reklama

Avokádo: 18 chutných způsobů, jak si ho zamilovat

Jde to naslano i nasladko Foto:
Jde to naslano i nasladko
Foto: Thinkstock profimedia.cz pinterest.com

Možná jste mu také ještě nepřišli na chuť. Možná, že právě teď s námi objevíte i další dimenzi vaření s avokádem.

Důvodem, proč je dobré si alespoň občas tohle ovoce dát, je fakt, že je jednou z nejzdravějších potravin naší planety. Obsahuje 20 vitamínů a minerálů, také poměrně hodně tuků, ale velmi zdravých, takže je vhodné i při hubnutí (v přiměřeném množství). Právem je tedy považováno za superpotravinu. Spousta lidí, kteří se snaží žít zdravě, si ho zamilovala, protože, ač se to možná na první pohled nezdá, má velmi široké použití. Díky jeho nepříliš výrazné chuti ho můžete využít do slaných i sladkých jídel, dát si ho k snídani, svačině, obědu nebo večeři.

Přes to všechno je avokádo u nás stále ještě nedoceněné. Někdo mu nepřišel na chuť, někdo neví, co by z něj udělal dobrého. Možná by vás ani nenapadlo, kolik dobrot se dá z avokáda připravit. Jestli vám nechutná syrové, možná mu přijdete na chuť v nějakém sladkém moučníku. Zkuste a uvidíte. Možná objevíte dosud nepoznané. A navíc vás může hřát dobrý pocit, že jíte o kapku zdravěji.

Jak vybrat to správné

Abyste avokádu přišli na chuť, musíte vybrat zralé plody. Ty jsou na pohmat lehce měkké. Pokud koupíte nedozrálé, tvrdé avokádo, nechte ho při pokojové teplotě pár dní dojít. Dobré není ani přezrálé avokádo. To poznáte snadno. Jednak je dost měkké, stopka jde snadno odstranit a je pod ní tmavě hnědý důlek (u správně zralého avokáda by měl být světlý. Je potřeba také říct, že avokádo na vzduchu oxiduje, takže pokud ho rozkrojíte či z něj uděláte třeba pomazánku, kterou chcete chvíli skladovat, nebo bude stát delší dobu na stole, musíte dužinu zakapat citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Teď už víte všechno, takže si jen stačí vybrat, na co máte chuť. Kromě následujících receptů najdete inspiraci i v novém vydání časopisu Prima FRESH, které vychází už 18. listopadu a potěší určitě nejen milovníky avokáda, ale i všechny, které baví kulinářské přípravy na Vánoce.

Článek

Vánoční hostina s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Je to přesně rok, kdy jsme pro vás připravovali první číslo časopisu Prima Fresh a doufali, že vás osloví a najdete v něm inspiraci pro každodenní vaření i slavnostní...

Toasty s avokádem

thebittenword com Foto:

                                                                                                           Foto: thebittenword.com

Co budete potřebovat:

• 2 plátky celozrnného chleba

• 1 zralé avokádo

• 2 lžíce olivového oleje

• sůl

• nahrubo drcený červený pepř

• 2 lžíce nasekaných pistácií (nemusí být)

 

1. Plátky chleba opečte nasucho v toasteru nebo troubě.

2. Avokádo podélně rozkrojte, vyjměte pecku a dužninu vydlabejte lžící. Na každý toast položte půlku avokáda a rozmačkejte ho vidličkou, mělo by to jít lehce.

3. Lehce pokapejte olivovým olejem a posypte solí, pepřem a případně pistáciemi.

 

Pětiminutová avokádová hrnková buchta

notey com Foto:                                                                                                                        Foto: notey com

Co budete potřebovat:

• 2 lžíce rozmačkaného avokáda (viz poznámka níže)

• 4 lžíce polohrubé mouky

• 3 lžíce krupicového cukru

• 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

• 2 a 1/2 lžíce mléka

• 1/2 lžíce rostlinného oleje

 

1. Všechny přísady smíchejte a naplňte jimi vhodný hrnek (ideální je hrnek o objemu asi 250 ml, ale může být i větší).

2. Hrnek dejte do mikrovlnky a zapněte ji na plný výkon asi na 80 vteřin (doba se může lišit podle výkonu trouby). Pokud nechcete používat mikrovlnku, naplňte těsto do vymazané vhodné nádobky a upečte klasicky v troubě vyhřáté na 180 °C (trvá to asi 15–20 minut)

Poznámka: Dvě rozmačkané lžíce avokáda nejsou to samé, jako dvě lžíce vydlabané dužiny. Nejdříve je potřeba dužinu vydlabat, rozmačkat ji a teprve pak odměřit potřebné množství, protože nerozmačkané dužiny potřebujete větší množství. Na dvě lžíce rozmačkané dužiny by vám měla stačit přibližně půlka avokáda, ale záleží na velikosti plodu. Dbejte na to, abyste všechnu dužinu opravdu důkladně rozmačkali a nezbyly v ní ani malé kousky.

 

Těstoviny s rozmarýnem, uzenou šunkou a avokádem

profimedia-0232467120 Foto:

                                                                                                                    Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 200 g suchých těstovin – spaghetti, linguine, tagliatelle

• 1 lžičku olivového oleje

• 2 cibule šalotky nasekané najemno

• 1 lžičku čerstvého rozmarýnu nasekaného najemno

• 100 g uzené šunky nakrájené na nudličky

• 1 avokádo zbavené pecky a slupky a nakrájené na kostky

• nastrouhanou kůru z 1/2 citronu

• 2 lžíce crème fraîche

 

1. Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě tak, aby byly al dente, tedy na skus. Nechte je v cedníku úplně odkapat.

2. V malé pánvi rozehřejte olej a šalotku v něm restujte asi 5 minut, dokud nebude měkká. Vmíchejte rozmarýn a vařte další 1–2 minuty. Vmíchejte všechny ostatní ingredience.

3. Velmi jemně prohřejte, případně dochuťte solí a pepřem. Potom vmíchejte odkapané těstoviny a hned podávejte.

 

Salát s quinoou a avokádem

Salát s quinoou a avokádem Foto:

                                                                                                                      Foto: Michal Šajmir

Klikněte si pro recept: Salát s quinoou a avokádem


Ranní vejce se slaninou pečená v avokádu

whiteonricecouple com Foto:

                                                                                                         Foto: whiteonricecouple com

Co budete potřebovat:

• 1 avokádo

• 2 menší vejce

• sůl a čerstvě mletý pepř

• 2 plátky anglické slaniny opražené na suché pánvi dokřupava

• 2 nasucho opečené plátky toastového chleba

 

1. Avokádo podélně rozkrojte, vyjměte pecku a dužinu lehce vydlabejte tak, aby v obou půlkách vznikly důlky, do kterých se vejde vejce. Půlky avokáda pak položte do jedné nebo dvou zapékacích mističek tak, aby byly stabilní a nenakláněly se na stranu.

2. Do každé půlky rozklepněte jedno vejce, osolte ho a opepřete a dejte asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 215 °C (doba pečení závisí na velikosti avokáda i vajec).

3. Avokádové mističky vyndejte z trouby a každou půlku posypte na kousky rozlámanou opraženou slaninou. Podávejte s tousty, na které si avokádo s vejci rozetřete, a solí a pepřem na dochucení.

 

Nesmíme samozřejmě zapomenout ani známé a oblíbené guacamole. Ukážeme vám, že se dá udělat i velmi originálně:

Článek

Guacamole 6x jinak Foto:

Guacamole 6x jinak: Naslano i nasladko!

Tradiční mexická omáčka guacamole se dá udělat v mnoha obměnách. My vám jich pár ukážeme, včetně sladké varianty.

Pořád jsme vás nepřesvědčili, abyste avokádo ochutnali? Dejte mu ještě šanci. Vychutnat si ho můžete i jinak:

 

A pak je tu ještě pecka. Tu můžete samozřejmě vyhodit, ale taky si z ní můžete vypěstovat moc hezkou (a docela velkou) pokojovku. Nám se podařilo vypěstovat rostlinku i tak, že jsme jednoduše zahrabali pecku do země a zalévali. Asi jsme měli štěstí. Spolehlivější způsob je tento:

c3c86ad03c905ad1f309889af917a8da Foto:

 

 

Do pecky zapíchněte tři nebo čtyři párátka a dejte do sklenice s vodou jako na obrázku.

Dolévejte vodu, aby byla spodní třetina až půlka pecky stále ponořená. Neztrácejte trpělivost, trvá to i pár týdnů, než pecka praskne a pustí kořínek.

Pak ji zasaďte a sledujte, jak se objevuje rostlinka s krásnými zelenými listy.


Horoskopy 2017

reklama

reklama