Expertka vyvrací mýty o početí. Zapomeňte na stojky i speciální sexuální polohy

Snažíte se o miminko a nejde vám to tak úplně podle představ? Nejdůležitější je především psychická pohoda. Přečtěte si, jaké nejčastější mýty kolují kolem početí.

Ve světě internetu je snadné ztratit se v záplavě informací. Na různých internetových fórech najdete diskuse, ve kterých se ženy předhánějí ve sdílení všemožných faktů. Často se však bohužel stává, že jsou neověřené, zkrátka jen kolují společností tak často, že se z nich staly „pravdy“. Jaké nejčastější mýty se objevují v souvislosti s početím? Pojďme si připomenout některé z nich.

1. mýtus se týká polohy

Někteří lidé věří, že existují sexuální polohy, při kterých se spermie dostanou k vajíčku lépe. Nejčastěji se uvádí misionář nebo poloha zezadu. Žádná z nich ovšem nemá na početí vliv. „Tělo ženy je v plodných dnech na oplodnění skvěle uzpůsobeno a není třeba mu tímto způsobem pomáhat. Bez ohledu na zvolenou pozici se při ejakulaci zdravého muže uvolní miliony spermií, které jsou biologicky uzpůsobeny k tomu, aby dosáhly svého cíle,“ vyvrací mýtus MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

K otěhotnění je potřeba i psychická pohoda, pro kterou je důležitá mimo jiné partnerská komunikace. Sexpertka prozradila, jak na ni:

2. mýtus se týká ovulace

Některé ženy si myslí, že ovulace nastává vždy 14. den menstruačního cyklu. Takové zobecnění však nelze použít, jelikož menstruační cyklus každé ženy trvá jinak dlouhou dobu. Zatímco v průměru se uvádí 28 dní, za zdravé rozmezí se považuje 21 až 35 dní.

Čtěte také: Erotický horoskop pro všechna znamení zvěrokruhu. Které znamení je nejvášnivější?

„Ovulace nastává přibližně čtrnáct dní před začátkem menstruace, její nástup se tedy může u každé ženy lišit,“ upřesňuje MUDr. Veselá. „Kromě samotné ovulace jsou však důležité i takzvané plodné dny, které ovulaci rámují přibližně dva až tři dny před a po ní. V této době je také možné otěhotnět,“ dodává lékařka.

3. mýtus se týká kojení

Další nepřesná informace, která rezonuje společností, je přesvědčení, že při kojení nemůžete otěhotnět. Vychází z toho, že po dobu kojení má žena v těle hormon prolaktin, který se stará o stimulaci mléka. Právě ten může blokovat ovulaci a zabránit zrání vajíček. Kojící ženy pak často nemenstruují ani nemají ovulaci.

Mohlo by vás zajímat: Čtyři nejplodnější znamení zvěrokruhu: Kdy počnete holčičku a kdy chlapečka?

„Tento princip však neplatí všeobecně, řada žen může zažívat menstruaci a ovulaci i během plného a častého kojení,“ upozorňuje MUDr. Veselá. „U žen, které začínají menstruovat po porodu s určitým zpožděním, může být zase cyklus velmi nepravidelný. Proces obnovy hormonálních funkcí po porodu je postupný a velmi individuální,“ doplňuje lékařka. Žena tak občas může ovulovat i ve chvíli, kdy to nečeká. Ovulace navíc předchází menstruaci, čerstvá maminka tedy může znovu otěhotnět ještě před příchodem první periody po porodu.

4. mýtus se týká akrobacie po sexu

Pokud si myslíte, že když po sexu budete předvádět akrobatické cviky, za které by se nemuseli stydět ani v Cirque du Soleil, máte vyšší šanci otěhotnět, jste na omylu. Ani stojky na hlavě, ani svíčka vám po sexu ke snazšímu oplodnění nepomohou.

Přečtěte si také: Zjistěte, jakou má muž povahu, podle jeho oblíbené polohy

„Mezi neplodnými páry, které se snaží počít, se tento mýtus skutečně často traduje,“ potvrzuje MUDr. Veselá. „Je však jedno, zda žena po styku klidně leží, nebo dělá svíčku, pravděpodobnost početí to nezvyšuje. Důležité je, aby k ejakulaci došlo v plodném období. Pak už to záleží na spermiích, jejich kvalitě, rychlosti a výdrži,“ vysvětluje lékařka.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.