Nejšpinavější v domácnosti není záchod. Více bakterií se skrývá v koření i vysavači

Při jarním úklidu lidé většinou nevynechají jediný centimetr a snaží se být důkladní. Leckdo si může myslet, že by se mělo začít v koupelně, obzvláště pak na toaletě. Ta ale není nejšpinavějším místem v domácnosti. Nejvíce bakterií číhá tam, kde byste je nečekali.

Při úklidu se lidé obvykle zaměřují na místa a předměty, u kterých mají pocit, že budou pravděpodobně nejšpinavější. Proto dezinfekčními prostředky důkladně drhnou například toaletu a vše okolo ní. Na tom samozřejmě není vůbec nic špatného, čistota je ostatně půl zdraví. Pozornosti však často unikají místa, jež se jako rezervoár špíny a bakterií na první pohled netváří. Jaká to jsou?

Vysavač

Koberce a jiné povrchy, které běžně vysáváte, v sobě mají mnoho bakterií a zadrží více špíny než například dřevěné podlahy. Na kartáčích a nástavných hubicích vysavačů se jich ale podle Americké společnosti pro mikrobiologii mnoho udrží, a proto je potřeba se po luxování postarat i o tohoto pomocníka.

Čtěte také: Přiznání královny úklidu Marie Kondo: Mám doma nepořádek, s dětmi to jinak nejde

Vědci z Univerzity v Severní Karolíně doporučují po každém vysávání lehce postříkat použité nástavce dezinfekcí. V případě, že vysavač použijete na obzvlášť znečištěném místě, byste dokonce měli dezinfekci použít i krátce poté – nehledě na to, že ho ještě ten den hodláte zapnout.

Kořenky

Koření a bylinky uchovávané ve sklenicích na dosah od sporáku jsou při každém vaření vystavovány riziku takzvané kroskontaminace. V jednu chvíli saháte na maso, zanedlouho na kořenky a pak zase naopak. Proto by se nejen při větším úklidu nemělo zapomínat ani na ně.

Přečtěte si: Nečekaná síla koření. Může vás zbavit kruhů pod očima i nevzhledného podbradku

Vědci z New Jersey Rudgers University zjistili, že bakterie se množí nejen na volně stojících kořenkách, ale také na těch, které jsou ve skříňkách. Ideální je proto je jednou týdně očistit stejným dezinfekčním prostředkem, jaký používáte třeba na kuchyňskou linku.

Zvířecí misky

Naši zvířecí mazlíčci, ať si to chceme přiznat, nebo ne, strčí čumák a packy všude, kam to jde. Není proto divu, že jejich misky na jídlo i vodu patří dlouhodobě k nejkontaminovanějším věcem v lidských obydlích. Usazují se na nich bakterie, které způsobují i velmi vážné nemoci, jak tvrdí odborníci z National Library of Medicine.

Podle studie zveřejněné v odborném magazínu Plos One většina páníčků nečistí misky svých mazlíčků ani zdaleka tak často, jak by bylo potřeba. Abyste vy i mazlíčci zůstali zdraví, je potřeba tyto nádoby alespoň jednou denně umýt saponátem pod horkou vodou.

Podívejte se, jak jednoduše lze vytvořit domeček pro kočky z trika:

Pracovní židle

Pokud máte doma pracovnu či jen koutek s počítačem, kde trávíte celé hodiny, nevědomky si doma vytváříte rezervoár bakterií na místě, na kterém byste je nečekali. Vzpomeňte si, co všechno už jste měli v ruce předtím, než jste se dotkli opěrek na pracovní židli. Bylo to jídlo, použitý kapesník nebo spousta jiných věcí?

Americká společnost pro mikrobiologii radí osvojit si jednoduchý návyk, díky kterému množení bakterií na židlích zamezíte. Stačí si koupit dezinfekční ubrousky, nechat je na pracovním stole a při každém odchodu od židle jimi opěrky otřít.

Sprchový závěs

Kdo má ve sprše závěs, možná si ani neuvědomuje, jak rychle se na něm mnohou množit bakterie, především pak v případě, že ho neroztáhnete a nenecháte vysušit. V záhybech se vytvoří prostředí připomínající skleník, pro bakterie tedy ideální místo.

Mohlo by vás zajímat: Osm věcí, které nejspíš děláte při sprchování špatně

Podle odborníků z Americké společnosti pro mikrobiologii je proto vhodné závěs nejen roztahovat, aby pořádně vyschl, ale také ho čas od času vyprat. Pokud není vhodný do pračky, můžete ho naložit do horké vody s mýdlem a následně také nechat proschnout.

Látkové nákupní tašky

Používání látkových nákupních tašek místo jednorázových je chvályhodné a šetrné k přírodě. Neměli byste nicméně zapomínat, že i u nich je nutné dbát na hygienu. Mohou v ní totiž zůstávat nejen drobky, ale často třeba i šťávy z nakoupeného masa, které propustil obal.

Mohlo by vás zajímat: Českou trenérku téměř zabilo kuřecí maso. Bakterie se dostala do krve přes prsty

Experti z Loma Linda University doporučují, abyste si látkových nákupních tašek nakoupili vícero a ideálně je po každém použití vyprali. Předejdete tak množení bakterií. Po vyprání je stačí nechat vyschnout a jsou znovu jako nové.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.