Celebrity

9. května 2023 19:20

Tomáš Durčák

Britskému králi při korunovaci poprvé předávala meč žena. Odmítla tradiční róbu

Korunovace očima módní návrhářky

Korunovace britského krále Karla III. byla v mnoha ohledech plná novinek. O uvolněném dress codu a nezvykle odvážných outfitech účastníků již bylo řečeno mnohé. Při samotném ceremoniálu však rovněž došlo k historickému okamžiku – poprvé za téměř 1 000 let existence korunovace krále Anglie zastávala jednu z významných rolí místo muže žena.

Momentů, jež o víkendu zastínily korunovaci krále Karla III., se kupodivu našlo hned několik. Pro některé byly hvězdami významné dámy z řad hostů a jejich outfity a velkou chválu opět sklidila také Williamova manželka Kate. Pro jiné se zase zdrojem nefalšované zábavy stala zmatená Katy Perry ve svém obřím klobouku. Srdce diváků z celého světa si získala také osmiletá princezna Charlotte, z níž už nyní roste nefalšovaná dáma.

Záhadná žena stojící s mečem u krále

Nemalou pozornost si však pro sebe přímo při korunovaci uzmula také žena, jejíž jméno až do soboty nejspíš nikdo mimo Británii neznal. A přesto bychom ho znát měli, jelikož se svou rolí na ceremoniálu zapsala do historie. Vůdkyně britské Dolní sněmovny a bývalá kandidátka na post předsedkyně Konzervativní strany Penny Mordaunt (50) totiž získala onu čest stát králi při korunovaci stráž s mečem.

Jde o starodávnou zvyklost, která nesmí při žádné korunovaci nového britského monarchy chybět. Úkolem pověřené osoby je během samotného aktu stát u budoucího krále či královny a po korunovaci mu předat meč. Penny Mordaunt si navíc pro tuto událost oblékla mimořádně povedené modré šaty i klobouček, v němž na sebe strhla pozornost řady diváků.

Tradiční funkce historicky poprvé v rukou ženy

Její outfit však nebyl jediným důvodem, proč dle některých fanoušků monarchie při korunovaci ve Westminsterském opatství místy získávala více pozornosti než samotný král. Držela totiž v rukou postupně hned dva vzácné, bohatě zdobené meče z britských korunovačních klenotů, což ani ti největší znalci nemohou z žádné předešlé korunovace v Británii pamatovat. Stala se totiž v celé historii britské monarchie vůbec první ženou, která byla touto nesmírně významnou funkcí pověřena.

Bývalá britská ministryně obrany posléze vysvětlila, že odmítla tradiční černozlatou róbu, kterou předešlí čestní strážní nastávajícího krále či královny vždy nosili, a raději na sobě chtěla mít oděv navržený specificky pro ženu. Zlaté tóny patřící k její funkci však jak na šatech, tak na kloboučku nakonec nechala přiznané. A nutno podotknout, že svým odvážným rozhodnutím rozhodně nešlápla vedle a vysloužila si pochvalu nejedné módní expertky.

Politička následně o své roli prohlásila, že při orunovaci rozhodně cítila „obrovskou tíhu zodpovědnosti“. Na dotaz, jak podle ní takovýto ceremoniál zapadá do moderní společnosti, dodala: „Myslím, že pro naši zemi je to velmi důležité. Monarchie podle mě přežívá a odolává, jelikož se dokáže adaptovat a měnit, díky čemuž je vždy relevantní.“ Byla to mimochodem rovněž Penny Mordaut, která loni v září dva dny po skonu královny Alžběty II. oficiálně oznámila její smrt a prohlásila jejího syna Karla III. novým britským králem.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie tradice pozornost outfit ceremoniál monarchie meč Karel III. Britská královská rodina Penny Mordauntová britské korunovační klenoty korunovace Karla III. čestná stráž

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.