Celebrity

5. června 2024 11:21

Tomáš Durčák

Jan Kačer se dočkal pocty v Národním divadle. Rozloučit se přišli Štěpnička či Munzarová

Loučení s Janem Kačerem

Aktualizováno: Národní divadlo v Praze se ve středu 5. června stalo letos již počtvrté místem, kde se Česko muselo rozloučit s významnou osobností své kultury. Poslední sbohem veřejnost i řada slavných osobností dala výjimečnému herci a režisérovi Janu Kačerovi. Se smutečním projevem rovněž opět vystoupil ředitel divadla Jan Burian.

Středeční poslední rozloučení s Janem Kačerem začalo v Národním divadle tradičně v pravé poledne. Budova divadla však byla otevřena již od 11:20, aby měli členové veřejnosti možnost položit k rakvi s ostatky významného umělce květiny a naposledy se mu poklonit. Již po jedenácté hodině začali k místu pohřbu přicházet i první známé osobnosti.

Stejně jako minulý týden při pohřbu Vlastimila Harapese do Národního divadla dorazil herec Jiří Štěpnička. Nechyběla však také třeba herečka Lenka Vlasáková , Simona Stašová, Jitka Schneiderová, Eliška Balzerová, člen činohry Národního divadla herec David Matásek i bývalá hvězda hlavní české scény Miroslav Donutil. Poslední sbohem kamarádovi přišel dát i legendární herec Alois Švehlík. Čestnou stráž u rakve stál i herec Martin Finger.

Přišel i ředitel Vinohradského divadla Tomáš Töpfer, ředitel KVIFF a herec Jiří Bartoška, který zasedl vedle Zuzany Bydžovské a Vlasty Peterkové, či manželský pár Martin a Martina Preissovi a mezi smutečními hosty nechyběli také bývalý ministr financí a poslanec Miroslav Kalousek či politik Jiří Pospíšil a David Rath. S kyticí a pověstným motýlkem dorazil i profesor Jan Pirk, u nějž si Jan Kačer léčil nejen srdce, ale i plíce.

V pravé poledne začal smuteční obřad, který projevem zahájil ředitel Národního divadla Jan Burian. „Měl schopnost nadchnout své spolupracovníky, aby vytvořili živé divadlo, které se vždy rodilo s novou intenzitou. Jan Kačer byl a zůstává výrazným symbolem silné, společensky aktivní, věčně nespokojené a dodnes inspirující generace. Čest jeho památce,“ řekl Burian, který s Kačerem dlouhá léta spolupracoval. Mezi smutečními hosty na balkónku nechyběl i režisér Jan Hřebejk.

Jako druhý si vzal slovo herec David Prachař, který ve svém projevu mimo jiné řekl: „Poprvé jsem Jana Kačera viděl ve filmu Konec agenta W4C, když mi bylo 8 let. Koupil sem si pak černé brýle a chtěl být agentem. Vůbec nevypadal někdo, kdo se narodil v Holicích. O Janu Kačerovi jsme pak slýchávali na DAMU, každý divadelník k němu chtě nechtě měl kladný vztah. Kdokoli se s ním setkal, určitě to bylo silné setkání. Dnes tady pohřbíváme člověka, se kterým odchází kus divadla. Náš smutek však nemusí být trvalý, Jan Kačer nezemřel, žije v nás stále.“

„Byl můj nejbližší kamarád a přirozená autorita. Vše, co vím o divadle, vím od něho. Každou situaci se snažím vidět tragickou i komickou stranou, stejně jako by ji viděl on. Smutek je odvrácenou stranou humoru,“ řekla ve svém proslovu herečka Jitka Smutná, která posléze zazpívala píseň Řehtej, řehtej. Následně herečka Eva Salzmanová přečetla vzkaz od vdovy po Milanu Kunderovi Věry Kunderové, která se dle svých slov koncem května měla s Janem Kačerem sejít v Paříži, k čemuž už však nedojde.

Krátce před 13 hodinou se opona na jevišti Národního divadla začala zatahovat, přičemž všichni smuteční hosté povstali a vyprovodili Jana Kačera na jeho poslední cestu nesmírně dlouhým potleskem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.