reklama

Upeč se mi, bábovičko!

Nemáte chuť? Foto:
Nemáte chuť?
Foto: Yummy Image

I když se pečou v typické formě s komínkem uprostřed, rozhodně nemusí pokaždé vypadat a chutnat stejně.

 

Forma na bábovku bývá samozřejmostí v každé dobře vybavené kuchyni. Nebo minimálně tam, kde mají rádi moučníky z kynutého nebo třeného těsta, protože z nich se pečou bábovky nejčastěji. Nepochybujeme o tom, že i vy máte svůj osvědčený recept na tento oblíbený moučník s typickým otvorem uprostřed. My vám repertoár pomůžeme trochu rozšířit o pár sladkých a jednu slanou voňavou verzi.

 

Na začátek pár užitečných rad:

* Při pečení bábovky je důležité, aby forma, pokud není silikonová, byla dokonale, v každém koutku vymazaná a vysypaná. Je také dobré nahrnout syrové těsto co nejvíce k obvodovým stěnám, protože při pečení nejvíce nabývá uprostřed formy.

* Ideální je upečenou bábovku vyklopit na mřížku, aby se chladila i zespoda. Pokud nejde vyklopit z formy, překryjte obrácenou formu utěrkou namočenou ve studené vodě a chvíli počkejte.

* Že je bábovka dobře propečená, zjistíte, když zapíchnete špejli do těsta poblíž středu. Když zůstane špejle po vytažení suchá, je bábovka hotová.

Bábovka s “lesním ovocem”

babovka-s-lesnim-ovocem_033ok-9 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1,8 dl podmáslí

• 1 velké vejce

• 1 citron

• 1,6 dl slunečnicového oleje

• 350 g polohrubé mouky

• 150 g cukru

• 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

• špetku jedlé sody a špetku soli

• máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• 1/2 balíčku bonbónů “Jahůdky”

Na ozdobení:

• želé bonbóny (maliny a ostružiny a zelené “špagety”)

1. V míse našlehejte podmáslí s vejcem, lžící citronové šťávy a olejem. Ve druhé míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Přilijte tekutou směs a vše promíchejte jen tak, aby se obě směsi spojily.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy, jejíž dno jste ještě vyložili papírem na pečení. Povrch těsta posypte jahůdkami, formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.

3. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy. Na vrchu ji ozdobte stočenými želé špagetami, na které položte želé maliny a ostružiny. Před podáváním bábovku můžete podle chuti ještě pocukrovat.

 

Mrkvová s polevou

mrkvova-babovka-s-plevou_024ok-13 Foto:

Co budete potřebovat:

• 450 g polohrubé mouky

• 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

• 250 g cukru

• špetku soli

• špetku mletého hřebíčku a muškátového květu

• 1 lžičku jemně nakrájené kandované pomerančové kůry a mleté skořice

• 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

• 250 g strouhané mrkve

• 4 žloutky

• 3 bílky

• 180 g másla

• máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na dokončení:

• 40 g marcipánu

• oranžové a zelené potravinářské barvivo

• 3 lžíce moučkového cukru

• 1 bílek

1. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přimíchejte cukr, sůl, koření a pomerančovou a citronovou kůru.

2. Do druhé mísy nasypte nastrouhanou mrkev, přimíchejte žloutky a bílky, moučnou směs a rozpuštěné zchladlé máslo a promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi 50 minut při 170 °C.

3. Marcipán rozdělte na třetiny, dvě z nich propracujte s troškou oranžového barviva (pokud je sypké, rozmíchejte ho předem v několika kapkách vody) a zbytek stejným způsobem obarvěte zeleným barvivem. Z obarveného marcipánu pak vymodelujte malé mrkvičky.

4. Upečenou bábovku nechte krátce zchladnout a pak ji vyklopte. Z bílku a prosátého moučkového cukru umíchejte hladkou hustou polevu, nalijte ji na vršek bábovky a částečně ji nechte stéct. Když poleva začne tuhnout, ozdobte bábovku mrkvičkami z marcipánu a polevu nechte zaschnout.

 

Slaná provensálská

slana-provensalska-babovka _023ok-14 Foto:

Co budete potřebovat:

• 1 malou cuketu

• 1/2 lilku

• 1/2 červené a 1/2 žluté papriky

• 0,5 dl olivového oleje

• 100 g oliv plněných papričkou

• 1 lžičku nasekaného čerstvého tymiánu

• 1/2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu

• 2 stroužky česneku

• 6 housek

• 100 g polohrubé mouky

• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

• 4 vejce

• 1 dl smetany

• 1 lžíci strouhaného parmazánu

• sůl

• máslo na vymazání a strouhanku na vysypání formy

1. Všechnu zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm lilek. Přidejte papriku, krátce opečte, přidejte cuketu, olivy, bylinky a nasekané stroužky česneku, promíchejte a krátce prohřejte.

2. Housky nakrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Přidejte mouku, prášek do pečiva, vejce, smetanu, orestovanou zeleninu a parmazán, opatrně promíchejte a podle chuti přisolte.

3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečenou bábovku nechte trochu zchladnout a pak ji opatrně vyklopte z formy. Jako doplněk k bábovce můžete podávat studenou jogurtovou omáčku s bylinkami.

 

Jogurtová zebra

jogurtova-babovka-zebra_024ok-4 Foto:

Co budete potřebovat:

• 300 g polohrubé mouky

• 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

• 200 g cukru

• 3 vejce

• 2,5 dl bílého jogurtu

• špetku soli

• 70 g másla

• 2 lžíce kakaa

• máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na dokončení:

• 80 g tmavé polevy

• 80 g bílé polevy

• 1 krabičku lentilek

1. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přimíchejte cukr, vejce, jogurt, sůl a rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné přimíchejte kakao a vymazanou a vysypanou bábovkovou formu střídavě naplňte oběma částmi těsta. Vložte ji do trouby vyhřáté na 165 °C a pečte asi 50 minut.

2. Upečenou bábovku nechte trochu zchladnout, pak ji opatrně vyklopte a po vychladnutí ji přelijte střídavě bílou a tmavou rozehřátou polevou. Když začne poleva trochu tuhnout, ozdobte bábovku ještě lentilkami a polevu nechte zcela zaschnout. 

Foto: Yummy Image

Mohlo by vás taky zajímat:

Recept

Lehká limetková bábovka z lískových oříšků Foto:

Lehká limetková bábovka z lískových oříšků

Tahle bábovka je lehká jako vánek, osvěžující díky limetkám a politá slaďoučkovou cukrovou polevou.

 

Článek

Tomuhle neodoláte! Foto:

Dopnete rifle? Dejte si trifle!

Trifle je tradiční staroanglický dezert, který se většinou podává ve velké skleněné míse, aby vynikly jednotlivé vrstvy. Můžete ho ale podávat i ve skleničkách, aby každý...

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

 

 


Horoskopy 2017

reklama

reklama