reklama

Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!

Vyneste se do čokoládového nebe Foto:
Vyneste se do čokoládového nebe
Foto: Yummy Image a L. A. CREATIVE FOOD

Jen máloco dokáže tak skvěle udělat Vánoce ještě sladší, než hříšně sladká čokoláda!

Stačí vyslovit její jméno a každý si bezděčně olízne rty a rozzáří se mu oči.  Čokoláda je něco víc, než jen skvělá sladkost. Je to dokonalost sama. Dá se bez ní sice žít, ale s čokoládou je přeci jen život o trochu sladší a příjemnější.

Ukážeme vám, jak si z čokolády vytvořit doslova božské cukroví. Stačí si pak dát jeden kousek do úst, nechat ho pomalu rozplynout na jazyku a pak ještě pomaleji a s velkou chutí polknout. Pak pochopíte, proč botanický název kakaovníku, z něhož čokoláda pochází, zní v překladu „pokrm bohů". 

 

Čokoládové sirky

2 Foto:

                                                                                                                 Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 150 g hladké mouky

• 25 g kvalitního kakaa

• špetku soli

• 115 g změklého másla

• 120 g cukru

• 1 vejce

• hladkou mouku na vál

Na ozdobení:

• 300 g tmavé čokoládové polevy

• 50 g bílé čokoládové polevy

 

1. Hladkou mouku prosejte do mísy a promíchejte s kakaem a solí. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem na hladký krém a vmíchejte do něj vejce a pak po částech moučnou směs. Připravené těsto nechte odležet asi hodinu v chladu.

2. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a nakrájejte ho na malé tyčky (sirky). Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

3. Upečené sirky nechte vychladnout, pak je celé namočte v rozehřáté tmavé čokoládové polevě, nechte odkapat (nejlépe na kovové mřížce) a pak ztuhnout na rovné podložce pokryté papírem na pečení. Nakonec špičky sirek namočte do rozehřáté bílé polevy a nechte zatuhnout.

 

Kapučíno košíčky

1 Foto:

                                                                                                                  Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 60 g moučkového cukru

v 2 žloutky

• 1 lžičku instantní kávy rozmíchané s 1 lžičkou vody

• 140 g změklého másla

• 220 g hladké mouky

• špetku soli

• 1/2 lžičky mleté skořice

• máslo na vymazání formiček

Na náplň:

• 150 g rozpuštěné hořké čokolády

• 50 ml smetany ke šlehání

• 20 g medu

• 30 g moučkového cukru

• 2 lžičky instantní kávy

• 10 g másla

Na pěnu:

• 1/2 bílku

• 50 g moučkového cukru

 

1. Cukr vyšlehejte se žloutky a kávou, přidejte máslo, mouku, sůl a skořici a vypracujte hladké těsto. Lehce vymazané formičky na košíčky naplňte tenkou vrstvou těsta a upečte dozlatova př 175 °C. Košíčky hned vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

2. Rozpuštěnou hořkou čokoládu smíchejte s horkou smetanou, medem, cukrem a kávou rozmíchanou v 25 ml vody a nakonec vmíchejte změklé máslo. Z bílku a cukru vymíchejtee vařečkou hustou pěnu a naplňte ji do kornoutku.

3. Náplň nastříkejte pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou do košíčků a když trochu zatuhne, doplňte košíčky bílkovou pěnou.

 

Pepřová čokoládová kolečka

Pepřová čokoládová kolečka  Foto:

                                                                                                    Foto: L. A. CREATIVE FOOD

Co budete potřebovat:

• 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
• 3/4 hrnku holandského kakaa
• 1/4 lžičky hrubé soli
• 1/4 lžičky mletého nebo drceného pepře + na poprášení
• 1 lžíci + 1 lžičku kvalitní granulované kávy espreso
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 3/4 hrnku změklého másla
• 1 hrnek krupicového cukru
• 1 velké vejce
• 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
• krystalový cukr na obalení

 

1. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, sůl, pepř, kávu a skořici. Máslo a krupicový cukr utřete nejlépe elektrickými metlami do pěny, asi 3 minuty. Zatřete vejce a vanilku a snižte rychlost metel. Zašlehejte moučnou směs, jen aby se spojila.

2.Vzniklé těsto vyklopte na kus pečícího papíru, vytvořte váleček a zabalený v papíru ho dejte alespoň na 1 hodinu, nejlépe přes noc, do ledničky.

3. Těsto vybalte z papíru a nechte ho trochu zvláčnět, asi 5 minut. Obalte ho v krystalovém cukru, rozkrájejte na kolečka, rozložte je na plech vyložený papírem a posypte pepřem. Dejte je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 10 minut, až kolečka zpevní a ve středu budou na tlak prstu klást mírný odpor. Přesuňte je na mřížku a nechte vychladnout.

PRIMA TIP: Způsob krájení vychlazeného těsta z válečku je typický pro americké sušenky a cookies – ostatně vyzkoušet můžete tuhle praktickou metodu u jakéhokoliv křehkého těsta, ušetříte si práci s vyvalováním a vykrajováním.

 

Kdyby vám při vánočním sladkém pečení docházely síly, vyzkoušejte dokonalý životabudič - horkou aztéckou čokoládu. Je krásně voňavá, krémová a sladkou si ji uděláte přesně tak, jak chcete:

Pravá Peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda

Bílé plus_4 Foto:

                                                                                                                  Foto: bileplus.eu

Co budete potřebovat:

• 150 ml mléka

• 80 ml sladké smetany 30%

• 20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah kakaa 70%)

• 2 hřebíčky

• 2 tobolky kardamomu

• půl hvězdičky badyánu

• cukr dle chuti

 

1. Mléko se smetanou a s kořením přiveďte k varu a pozvolna vařte asi 5 minut. Odstavte z ohně, odstraňte koření, přisypte nalámanou hořkou čokoládu a za občasného míchání ji nechte rozpustit. Už nevařte, čokoláda by se mohla spálit a „zhrudkovatět“.

2. Před podáváním ochuťte čokoládu cukrem a nápoj vyšlehejte ponorným mixérem.

PRIMA TIP: K horké čokoládě jsou vynikající i domácí croissanty.

 

A tady je další nášup cukroví:

Recept

Ořechové truffles se slanou čokoládou a ořechy Foto:

Čokoládové truffles se slanou čokoládou a ořechy

Čokoládové kuličky jsou hodně vděčné cukroví. Jsou rychlé a jednoduché a chutnají výborně. Je nepřeberné množství receptů, jak je lze připravit. Vyzkoušejte neodolatelnou...

Recept

Super čokoládové cookies Foto:

Super čokoládové cookies

Vláčné čokoládové sušenky jsou absolutně neodolatelné. Zvlášť pokud se vám podaří sehnat čočky z burákového másla, které jim dodají švih. A pokud ne, použijte třeba kousky...

Recept

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky  Foto:

Čokoládové rohlíčky babičky Jiřinky

Babiččiny čokoládové rohlíčky. Už leta nejoblíbenější cukroví moje a většiny rodinných známých, které ostatní vánoční cukrátka zastiňovalo. Vždy jsme rohlíčků dělali s...

Recept

Čokoládovo-kávové pusinky Foto:

Čokoládovo-kávové pusinky

Pusinky a horká čokoláda jsou ideální společníci za dlouhých zimních večerů. Čokoláda a káva v pusinkách spolu tvoří téměř dokonalou harmonii. K tomu kořeněná horká...

Spoustu vánoční inspirace najdete i v novém magazínu Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Vánoční hostina s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Je to přesně rok, kdy jsme pro vás připravovali první číslo časopisu Prima Fresh a doufali, že vás osloví a najdete v něm inspiraci pro každodenní vaření i slavnostní...


Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Mňam! Foto:

Vanilkové rohlíčky 5x jinak: Které si letos upečete?

Zná je každý a patří k nejoblíbenějším vánočním kouskům. A taky se dají udělat různě.

Článek

Nepeče se a je plné zdravých ingrediencí Foto:

Raw vánoční cukroví: Je lepší, než si myslíte

Je zdravější než to klasické, ale o nic méně chutné. A navíc ušetříte za energii, protože se nepeče.

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama