Celebrity

30. srpna 2024 13:41

Tomáš Durčák

Chladné setkání princů Williama a Harryho na pohřbu strýce. Neřekli si ani slovo

Rozhádaní britští princové William a Harry se po nějaké době opět osobně setkali. Stalo se tak na pohřbu jejich strýce lorda Fellowese, který zemřel ve věku 82 let. Poslední rozloučení s manželem lady Jane, sestry jejich tragicky zesnulé matky lady Diany, tak nabídlo příležitost, aby spolu konečně promluvili. Dle očitých svědků však šlo o velmi chladné setkání, které zlepšení ani nenaznačilo.

Princ William a jeho mladší bratr princ Harry měli nyní další možnost osobně se setkat a prohodit spolu aspoň pár slov. Bohužel se tak stalo při smuteční příležitosti – oba se totiž zúčastnili pohřbu lorda Fellowese, svého strýce a manžela sestry jejich matky. Poslední rozloučení se navíc odehrálo krátce před výročím 27 let od tragické smrti jejich matky Diany, které připadá na sobotu 31. srpna.

Čtěte také: Tajný dopis královny Alžběty II. unikl na veřejnost. Zpochybňuje přesvědčení o Harrym a Meghan

Ani odchod blízkého příbuzného, ani skutečnost, že si oba brzy připomenou již bezmála tři dekády od nejhoršího dne svých dosavadních životů, však v jejich chladném vztahu podle všeho nic nezměnilo. „Dorazili velmi diskrétně. Byli tam oba, William i Harry, ale neviděli jsme, že by spolu promluvili jediné slovo. Naopak se od sebe celou dobu drželi dál,“ popsal anonymní účastník pohřbu britskému deníku The Sun.

Harry podle všeho původně neplánoval na pohřeb dorazit, ale nakonec si to rozmyslel a na otočku přiletěl z USA. Ihned po obřadu se však měl opět doslova „vypařit“ a odletět zpět domů za oceán. Lord Fellowes byl oběma princům nepochybně blízkým nejen jako strýc. Do královské rodiny se přiženil v roce 1977, když si vzal sestru Diany lady Jane Spencer.

Čtěte také: Na usmíření královské rodiny je příliš pozdě, říká expertka. Harry o něj podle ní nemá zájem

V letech 1990 až 1999 pak působil jako soukromý tajemník královny Alžběty a stal se jedním z jejích nejvěrnějších poradců. Spolehnout se na něj mohla zejména v těžkých časech, jakým byl i rok 1997, kdy při tragické autonehodě zemřela první manželka jejího nejstaršího syna a dnešního krále princezna Diana. Ze své role tak téměř jistě dohlížel i na to, jak se se ztrátou milované matky vypořádávají oba jeho synovci.

Roztržka mezi nástupcem trůnu princem Williamem a jeho mladším bratrem Harrym sahá až na konec roku 2022. Tehdy se Harry jen pár měsíců poté, co měla pohřeb jeho babička, královna Alžběta II., rozhodl publikovat svou kontroverzní knihu Náhradník, v níž mimo jiné napsal, že jej měl starší bratr fyzicky napadnout. Zveřejnil také několik dalších soukromých informací z nitra monarchie, čímž ji veřejně poškodil.

Čtěte také: Žebříček popularity královské rodiny: Kate je na vrcholu, Meghan se propadá na samé dno

A byť Buckinghamský palác ani jeho otec, král Karel III., celou věc veřejně nijak nekomentovali, interně prince Harryho chtě nechtě museli odepsat a zajistit, aby se už k žádným dalším citlivým informacím nemohl dostat. Princ William si však na rozdíl od svého otce celou záležitost vzal velmi osobně a zřejmě šlo o poslední kapku poté, co před tím Harry a Meghan vyprali špinavé prádlo monarchie jak v otevřeném interview s Oprah, tak ve svém dokumentu pro Netflix.

Dle dostupných informací tak spolu William a Harry naposledy promluvili před bezmála dvěma lety na pohřbu zmíněné Alžběty II., tedy v září 2022. Posléze se setkali také na korunovaci svého otce krále Karla III., ale tam už si od sebe drželi chladný odstup. Ve svém projevu při této příležitosti se loni vůči bratrovi rovněž vymezil, když prohlásil, že služba Britům je pro něj prioritou číslo jedna, což lze říct i o jeho babičce Alžbětě i otci Karlovi. Právě ta samá služba, nad níž jeho mladší bratr ohrnul nos a vyměnil ji za život v USA.

Král Karel vybavil hrad solárními panely, jeho Bentley bude jezdit na biopaliva:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.