Michal Suchánek uspěl s tváří andílka. Životní trauma mu ale porazit nepomohla

Pohádkových 7 pádů Honzy Dědka (32) - upoutávka

Veřejně známým se Michal Suchánek (57) stal už ve školce. Jeho nezaměnitelný vzhled, herecký projev nebo talent komika okouzlily a baví již dlouhých 50 let nejen filmaře, ale i početné divácké publikum. I tak se v životě herce a scenáristy najde něco, co ho na úspěšné profesní dráze celoživotně děsí. Teď o svém traumatu promluvil v rozhovoru s Honzou Dědkem.

V televizi a na filmovém plátně září Michal Suchánek od raného dětství. Už ve školce zaujala jeho nevinně vyhlížející tvářička fotografku časopisu Vlasta. Tak se v roce 1969 zrodila hvězda – přes portrét na titulní straně magazínu pro ženy.

Půvabný hošík z titulky neunikl zájmu filmařů, kteří ho vzápětí obsadili do role andílka v pořadu Nebeská pošta. „Bylo mi asi pět let a pamatuju si, že jsem jako andílek neměl kalhoty, což mi moc hereckého sebevědomí nepřidalo,“ zavzpomínal na první profesní krůčky pro Mladou frontu DNES v roce 2014 Michal Suchánek. Zatímco jeho herecká hvězda stoupala, ve školním prospěchu spíše skomíral. Když se měl v deváté třídě rozhodnout pro další studia, zbývaly mu na výběr jen učňovské obory.

Jak se nakonec rozhodl, Suchánek popsal před třiadvaceti lety pro magazín Story. „Matika, fyzika a chemie mně činily nemalé potíže, a proto když se přede mnou někdo zmínil, že na konzervatoři se tyto předměty nevyučují, už jsem neváhal. Moje představy nebyly nijak vyhraněné a pro budoucí povolání herce mluvila má dětská a naivní představa, že ráno budu moci dlouho spát a v noci být dlouho vzhůru,“ přiznal. O tyto iluze byl s přibývajícími zkušenostmi samozřejmě rychle připraven. Čeho se ale ani s nástupem na konzervatoř nezbavil, byly problémy se stíháním studia.

Suchánek nebyl šprt

„Chodil jsem na konzervatoři na francouzštinu. Když jsem nastupoval do prvního ročníku, vybral jsem si anglický a německý jazyk. Do školy jsem jsem ale začal chodit až od půlky září, protože jsem někde byl, a oni mě dali na francouzštinu,“ popisuje Michal Suchánek v talkshow Honzy Dědka, kterou můžete sledovat v úterý ve 20:15 na Primě.

„Nejdřív jsem chodil na tu angličtinu, pak jsem dal čtrnáct dní němčiny a pak přišla učitelka, že tam nepatřím. Na francouzštinu jsem tedy začal chodit až od konce října, takže mi utekl začátek. A navíc jsem tam chodil s muzikanty – houslisty, trumpetisty – šprty, kteří jsou zvyklí makat. Z francouzštiny jsem trochu propadl, takže jsem ji měl pět let. Dodnes jsem to neřekl doma, takže proto trochu,“ říká dál v Pohádkových 7 pádech Honzy Dědka o studijním traumatu, které by vydalo na seriál.

Když se například vrátil do školní lavice po čtyřměsíční pauze, kterou věnoval filmování, čekalo ho hned jedenáct opravných zkoušek. „Všechny ty reparáty byly nandané ve dvou dnech, takže bylo jasné, že se to nedá absolutně stihnout. A když jsem první den v první hodinu chytil z francouzštiny kouli, bylo jasné, že propadám,“ vzpomíná dál svůj souboj s jazykem Suchánek a doplňuje, jak ho francouzština doběhla i dávno po škole.

Dotazník dovedností a nedorozumění s Francouzi

Po revoluci v roce 1989 kontaktoval již slavného Suchánka s nabídkou agent z Barrandova. Sháněl pro filmovou produkci z Francie herce se znalostí francouzštiny. „Jednou jsme vyplňovali na škole dotazník pro Barrandov. Každý si přidával: Umím jezdit na koni, hovořím plynně francouzsky. Tak jsem to tam taky napsal,“ objasňuje Suchánek, jak k románskému jazyku zase přišel. Agenta na značné mezery poctivě upozornil. „A on se zeptal, jak dlouho jsem se učil. Řekl jsem pět let. Vzbudil ve mně pocit, že fakt něco umím. Tak jsem šel,“ pokračuje v historce ze života, která končí neúspěchem a velkým nedorozuměním – při pokusu o francouzštinu.

Z bezmála čtyřiceti rolí, které Michal Suchánek dosud ztvárnil, patří k nejznámějším jeho účinkování ve filmech Sněženky a machři, Proč? či Tankový prapor. V posledních letech pak nepřestává bavit jako jeden ze skalních členů populární televizní Partičky, hrál také v seriálu Krejzovi. V roce 2020 dotočil režijní debut Večírek – film o setkání bývalých spolužáků a nečekané zprávě, která je na večírku zasáhne. V hlavních rolích hrají: Jiří Langmajer, Karel Roden, Marek TaclíkTatiana Dyková nebo Nela Boudová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.