Celebrity

19. února 2024 12:40

Tomáš Durčák

Daniela Drtinová drží dobrovolný celibát. Zvažovala i klášter a cestu jeptišky

Byť na první pohled může moderátorka Daniela Drtinová působit jako nekompromisní žena, za touto veřejnou maskou vede poměrně intenzivní a hluboký duchovní život. Za ten vděčí svému přátelství s herečkou Libuší Šafránkovou, která ji přivedla ke křtu, skrz nějž se Drtinová dostala až k vědomému celibátu.

Daniela Drtinová měla první spirituální prožitky už v dětství, nikdy je nedokázala správně uchopit. Zlom přišel až poté, co dostudovala práva a oslavila 30. narozeniny. Za vše přitom na začátku mohl sen. „Zdál se mi sen, jehož obsahem bylo sdělení, že Libuše Šafránková je ta, kdo mi může pomoci najít klíč k sobě, k hlubinám, klíč, který hledám nejdřív nevědomě a pak vědomě ve svém životě odmala,“ popsala Drtinová v pořadu Hergot!

Čtěte také: Josef Abrhám a Libuše Šafránková by byli pyšní. Z jejich vnuků rostou filmaři

Na základě tohoto snu se i přes jistý ostych rozhodla kontaktovat právě Libuši Šafránkovou, s níž se posléze začala stýkat. „Představovala jsem si, jak telefonuji Libuši Šafránkové a říkám: ‚Dobrý den, víte, já jsem ta moderátorka ze zpravodajství a volám vám, protože se mi o tom zdálo ve snu.‘ Jenže jsem to nemohla neudělat. Na Nový rok jsem jí zavolala. Byla s Pepou někde na Pražském hradě. Začátek hovoru byl tak, jak ho popisuji… A do toho Lila říká: ‚Danielko, já už na vás mávám telegrafním sloupem.‘ A mně spadl kámen ze srdce,“ prozradila moderátorka ve své knize Jako bych žila dva životy.

Mystická cesta, křest a biřmování

„Začaly jsme se scházet a už jsme se neodloučily. Věnovala mi tolik času… Vedla mě. Všechny ty věci ve mně znala, s podobnými obsahy už dávno pracovala, v těch snových symbolech rozpoznala ‚nerozbalenou‘ křesťanskou mystickou cestu. Hodně mi toho v desítkách hodin předala. A mně se najednou složil celý obrázek,“ popsala dále v knize.

Skrz duchovní cvičení s Libuší Šafránkovou se Daniela sblížila i s jejím manželem Josefem Abrhámem, ve své knize je označuje jako Lilu a Pepu. Ne náhodou ostatně Drtinová na pohřbech obou výjimečných herců seděla v první řadě a v obou případech měla rovněž smuteční řeč. Nešlo totiž jen o vzájemné duchovní propojení, jež s manžely našla, ale mimo jiné i o fakt, že když se v roce 2004 moderátorka odhodlala ke křtu, stali se právě Šafránková s Abrhámem jejími kmotry.

„Vedle duchovních cvičení jsem začala docházet na faru na přípravu ke křtu k otci Řehořovi, na konci léta 2004 jsem byla na Spořilově u svaté Anežky pokřtěná. Lila s Pepou jsou mými kmotry, Lila mě jako kmotra doprovodila i k nedávnému biřmování, kterým jsem prošla s františkány z farnosti a kostela Panny Marie Sněžné. Tam je velké trio, bratři Jakub, Regalát a Eliáš. Mí průvodci,“ sdělila Drtinová v knize, která vyšla v roce 2020.

Drtinová dobrovolně „zavřela krám“

Mystická cesta, křest, biřmování a víra v Boha dnes třiapadesátiletou moderátorku přivedla až k dobrovolnému, vědomému celibátu. „Celibát je úžasná věc. Když se k němu člověk dobrovolně rozhodne, hodně vás sebere, utříbí myšlenky, prohloubí duchovní cestu. Já osobně jsem se dobrovolně nastavila na celibát před pár lety – a bylo to to nejlepší, co jsem pro sebe mohla udělat,“ svěřila se o svém soukromí Daniela v podcastu Real Talk.

Svůj postoj přirovnala k tomu, který zastává bývalá modelka Linda Evangelista (58). I ona se rozhodla pro dobrovolný celibát, jen to pojmenovala tak, že „po padesátce už zavřela krám“. „Řekla, že už nechce s žádným mužem vstupovat do postele, že jí tam funí a já nevím co. To mě pobavilo, je to takové světské vyjádření vnitřního rozhodnutí, že se žena může i pro tuhle cestu rozhodnout. A pokud je tak nastavená, může to být velmi šťastné a plodné období jejího života. Takže i já jsem zavřela krám,“ prozradila s úsměvem Drtinová.

Ta v téměř hodinovém rozhovoru promluvila i o svých myšlenkách na odchod do kláštera a cestu jeptišky, která ji po absolvování duchovních cvičení s Šafránkovou vytanula na mysli. „Jednu dobu mi to myslí hrálo, ale věděla jsem, že už se to nestane. V mém životě ani v žádném jiném – protože na inkarnaci nevěřím,“ dodala moderátorka.

Daniela Drtinová pronesla smuteční řeč na pohřbu Libuše Šafránkové i Josefa Abrháma:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.