kmín, kardamom, limetkovou kůru a rajčata z konzervy a povařte 3–4 minuty.

2. Přilijte kokosové mléko a povařte další 4 minuty. Vmíchejte odkapanou cizrnu a vařte ještě 3 minuty.

3. Hotovou polévku posypte nasekanou petrželkou a podávejte ji horkou.

Vegetariánské pho

Proslavené asijské polévky z voňavých vývarů jsou hitem posledních let i na našem kontinentě. V téhle sice chybí maso, ale chuť, vůně a exotické kouzlo určitě ne.

Co budete potřebovat:

Na aromatický vývar:

• 1 l zeleninového vývaru

• 1 l vody

• 1 hrnek sušených hub šitaké

• 3 velké šalotky, oloupané a nakrájené na jemné plátky

• 10 stroužků česneku, oloupaných a nakrájených na plátky

• kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky

• 6 lžic světlé sójové omáčky

• 2 lžíce rýžového octa

• 3 badyány

• 3 svitky skořice

• 1 hrst stonků a lístků bazalky

• 1 hrst stonků a lístků koriandru

Na dokončení:

• 1 balení rýžových nudlí

• 2 hrnky jemně pokrájeného zelí nebo kapusty

• 2 hrnky sójových nebo fazolových klíčků

• 1/2 hrnku nakrájené jarní cibulky

• 1/2 hrnku natrhané thajské bazalky

• 1/2 hrnku natrhaného koriandru

• 1 limetku

1. Přísady na vývar dejte do velkého hrnce, uveďte do varu a na mírném varu pak vařte 1 a 1/2 hodiny. Vývar pak přeceďte přes jemné síto, aby byl hodně čirý.

2. Nudle připravte podle návodu na obalu, rozdělte je do misek spolu s nakrájeným zelím, zalijte vývarem, posypte klíčky, listy bazalky a koriandru a podávejte s dílky limetky na zakapání.

Foodstyling: Marek Všetečka

Sdílejte článek
Štítky polévka vývar bazalka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.