reklama

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

Jsou to vlastně obyčejné pečené brambory, kterým se říká Hasselback (název dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly). Vtip je v tom, že do nich uděláte zářezy, díky kterým se brambory lépe propečou uvnitř a budou křupavější. A je tu ještě jedna skvělá věc – do těch zářezů můžete dát spoustu dalších dobrot. My vám ukážeme několik různých variant. 

Hlavní věc, kterou na začátku musíte udělat, jsou ony zářezy. Brambory důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (neloupejte je) a osušte. Do každé pak udělejte hluboké zářezy v 3mm rozestupech (pozor, ať bramboru úplně nerozkrojíte). Můžete si pomoci tak, že bramboru položíte mezi dvě vařečky nebo čínské jídelní hůlky. Nůž se o ně při krájení zarazí a nedostane se až dolů.

Takže brambory máte připravené. Stačí si vybrat, čím je vylepšíte:

brambory s čedarem a slaninou 1 Foto:
Zdroj: tablespoon.com
Brambory s čedarem a slaninou

Co budete potřebovat:

• 6 středních brambor

• 1 utřený stroužek česneku

•  asi 80 g másla

• sůl a mletý pepř

• 6 plátků slaniny

• 220 g plátků čedaru

• 1/2 kelímku zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu

• 4 jarní cibulky

 

1. Nakrojené brambory rozložte na plech s papírem na pečení, opatrně mezi zářezy vetřete česnek a do každé brambory vmáčkněte několik malých plátků másla (stačí do každého třetího zářezu). Pak brambory dobře osolte a případně opepřete, dejte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, dokud nejsou měkké a na povrchu křupavé.

2. Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a opražte ji na pánvi dokřupava. Vysypte ji na papírovou utěrku a odsajte z ní přebytečný tuk.

3. Plátky sýru nakrájejte na čtverečky. Brambory vyndejte z trouby a do každého druhého zářezu zasuňte čtvereček sýru. Sýr, který vám zbude, nakrájejte na nudličky, nasypte ho na brambory, přidejte polovinu opražené slaniny a brambory dejte ještě asi na 5 minut do trouby, až se sýr roztaví.

4. Smetanu nebo jogurt podle chuti osolte a opepřete, rozdělte na horké brambory, posypte je zbylou slaninou a nakrájenou cibulkou a ihned podávejte.

 

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama