Milena Jesenská překonala ilegální potrat i závislosti, nezlomil ji ani koncentrační tábor

Jméno Milena Jesenská by rozhodně nemělo být zapomenuto. Svým talentem, ale i postojem k životu, je totiž stejně inspirující jako její současníci a přátelé Max Brod, Ferdinand Peroutka, Karel Čapek nebo Franz Kafka. Kromě spisovatelky a novinářky byla i nesmírně odvážnou a nebojácnou ženou, kterou nezlomilo ani zatčení Gestapem a koncentrační tábor.

Milena Jesenská se narodila v Praze na sklonku 19. století. Její otec byl zdravotník a profesor, což způsobilo, že dcera již jako poměrně malá začala experimentovat s léky, které mu kradla a posléze v životě několikrát bojovala se závislostí na nich. Zároveň však díky jeho postavení mohla studovat na prominentních školách a dostalo se jí výborného vzdělání, které nastartovalo její kariéru i emancipaci. Mimo to trávila velkou část dětství starostí o svou nemocnou matku, která trpěla anémií a bohužel zemřela, když byla Milena teenagerkou.

Na truc otci k potratu a k oltáři

Ztrátu maminky sice oplakala, ale zároveň přišla o poslední důvod, který ji ještě držel doma. K nelibosti svého otce se po maturitě rozhodla, že nechce následovat rodovou tradici a věnovat se medicíně. Ve skutečnosti se mu však podobala víc, než si zřejmě byl sám ochoten přiznat. Měla jeho houževnatost i cílevědomost, a tak když pochopila, že namísto k zdravotnictví tíhne k vědě a intelektuálům, ihned se vydala tímto směrem.

Ještě, než začala neúspěšná studia medicíny, jež trvala pouhých pár semestrů, znala se už s Franzem Kafkou, Maxem Brodem, Ernstem Polakem, Franzem Werfelem i Karlem Čapkem a zejména v komunitě německo-židovských intelektuálů se cítila jako doma, byť ji povětšinou tvořili mnohem starší muži. A právě Ernst Polak se posléze stal její první láskou. Tak velkou a vášnivou, že s ním neplánovaně otěhotněla, načež podstoupila ilegální potrat, při němž málem přišla o život. I přes otcův výslovný zákaz se za něj provdala a prchla z Prahy do Vídně. Zde na ni však místo lásky čekalo osamění v cizím městě a posléze i naléhání manžela, aby mu povolila sexuální svobodu. Milena raději zvolila rozvod.

Přátelství s Kafkou a druhá šance na rodinu

Zde se začala psát nejen její novinářská kariéra, ale také převážně korespondenční přátelství s Franzem Kafkou, s nímž spolupracovala na překladech některých jeho děl do češtiny. Nakonec se odstěhovala i z Vídně, kde už ji nic nedrželo a po krátkém pobytu v Drážďanech zavítala zpět do rodné Prahy. Zde dala podruhé šanci rodinnému životu poté, co se ve dvacátých letech provdala za architekta Jaromíra Krejcara a manželům se krátce poté narodila dcera Jana zvaná „Honza“.

Jesenská se skrz své eseje, úvahy či fejetony realizovala zejména v novinách a časopisech. Zde naplno ukazovala své mimořádné vzdělání, všeobecný přehled i na svou dobu nezvyklou emancipaci, když se věnovala tématům od ekonomie a hospodářství přes války až po rady ženám a hospodyňkám nebo aktuální trendy módu. Krátce se stala členkou komunistické strany, avšak poté, co získala úplné povědomí o hrozivých činech stalinismu na východě, roku 1936 opět vystoupila.

V koncentračním táboře Ravensbrück skončily také ženy, které přežily vypálení Lidic:

Krutá závislost i nebojácný protinacistický odboj

Po porodu dcery začal Milenu sužovat zhoršený revmatismus. Jakožto dcera váženého stomatologa moc dobře věděla, že úlevu může najít u morfia. Našla u něj však také silnou závislost, které se zbavila až v roce 1938, přičemž mezitím skončil krachem druhý sňatek. Na další vývoj soukromého života už Jesenská čas nenašla – přišla totiž nacistická okupace a válka, s níž se uvědomělá žena nedokázala smířit.

Ještě během roku 1939 se nebála veřejně publikovat silně kritické texty vůči třetí říši. Ženám kladla na srdce: „Podporujte protiněmecký vzdor v jiných, šiřte jej sami. Nezničí nás, nevyvrátí z kořenů, budou-li si české ženy vědomy svých vlasteneckých povinností, budou-li stát po boku svých mužů a dokáží-li, že jsou svých mužů – dobrých Čechů – hodny! Slovo SVOBODA je vepsáno ohnivými písmeny v našich srdcích.“

Úspěšná spisovatelka pomáhala až do své smrti

Není překvapením, že podobné plamenné články velmi rychle autorku dostaly do hledáčku Gestapa. To si ji za protinacistickou činnost v listopadu 1939 odvedlo. Po výsleších bylo rozhodnuto, že Jesenská musí na „převýchovu“ do koncentračního tábora Ravensbrück. Zde dostala díky své minulosti práci na ošetřovně a v rámci svých schopností a možností pomáhala nejen fyzicky, ale i psychicky dalším vězeňkyním. Na jednu ze spoluvězeňkyň, německou novinářku Margarete Buber-Neumannovou, tak zapůsobila, že o ní posléze napsala knihu.

Milena Jesenská se v hrůzných podmínkách koncentráku potýkala se zdravotními problémy, které vyústily až v operaci, při níž přišla o jednu ledvinu. Bez nadsázky zázrakem operaci v těchto podmínkách přežila, a dokonce se následně zcela zotavila. O pár měsíců později se však její zdravotní stav opět zhoršil a krátce nato jí selhala i druhá ledvina. Něco jako transplantace pro vězně nacistických lágrů samozřejmě nepřicházelo v úvahu ani v těch nejdivočejších snech. A tak Jesenská 17. května 1944 v koncentračním táboře ve věku 47 let zemřela. Z její dcery Jany se posléze rovněž stala úspěšná spisovatelka a také partnerka slavného básníka a filozofa Egona Bondyho.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.