Staročeské vánoční tradice: Víte, jak se pekl vrkoč nebo k čemu sloužil polaz?
Vánoce jsou vrcholem rodinného roku. Právě tady a teď se rodí ty nejdůležitější rodinné tradice, které pak vaše děti předají další generaci. Zastavte se trochu v tom předvánočním shonu, vyrobte si společně s dětmi něco hezkého a povídejte si při tom o vánočních zvycích. Nepotřebujete k tomu nic nákladného. I naši předkové využívali k pečení cukroví nebo k výrobě dekorací to, co měli doma. Zkuste si upéct krásný vrkoč a ti trpělivější mohou zkusit vyro
Tuto ozdobu Vánoc si můžete o slunovratu zavěsit ke stropu nad stůl. Polaz představuje slunce a symbolizuje přání hojnosti, zdraví a připomíná oslavu starého pohanského svátku.
Zvláštní jméno polaz vzniklo ze slovanského slova polazník – koledník, polazit – chodit po koledě. Zavěšený polaz představuje zářivé a životadárné slunce, které opět začne od 21. prosince, kdy je zimní slunovrat, nabývat na síle. Dny se začnou prodlužovat a noci zkracovat. Je symbolem života, naděje a světla, které se opět navrací do domovů.
Polaz připomíná dárek, který dostávaly děti k Mikuláši – ježka – kulaté jablíčko, do kterého se napíchaly zelené větvičky, špejle se sušeným ovocem, napučelým hráškem a ořechy.
Možná taky tímto způsobem vyrábíte vánoční svícínky. Do jablka zapícháte párátka s rozinkami a křížalami a dozdobíte je smrkovými větvičkami. A možná ani netušíte, že pak na stole máte symbol slunce a plodnosti.
Jak si polaz doma vytvořit?
Kulatým základem bývalo jablko, brambora nebo těsto. Můžete využít ale i pomeranč, grep, mechovou nebo polystyrenovou kouli, kterou potáhnete látkou. Nejprve si udělejte dírku skrz kouli. Protáhněte jí provázek a na spodní části ho zakončete korálkem nebo mašlí. Na horní části nechte očko na zavěšení. Špejle si nastříhejte na půlky a navlékejte na ně dekorace. Jaké použijete, záleží na vás. Třeba sušenou kůru z pomerančů, mandarinek, kterou jste si ještě čerstvou vykrájeli malými vykrajovátky. Na ozdobu použijte i kousky látek, sušené ovoce, oříšky nebo popcorn. Polaz vyžaduje trochu trpělivosti. Zapojte do jeho přípravy i děti a při výrobě si můžete povídat o tradicích.
Zkuste i staročeský vrkoč
Vrkoč dostávaly děti k Mikuláši, býval častým doprovodem slavností našich předků, například jako odměna pro nejlepší přadlenu na slavnosti k zakončení přástek. V některých krajích děvčata pekla a zdobila vrkoč pro svého tanečníka na masopustní zábavu. A vy si ho můžete vyrobit i na Vánoce jako krásnou dekoraci nebo ho někomu dát jako dárek.
Základem vrkoče je věneček ze tří copů upečený z jemného kynutého těsta: ze stejného, z jakého se peče vánočka (na velkou vánočku z devíti dílů budete ale potřebovat zhruba dvojnásobné množství).
Na „věneček“ vrkoče:
- 200 ml vlažného mléka
- 125 g rozpuštěného másla
- 30 g čerstvého droždí
- 2 lžíce třtinového cukru
- troška soli
- 2 žloutky do těsta (plus 1 další na pomazání)
- 120 g vanilkového moučkového cukru
- kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 450 g polohrubé pšeničné mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- hrst oloupaných krájených mandlí na posypání
Na ozdobení vrkoče:
- asi 4 dlouhé špejle a asi 10 přepůlených špejlí
- oblíbené sušené ovoce (meruňky, švestky, jablečné křížaly, brusinky, rozinky)
- 1 menší čerstvé jablíčko
- látková mašličku
1. Z uvedených surovin na věneček vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Vykynuté těsto rozdělte na tři díly, umotejte z každého z nich dlouhého „hada“ a upleťte klasický jednoduchý cop. Ten pak smotejte do kulatého věnečku, celý jej potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte nasekanými mandlemi a ještě jednou zlehka potřete zbývajícím žloutkem.
3. Nechte připravený vrkoč ještě 20 minut dokynout na plechu v pokojové teplotě a předehřejte si zatím troubu na 160 °C. Pak vrkoč pečte asi 50 minut – ke konci kontrolujte nejlépe špejlí, jestli už je hotový (po zapíchnutí musí vyjít suchá).
4. Zatímco se vrkoč peče, připravte si ozdoby. Na špejle napíchejte směs drobnějšího sušeného ovoce – bude to bavit i děti, množství a rozložení ovoce záleží na vás. Takto nazdobené kratší špejle napíchejte seshora do jablíčka, do spodní části jablíčka pak ty dlouhé (počet špejlí můžete upravit, aby vše dobře drželo).
5. Upečený základ vrkoče nechte nejprve vychladnout, pak ho doplňte „stříškou“ z nazdobeného jablíčka a dotvořte celé dílo třeba ještě mašličkou. Věneček můžete ozdobit ještě perníčky, větvičkou z jehličí… zkrátka vánoční paráda a dárek v jednom!
Zdroj: Tradinář (Smart Press)